In Beeld

'Accountant zijn gaat niet om cijfers, maar om de relatie'

In Istanbul stond Aylin Beydemir als partner en hoofd Audit van Mazars aan de top van de accountancy. Maar toen ze overstapte naar KPMG in Nederland moest ze terug naar school. Ze had het ervoor over, want haar ambities gaan verder dan de volgende sport op de carrièreladder.

Henk Vlaming

Drie jaar blokte Aylin Beydemir om registeraccountant te worden, hoewel ze al een veertiger was. Toch was ze al partner van KPMG. "Ik was de enige audit partner bij KPMG in Nederland die geen RA-titel had", zegt ze. "Maar ik moest hier eerst de examens afleggen om in Nederland de titel te mogen voeren."

Aylin Beydemir

En dat voor een topaccountant die carrière had gemaakt in de City of London en in Istanbul. Bij Mazars Istanbul bouwde ze als hoofd Insurance de afdeling audit op. Maar toen ze zes jaar geleden naar Nederland kwam en partner werd bij KPMG, gold haar Turkse accountantstitel hier niet. Zo volgde ze als gepokt en gemazelde accountant lessen tussen twintigers. "Er was zelfs iemand bij van mijn eigen team bij KPMG", lacht Aylin. "Een boeiende ervaring, want jongeren kijken met andere ogen naar ons vak en ze zijn ontzettend flexibel. Soms voelde ik me old school. Zo makkelijk vond ik de opleiding overigens nog niet, maar ik haalde het examen in één keer."

Welbewuste keuze

Ze wist dat bijscholing erbij hoorde, toen ze het bruisende Istanbul verruilde voor Amstelveen. De overgang naar KPMG Nederland was dan ook niet de zoveelste sport omhoog op de carrièreladder, maar een welbewuste keuze voor haar ideaal. "Ik was op zoek naar een nieuwe omgeving waar harmonie en gemeenschapszin voorop staan. Ik heb gezocht naar een plek die het dichtst stond bij een samenleving waaraan ik wilde bijdragen. Ik had ook naar de VS kunnen gaan, maar in Europa vind je een meer sociale maatschappij, waar iedereen bij kan aanhaken. Nederland vind ik de ideale omgeving die past bij mij en mijn gezin."

'Ik was op zoek naar een nieuwe omgeving waar harmonie en gemeenschapszin voorop staan.'

Gemeenschapszin is haar met de paplepel ingegoten. "Mijn eerste herinneringen daaraan zijn uit mijn kindertijd, picknicks met de familie. Mijn moeder nam altijd iets extra's mee, omdat we misschien kinderen tegen konden komen die weinig hadden. Er moest genoeg zijn voor iedereen, zodat niemand buitengesloten werd. Altijd oog voor de mensen om je heen, want zij maken deel uit van dezelfde samenleving als jij. Die houding kleurt de opvoeding die ik heb genoten."

Foto Aylin Beydemir

Deze sociale houding was Aylin op het lijf geschreven, ook toen ze opgroeide. Altijd op zoek naar de eenheid die de groep verenigt. Ze had een voorkeur voor teamactiviteiten boven meer individueel gerichte hobby's. "Volleybal. Ik was niet de beste in het team, maar ik was wel goed in verbinden. Ons team is twee keer kampioen geworden van de stad."

Met zo'n sociaal karakter kun je prima accountant worden, ontdekte ze. Vooral als je ook iets hebt met cijfers, wat bij Aylin het geval is. "Ja, dit is het, dacht ik toen ik op een studiebijeenkomst in contact kwam met Deloitte. Het is een beroep dat veel toevoegt aan de maatschappij. Toen ik een aanbieding kreeg om er te werken, heb ik de kans met beide handen gegrepen."

Aanleg voor cijfers

Thuis vonden ze het alleen maar logisch dat Aylin accountant werd. De aanleg voor cijfers en financiën zit in de familie. "Mijn vader zat in de bedrijfsvoering, mijn broer is ingenieur geworden. De financiële wereld in Turkije is bovendien geen mannenbolwerk, als vrouw kun je daar prima een loopbaan volgen."

Net als in Nederland is de opleiding tot accountant in Turkije een mix van werken en studeren. Jongeren leren het vak in de praktijk, die wordt afgewisseld met studieweken. "Toen ik begon te werken moest ik nog veel leren, ik deed wat me werd gezegd en was bang om fouten te maken. Maar ik hield van de flexibiliteit en het teamwerk voor verschillende klanten. Het duurde drie jaar voordat ik het vak van accountant in de volle breedte kon overzien."

'Het duurde drie jaar voordat ik het vak van accountant in de volle breedte kon overzien.'

De vuurproef kwam toen Aylin de presentatie moest leiden bij de cfo van een groot bedrijf. De partner van Deloitte was weliswaar mee, maar hij gaf Aylin de regie. "Ik was ontzettend nerveus, want voor het eerst vertegenwoordigde ik het accountantskantoor op C-level."

Natuurlijk doorstond Aylin de test en daarmee was de ban gebroken. Ze groeide door tot senior audit manager en de bestuurskamer van de klant werd vertrouwd terrein. "Het gaat als accountant niet alleen om het beheersen van cijfers, maar vooral om het leggen van de relatie met je klant. Wees deskundig, houd de regie, toon respect en bied perspectief, dan accepteren klanten je kennis van zaken en kun je ook een boodschap overbrengen die wat moeilijker ligt."

Overstap

Ondanks haar wervelende baan in Istanbul maakte Aylin de overstap naar Mazars. Het kantoor was in Istanbul de runner up achter de big four, maar wilde marktleider worden. "Daar kon ik hoofd Insurance worden, met als opdracht om de afdeling audit op te zetten. Weggaan bij Deloitte viel me zwaar, want de organisatie voelde als familie. Maar ik wilde de uitdaging van een nieuwe praktijk bouwen niet laten gaan. Mijn man stond vierkant achter mijn keuze en ook mijn familie steunde me. Hun steun heeft me als werkende moeder in staat gesteld om mij op dit niveau te ontwikkelen."

'Alles wat ik heb geleerd in de accountancy, geef ik nu door aan een nieuwe generatie.'

Als partner en lid van het bestuur kon ze haar ideeën over de accountancy vormgeven. De samenstelling van het auditteam is cruciaal voor het succes van een nieuwe controlepraktijk, stelt ze. "Ik stelde een multidisciplinair team samen, waarin deskundigheid, drive en loyaliteit de boventoon voerden. Goede, degelijke controles die de klanten hielpen, dat was de basis." In ruim vier jaar voerde ze de auditafdeling van de Insurancepraktijk van Mazars in Istanbul naar een tweede plaats, achter die van KPMG Turkije.

Naar Nederland

Waarom zo'n prima positie in een wereldstad verruilen voor het kleine Nederland? Omdat Aylin niet alleen wil bouwen aan een afdeling, maar ook haar ideeën wil overbrengen op een hele organisatie. "Ik heb zoveel drive, maar anders dan toen ik jonger was. Ik wil een rolmodel zijn waar mensen zich aan kunnen spiegelen. Nederland maakt deel uit van de global world, mensen en bedrijven zijn wereldwijd met elkaar verbonden. In deze internationale omgeving heb ik aan de top gewerkt."

Haar kennis en ervaring wil ze delen. "Ik hoop jonge generaties ermee te inspireren en ze zo te helpen om hun weg te vinden in een internationale omgeving. Daarmee wil ik ook de organisatie verder brengen. Alles wat ik heb geleerd in de accountancy, geef ik nu door aan een nieuwe generatie. Dat doe ik in een ander land dan waar ik begon, voor een andere organisatie en met andere mogelijkheden. Dat is mijn bijdrage aan mijn nieuwe omgeving."

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.