#KLOOIENMETCOMPUTERS

De uiteindelijke setup: Pi en iPad geïntegreerd

Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.

Inmiddels heb ik mijn Pi 4B aan mijn iPad verbonden op een manier waardoor ik niet van WiFi afhankelijk ben. De instructies die ik hier vond hebben geholpen.

Let daarbij op drie zaken: 

  1. Deze uitleg gaat ervan uit dat je vim gebruikt als editor, maar vim hoort niet tot standaard Pi OS. Gebruik daarom liever nano waar je vim ziet staan.
  2. Het kan gebeuren dat een aanpassing niet werkt omdat je onvoldoende bevoegdheden hebt. Zet dan sudo voor de opdracht, zodat je met root-rechten werkt.
  3. Deze oplossing is niet 'netjes', er worden risico's genomen met beveiliging en wat vandaag werkt kan morgen niet meer werken. Doe je het liever netjes, kijk dan eens op het Raspberry forum waar ik in mijn eerste online-bericht al naar verwees. Je zal zien dat ik daar mijn geworstel om tot deze oplossing te komen heb gedeeld en meteen wat kritisch commentaar krijg. Kritisch betekent hier vooral ook nuttig.

Hoe dan ook, heb ik nu een Raspberry Pi 4B aan één kabeltje voor zowel stroom als data aan mijn iPad hangen. Aan de Pi heb ik een Samsung T7 SSD van 1TB gehangen, zodat ik data-opslag genoeg heb, en natuurlijk maak ik regelmatig een kopie van de SD via SD Card Copier, om te voorkomen dat ik alles opnieuw moet gaan doen als er iets mis gaat.

Met enkele apps op de iPad heb ik de Pi min of meer volledig in de iPad geïntegreerd. Via VNC kan ik de Pi centraal stellen, waarbij de iPad alleen muis, toetsenbord en scherm levert, maar veel interessanter wat mij betreft is de omgekeerde weg, waarbij de iPad centraal staat en de Pi als uitbreiding functioneert. Daarbij staan twee apps centraal:

Blink vervangt in feite de Samba-server die ik eerder besprak, geeft via SSH eenvoudig toegang tot de shell van de Pi en kan ook Visual Studio Code in webomgeving draaien als IDE, ter vervanging van het eerder besproken geany. Maar veel mooier werkt daarvoor Runestone, een code editor voor de iPad. En je kan natuurlijk ook nano gebruiken via Blink in SSH rechtstreeks op de Pi.

Wie niet met een iPad werkt maar met een MS Windows- of MacOS-laptop, of met een Android-tablet, moet natuurlijk op zoek naar vergelijkbare tools. Kern is in alle gevallen: Een SSH-client, een constructie zoals Samba, een code-editor.

Let op, de iPad kan geen code compileren. Python, BASIC en dat soort interpreter-talen werken wel, een compiler-taal als C niet. Maar dat geeft niet, want dat doe je via SSH gewoon op de Pi, met gcc.

De workflow als je wilt coderen wordt dan, in mijn setup, als volgt:

  1. Open Runestone, ga naar een directory op de Pi waar je je code wilt opslaan en open daar een nieuw bestand in C formaat.
  2. Schrijf je code en sluit Runestone af.
  3. Ga naar Blink, open de SSH-host, ga naar de directory waarin je zojuist je code schreef.
  4. Compileer je code: gcc voorbeeld.c -o voorbeeld.
  5. En voer je programma uit.

Je hebt nu alles om te coderen in C. Of natuurlijk in Python, C++, of welke andere taal je maar op je Pi beschikbaar hebt of maakt.

Gebruik GitHub om te klooien met de computer!

Wie mee wil doen met #klooienmetcomputers, maar niet alle teksten van Arnout wil overtypen, of de eigen code wil delen met andere lezers, kan dat doen via GitHub.

Maak een account op www.github.com en zoek naar Abmvk/kmc. Het account Abmvk volgen kan ook.

Arnout plaatst daar alle stukjes code voor #klooienmetcomputers, met als naam eerst een volgnummer van het stukje waar de code bij hoort en dan een term uit de titel. Zaken die bijvoorbeeld in een config-bestand thuishoren plaatst hij als .txt bestand, wat overtypen kan besparen. Ook plaatst hij stukjes code waar hij zelf mee rommelt en die niet in een stukje op accountant.nl terechtkomen. Die stukjes zijn te herkennen omdat er geen volgnummer voor staat.

Lezers zijn vrij te gebruiken wat ze willen en om zelf zaken toe te voegen of aan te passen, vragen te stellen of commentaar te leveren.

 

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Bakertilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Als 'The Casual Compliance Officer' schrijft hij voor de gelijknamige website. Hij is lid van de Commissie Financiële verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.