Marco van der Vegte

Aan het begin van dit nieuwe jaar, en bij gelegenheid van de geheel vernieuwde site Accountant.nl, wil ik u graag allemaal een gelukkig en succesvol 2020 wensen.

Discussie Column

Beste collega's,

Vlak voor het begin van het voor het merendeel van onze beroepsgroep drukke seizoen, hoop ik dat iedereen onder de kerstboom voldoende heeft kunnen uitrusten om weer vol energie aan de slag te gaan. Het is juist in deze periode dat velen van ons zich zorgen maken over de werkdruk. In combinatie met de zorgen (maar ook kansen) die er zijn rondom de huidige en toekomstige capaciteit en de impact van technologie, is het beeld voor de komende periode op zijn minst iets waar we aandacht aan zullen moeten besteden. Ik kom daar nog op terug in de loop van 2020.

2019 was, ik heb dat al eerder gezegd, een onrustig jaar. Zeg maar gerust: een roerig jaar voor onze sector en voor onze beroepsorganisatie. Daar zaten ook moeilijke momenten tussen en die zijn ons geen van allen in de koude kleren gaan zitten.

De wereld om ons heen is ook onrustig. Protesten van boeren en bouwers, toenemende somberheid over de economie, handelsoorlogen en internationale en politieke onrust leiden tot onzekerheid. Het is juist in zo’n periode dat wij als accountants veel kunnen betekenen voor onze klanten. Door het hoofd koel en de rug recht te houden kun je met je adviezen en het bieden van een spiegel een organisatie door zwaar weer loodsen. Dat is het mooie van ons beroep en geeft reden om er trots op te zijn.

Wij zijn met ongeëvenaarde energie bezig aan het hervormen van de NBA. De nieuwe governance krijgt steeds meer vorm en we zijn aan de slag met pilots voor de eerste communities en een faculty. Natuurlijk weten we niet hoe dat precies afloopt, en toch ben ik nu al trots om te zien met hoeveel enthousiasme er aan gewerkt wordt.

In de komende weken verwachten wij twee belangrijke rapporten waar we ook naar uitzien. Als eerste het derde en laatste rapport van de Monitoringcommissie Accountancy (MCA). De commissie die door onszelf is ingesteld als onderdeel van onze verbetermaatregelen. Hun uitgebreide advies zal bovendien input zijn voor de door minister Hoekstra eind 2018 ingestelde Commissie Toekomst Accountancy (CTA). Daarvan zagen we in de herfst van 2019 het voorlopige rapport en op 1 februari verwachten we een eindrapport. Onze sector heeft in de voorbije jaren al heel veel verbeteringen gerealiseerd en van ons mag verwacht worden dat we het tempo en de kwaliteit van het verbeteren vasthouden. Ik zie het werk van de MCA en CTA als richtinggevend bij onze verbetertrajecten. Kritiek zal er ook zijn, en dat mag. Wie beweert dat het niet beter kan dan wat we nu presteren en hoe we dat doen, heeft het mis. Kwaliteit van ons werk hoort de belangrijkste drijfveer te zijn en te blijven. Vertrouwen in de accountancy zal niet komen als we roepen dat we het zo voldoende goed doen, maar juist als we blijven laten zien dat we niet alleen kunnen, maar ook willen verbeteren.

Herstel van vertrouwen komt ook als we onze eigen grenzen durven oprekken. Ik noem een voorbeeld: duurzaamheid. Wij kunnen als beroepsgroep onze maatschappelijke relevantie onderstrepen door op dat gebied onze klanten te ondersteunen in het begrip krijgen en rapporteren over klimaat-, energie- en duurzaamheidsprestaties. Laten we niet afwachtend zijn, maar zélf de eerste stappen zetten. Dat is de toegevoegde waarde van de accountant.

Ik wens alle accountants, maar ook hun collega’s, medewerkers, families en vrienden een mooi jaar, waarin wij met elkaar laten zien dat Nederland mag rekenen op zijn accountants!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marco van der Vegte is voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en senior partner audit bij Deloitte, gespecialiseerd in de controle van corporate cliƫnten en grote familiebedrijven.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.