Omar El Messaoudi

Als het aan Omar El Messaoudi ligt, tekent de accountant binnenkort af op een helder dashboard voor gebruikers.

Discussie Column

De jaarrekening? Client profile!

Terwijl ik in het vliegtuig zit en uit het raampje kijk, probeer ik te horen met welke spannende feiten de piloot nu weer komt. Hoogte, snelheid, het weer buiten (alsof ik zo het raampje kan openen om ervan te kunnen genieten), verwachte aankomsttijd, vliegroute etc. Elke vlucht dezelfde informatie. Nu kan een piloot niet veel meer kwijt aan de passagiers dan de genoemde informatie. De passagiers zitten ook niet te wachten op nog meer gebrabbel afkomstig uit een haperende box, verwacht ik.

Plots moest ik weer denken aan ons beroep. Ja, ook op tien kilometer hoogte denk ik af en toe aan het accountantsberoep. Zo hoog heb ik het zitten. In hoeverre is de jaarrekening nog van deze tijd? Een boek met wat historische cijfers, een korte vooruitblik en een noodgedwongen paragraaf over het milieu. Ik moet wel zeggen dat er stappen gezet zijn. Toen ik net begon werd er nog net niet afgetekend op een telefoongids. De wereld is nu veel dynamischer, de technologie blijft sprintjes trekken en de gebruikers van de jaarrekening willen relevante, up to date informatie op een frequente basis om de juiste beslissingen te kunnen nemen.

Als ik het Britse Brydon-rapport opensla zie ik dat ik in dezelfde richting ben gaan denken als Donald Brydon. En dat op zo'n afstand van elkaar. In het rapport wordt aangegeven dat het de aandeelhouders zijn waarvoor de controle primair uitgevoerd wordt en die uiteindelijk de auditors moeten betalen. Met dit in het achterhoofd stelt de auditor het auditplan vast en stemt het af met het audit committee. Het auditplan wordt vervolgens in de aandeelhoudersvergadering voorgelegd aan de aandeelhouders, die hierop kunnen reageren en om aanvullende zaken kunnen vragen.

Voor de auditor wordt het duidelijker dat niet de cfo of de ceo de klant is, maar dat dit de aandeelhouders (en andere gebruikers van de jaarrekening) zijn. Er ontstaat een gezonde discussie tussen de auditor en de gebruikers van de jaarrekening over wat zij gecontroleerd willen hebben. Op deze manier ontstaat er een verfijnd overzicht waar de auditor op aftekent. Geen telefoonboeken meer, maar scherpe overzichten met het financieel profiel van de klant, inclusief de nodige toelichtingen, waarderingsgrondslagen, niet-financiële informatie en een toekomstperspectief inclusief prognoses. Maak hierbij gebruik van de aanwezige technologie en de accountant tekent binnenkort af op een helder dashboard voor gebruikers. Geen jaarrekening meer, maar een client profile.

Laten we de benaming ook meteen veranderen. Client profile bevat veel meer dan een jaarrekening, waarvan de benaming aangeeft dat de periode al beperkt is tot een jaar en het woordje rekening verklapt dat het voornamelijk om (historische) cijfers gaat. Een client profile wordt tijdig en frequent afgestemd met de gebruikers van de jaarrekening, bevat de belangrijkste cijfers op basis waarvan beslissingen genomen worden, kijkt vooruit en achteruit en geeft ons tevens inzicht in de belangrijkste processen, risico’s en non-financiële informatie van de klant. Vanwege het gebruik van uniforme termen en de technische ondersteuning wordt voor elk bedrijf hetzelfde dashboard gegenereerd, alleen de informatie verschilt. Een dashboard dat meteen door de bank, aandeelhouders en andere gebruikers digitaal geraadpleegd kan worden. Vanwege de consistentie en het gebruiksgemak kunnen dashboards onderling met een aantal klikken van de muis vergeleken worden.

Stel je een wereld voor waarin de accountant frequenter met stakeholders en de klant aan tafel zit om vast te stellen welke informatie nu relevant is. Dat resulteert in consistente compacte dashboards die bijvoorbeeld elk kwartaal digitaal afgetekend kunnen worden. Na het aftekenen worden de dashboards per direct toegankelijk voor de stakeholders. De accountant krijgt tevens toegang tot een portal met alle afgetekende dashboards, om vergelijkingen en andere analyses uit te kunnen voeren. Middels slimme algoritmes kan een accountant bijvoorbeeld inzicht krijgen in de belangrijkste risico’s en key audit matters (KAMs) per sector.

Het wordt tijd dat de wetten en regels rondom jaarrekeningen nogmaals onder de loep genomen worden. Verandering vanuit die hoek is essentieel om het bovenstaande te kunnen bewerkstelligen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Omar El Messaoudi is zelfstandig gevestigd registeraccountant en lid van de werkgroep Accounttech van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.