Margreeth Kloppenburg

Zelfs in het weekend zijn accountants vaak nog te druk om naar de bioscoop of een event te kunnen gaan. Hoe gaan partijen binnen de sector ervoor zorgen dat die toenemende druk hanteerbaar blijft, vraagt Margreeth Kloppenburg zich af.

Discussie Column

Druk

Als u rap bent, kunt u de film Druk nog zien in de bioscoop. De film gaat niet over 'het druk hebben'. De titel is de Deense vertaling van 'dronken'. De openingsscène van de film maakt dat meteen duidelijk: hier zien we de diep verankerende drinkcultuur onder Deense jongeren treffend weergegeven: met je medeleerlingen een rondje rond het meer rennen en zoveel mogelijk alcohol naar binnen werken.

Vier vrienden, allen uitgebluste docenten van ruim boven de veertig, besluiten de theorie dat de mens van nature is geboren met een te laag alcoholpromillage, zelf te gaan onderzoeken door middel van een experiment. Ze nemen iedere dag, aan het begin van hun werkdag, een afgemeten hoeveelheid alcohol.
Dit leidt in eerste instantie tot positieve resultaten. Ze krijgen weer plezier in lesgeven (leerlingen applaudisseren), de ingesleten relaties kennen een opleving en de algehele sfeer verbetert: er is meer vrolijkheid. Totdat, het promillage wordt langzaam opgevoerd in het experiment, de balans omslaat. Een en ander leidt na de apotheose tot een fenomenale slotscene.

Als u de mogelijkheid heeft, gaan! De film (beeldschone muziek) won terecht een Oscar, de regisseur is niemand minder dan Thomas Vinterberg (van Festen en Jagten) en Mads Mikkelsen speelt de rol van zijn leven.
Alleen, u heeft waarschijnlijk die mogelijkheid helemaal niet. Want u bent druk. Druk als in geen tijd hebben. Maar ook ervaart u druk. Druk om alles op tijd af te hebben op een manier die de kwaliteit van uw werk recht doet. Te druk om ter ontspanning naar de film Druk te kunnen gaan. Dat althans is mijn beleving van de gesprekken die ik de afgelopen tijd op verschillende plekken heb gevoerd.

Omdat ik een event organiseer op een zaterdag (opdat iedereen, ook vanuit het onderwijs, daarbij aan kan sluiten en ik dacht handig te zijn door geen werkdag op te 'eisen') kwam ik erachter dat veel meer mensen graag zouden willen komen, maar ook op zaterdag (en zondag) voor kantoor werken.
Maar (en dat vind ik zorgelijker) als ik de situaties uitvraag, zit er nauwelijks lucht en ruimte in organisaties, door te veel werk, te weinig capaciteit, uitval en uitloop, en ook iets - mogelijk verband houdend met de achterliggende periode - van sociale onthechting.
Doordat jonge mensen een tijd lang vanuit huis hebben gewerkt, is er in die tijd geen goede relatie tot stand gekomen, waardoor hulp vragen (vanuit de jonge accountant) en signalen oppikken (vanuit de leiding) moeilijker is gebleken. En nu de druk alsmaar toeneemt, wreekt zich - ogenschijnlijk - het gebrek aan sociale cohesie om op elkaar terug te vallen. Als er al mensen zijn waarop je kunt terugvallen.

Het alcoholexperiment dat tijdelijke verlichting gaf in de film Druk is niet voor herhaling vatbaar, maar de vraag is wel hoe de verschillende partijen binnen de sector ervoor gaan zorgen dat de toenemende druk hanteerbaar blijft. En we straks niet een op papier ideale wereld van accountants hebben geschapen, waar alleen geen jonge accountant meer in wil werken.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Margreeth Kloppenburg is adviseur voor professionals in onder andere de accountancy. Zij is auteur van 'Artikel 5, de beroepseer van de Accountant'.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.