Arjan Brouwer

Er zullen altijd mensen zijn die onder druk verkeerde keuzes maken als ze een training moeten afronden of een toets moeten halen, meent Arjan Brouwer. Boos zijn daarover levert zelden iets goeds op.

Discussie Column

Boos

Soms betrap ik mezelf erop dat ik boos of op zijn minst zwaar geïrriteerd ben, op iemand vanwege de fout die die persoon maakte en waarvan ik dan 'last' heb. Bijvoorbeeld als ik in een kilometerslange file stond en dan langs de veroorzakers van het ongeluk rijd. Ik realiseer me dan ook wel weer snel dat het eigenlijk nergens op slaat dat deze emotie zich van mij meester maakt. De veroorzakers van het ongeluk hebben het niet expres gedaan en zeker niet om mij dwars te zitten. Ze voelen zichzelf op dat moment waarschijnlijk slechter dan wie ook.

Afgelopen maand heb ik het weer ervaren en hield het gevoel langer aan. Hebben de accountants die hun collega's dachten te helpen door antwoorden met ze te delen, niet nagedacht over de gevolgen die dat kon hebben voor de hele sector? Beseffen de collega's die die antwoorden vervolgens gebruikten bij hun toets wat ze andere accountants daarmee aandeden? Al jarenlang werken heel veel accountants op allerlei manieren met vallen en opstaan aan kwaliteitsverbetering en zette de sector grote stappen waarop we echt trots op kunnen zijn. Maar in één keer voelt het alsof het allemaal voor niets was. Alsof alle accountants in de beklaagdenbank zitten en met wantrouwen worden bekeken. Dat de hele sector straks 'straf' krijgt en wordt geconfronteerd met ingrepen, die misschien pijn doen maar niet bijdragen aan werkplezier, attractiviteit van het beroep of kwaliteit van de controle.

Ik ga ervan uit dat de mensen die mede de veroorzaker zijn van de negatieve berichtgeving over de sector niet over deze consequentie nadachten en dat ze zich daar nu zelf toch vooral ook slecht over zullen voelen. Hun accountantstitel bleek ze niet immuun te hebben gemaakt voor verleidingen en ze bleken niet ethisch verheven te zijn boven de rest van de mensheid. Sommigen zouden misschien zeggen dat je overal goede en slechte mensen hebt en dat dat onder accountants niet anders is. Maar dat is ook te gemakkelijk. Ik denk dat alle goede mensen verkeerde keuzes kunnen maken. Sterker nog: Als iemand nog nooit aan het einde van een dag of week heeft teruggedacht aan een gemaakte keuze waarvan hij of zij achteraf spijt heeft en zich voorneemt om dat een volgende keer beter te doen, is dat dan een teken van foutloosheid of van gewetenloosheid? Het is gewoon heel hard werken om iedere dag de juiste keuzes te maken. Dat vereist intrinsieke motivatie, maar ook een omgeving die je daarin scherp houdt. Bijvoorbeeld via het kwaliteitsbeheersingssysteem van de accountantsorganisatie en het toezicht van de AFM daarop, de gedrags- en beroepsregels en het tuchtrecht.

Als het gaat om trainingen en toetsen, dan zullen er altijd mensen zijn die op enig moment de druk voelen dat ze de training moeten afronden of de toets moeten halen en de verkeerde keuze maken wanneer ze in de verleiding worden gebracht. Het is gebeurd bij opleidingen van lagere school (Cito-toetsen) tot universiteit (examens, onderzoeksresultaten) en door zowel studenten als docenten, maar bijvoorbeeld ook bij CBR-theorie-examens en bij tests voor piloten (in de Verenigde Staten). Of het nu gaat om toetsen, of bijvoorbeeld om het halen van financiële of andere targets in het bedrijfsleven of de publieke sector. Zodra er iets van afhangt kunnen mensen in de verleiding komen om een verkeerde keuze te maken en zo de uitslag in hun voordeel te beïnvloeden. Ik denk dat dat verschijnsel zich niet beperkt tot bepaalde sectoren, verdienmodellen, organisatievormen, landen of culturen. Het risico bestaat overal en moet ook overal worden gemitigeerd. De tot nu toe bekende feiten suggereren dat dat risico in de sector is onderschat en geven aanleiding tot serieuze actie om de beheersing ten aanzien van educatie te verstevigen.

Daarnaast geeft het aanleiding om beter te kijken naar de kennis die voor accountants van belang is en wat de meest effectieve manier is om te zorgen dat ze over de kennis beschikken die ze in een specifieke situatie nodig hebben. Een e-learn met een toets kan daarvoor geschikt zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Fysieke cursussen, peergroup learning, interactieve en intensieve discussies in kleine groepen en dossiercoaching dragen vaak veel meer bij aan het leren van een professional dan een e-learn. Daarnaast geloof ik sterk in het gebruik van technologie waarmee kan worden gezorgd dat accountants de voor hen relevante informatie krijgen aangereikt op het moment dat ze het nodig hebben. Dat verhoogt de leermotivatie en het leereffect sterk. Niemand zit immers te wachten op de verplichte cursus die voor hem of haar niet of nauwelijks relevant is.

Op dit vlak verbetering realiseren, is een uitdaging die de sector direct moet oppakken en iets dat eigenlijk gewoon heel leuk is om aan te werken. Boosheid en negatieve energie leveren zelden iets goeds op. Laten we het daarom snel omzetten in positieve energie en de leerervaring voor iedere accountant verbeteren.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Arjan Brouwer is partner bij PwC en hoogleraar externe verslaggeving aan de VU Amsterdam.

Gerelateerd

20 reacties

Alexander Vissers

Er zijn meerdere instituten om boos op te zijn: de NBA die het doet voorkomen dat er een kennistoets is terwijl voor het in werking treden van een besluit niet gericht tegen een belanghebbende openbaarmaking in de Staatscourant is vereist zoals de Bekendmakingswet duidelijk stelt. Mededeling van het besluit aan belanghebbenden verandert daar helemaal niets aan. Ook het zogenaamde intrekkingsbesluit is niet in de Staatscourant gepubliceerd! Boos o[p de CEA die het Unierecht negeert, en boos op de Minister vanwege het ontbreken van iedere vorm van kritisch beroepsorganisatie en op de AFM vanwege het voeren van toezicht op grond van een ondeugdelijke wet. Boos op de ledenvergadering die zich als ware jaknikkers jarenlang voor de gek hebben laten houden door de NBA en de directeur. Boos op de voorzitter die roept dat de NBA een vereniging van accountant is terwijl de NBA dat met succes tot in hoogstrechterlijke instantie heeft bestreden, een voorzitter die accountants eerst beschuldigd van examenfraude en later zegt dat het eerst moet worden uitgezocht. Boos op wetgever en ministerie die alle wanproducten van NBA en voorgangers kritiekloos hebben geslikt. Als je de kamer leeg wilt krijgen moet je over accountants beginnen. Op het ministerie lopen ze naar de Audit Dienst Rijk en die denkt alleen aan zichzelf en titelbehoud. Maar vooral boos op onszelf dat we dit hebben laten gebeuren.

René J.A.M. Vromans

Niet boos worden, USD 7 mln. aftikken en over naar de orde van de dag, het zijn tenslotte slechts meer dan duizend medewerkers!

“PwC wil de examenfraude niet toegeven, maar gaat wel akkoord met een schikking van vier miljoen dollar voor PwC in Hongkong en drie miljoen dollar in China.”

Alexander Vissers

@ Willem Buijink: Zeker. Aangezien de EU-Richtlijn zelfregulering expliciet uitsluit is het al onverteerbaar dat in 2019 de voorafgaande Ministeriële goedkeuring van de beroepsreglementering uit de WAB is geschrapt. Het dubbele register, dat van de NBA en dat van de AFM-verguninghouders is uiterst verwarrend, een beroepsorganisatie zonder beroep onbegrijpelijk. "Accountants"althans stromingen daarbinnen hebben als sinds de jaren 50 van de vorige eeuw alles op alles gezet om een deugdelijke wettelijke regeling te voorkomen. De beroepsorganisatie hebben daar sinds de jaren 80 hard aan meegedaan uit eigenbelang getuige de initiatiefwetsontwerpen die aan de regelingen uit 1993 ten grondslag liggen.
@ Arjen Brouwer, lid van de CEA: Van de splinter en de balk: de CEA heeft eindtermen vastgesteld die in strijd met de EU-Richtlijn 2006/43/EG zoals gewijzigd door Richtlijn 2014/56/EU niet het vereiste bevatten dat van de minimaal driejarige beroepsopleiding RA twee jaren bij een bij een wettelijke auditor of audit (d.w.z. vergunninghouder) worden gevolgd. Nederland verleent daarmee vakbekwaamheidsdiploma's aan personen die niet aan de minimumeisen uit de EU-Richtlijn voldoen. Daarentegen bestaat er geen enkele wettelijke grondslag voor een kennistoets, sterker nog, de wetgever onder aanvoering van de NBA en haar rechtsvoorgangers heeft het zelfs verzuimd de PE plicht in de wet op te nemen. Ten aanzien van het op peil houden van de kennis eider poging dit te bureaucratiseren is onzinnig: dit is en dagelijks proces, niet iets van een jaarlijkse toets en al helemaal niets van een driejaarlijkse cyclus. Nergens heeft de NBA de bevoegdheid verkregen te bepalen over welke kennis accountants dienen te beschikken, die bevoegdheid ligt uitsluitend bij de CEA. De regelingen van de NBA dienen er slechts toe de schijn van relevantie van de beroepsorganisatie zelf overeind te houden. Ingrijpen dringend noodzakelijk.

Willem Buijink

Het herhaald oproepen tot een nuchterder, minder ingewikkelde, implementatie van de Auditing Richtlijn in Nederland van @ Vissers is nuttig.

Die ingewikkeldheid speelt ook bij deze examen kwestie.

Die Richtlijn ziet in Nederland, via de AFM, alleen toe op de 260 (ong.) 'goedgekeurde' accountantsorganisaties en de 1700 (ong.) externe accountants, aangebracht/aangewezen door de goedgekeurde accountantsorganisaties. De Richtlijn zegt niets over een organisatie als de NBA. De NBA hoeft dus geen publiekrechtelijke organisatie te zijn.

Het zijn de aangebrachte/aangewezen externe accountants die moeten voldoen aan de Richtlijn opleidingseisen. De AFM moet dat natuurlijk controleren en de betrokken accountantsorganisaties zullen daar wel zorg voor dragen.

Wat dus heel goed kan, en het past bij de richtlijn, is, naast de AFM, een privaatrechtelijke NBA, en ook een privaatrechtelijke accountantsorganisaties branchevereniging (van de door de AFM goedgekeurde accountantsorganisaties). Dat laatste suggereerde ik al eerder (in mijn Accountant.nl Opinie van 10 juni 2022).

Dit is een simpele opzet, passend bij de richtlijn.

Het haalt het bestaande ingewikkelde toezicht van AFM èn NBA op accountants en accountantsorganisaties, dat meer nadelige effecten heeft, uit elkaar, en dat zal de accountantscontrole kwaliteit in Nederland verder kunnen verhogen.

Natuurlijk, de NBA zou dan kunnen uiteenvallen in een aantal verenigingen.
Bijvoorbeeld: die van accountants in de openbare praktijk en die van de accountants in business (met de VRC aan boord ook). Wellicht komt er wel een aparte vereniging voor externe accountants. Al deze accountants zijn natuurlijk netjes aan universiteit en hogeschool opgeleid, onder toezicht van de NVAO. Dit alles lijkt niet problematisch.

Luc Jalink

Dankjewel Arjan voor deze reactie. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek ten aanzien van het kantoor waar je bij werkzaam bent.

Arjan Brouwer

Allen dank voor jullie reacties. Ik ben het met jullie eens dat het belangrijk is om de feiten helder te hebben en daar vervolgens duidelijkheid/transparantie over te geven. Over de vraag of de emotie boosheid nuttig of terecht is kun je twisten, maar zoals aangegeven in mijn column kan ik niet ontkennen dat die emotie bij mij is opgekomen in de afgelopen weken.

Dat e.e.a. vraagt om goede analyse en het vervolgens nemen van de juiste maatregelen om dit te voorkomen cq verbeteren is ook helemaal waar en ook iets waar ik voor pleit. Het is ook zeker iets waar ik aan wil bijdragen. En dat we los daarvan mogen verwachten dat een accountant doet wat hij of zij verklaart te doen is evident en daar mogen/moeten zij ook op worden aangesproken. Mijn waarneming is dat ook bijvoorbeeld binnen accountantsopleidingen andersoortige gesprekken worden gevoerd met studenten in dat kader dan waarschijnlijk bij een willekeurige andere opleiding het geval is.

Het onderzoek bij het kantoor waar ik werkzaam ben wordt onafhankelijk uitgevoerd in opdracht van de rvc en dus heb ik daar, wat mij betreft terecht, in deze fase geen betrokkenheid bij. Mijn begrip is wel dat er naar wordt gestreefd om het onderzoek dit jaar af te ronden.

Martijn de Kuiper

Beste Arjan

Uiteraard is niemand perfect, jij niet en ik ook niet. En dat verwacht niemand. Wat we (of ik) wel verwachten is dat ALS er op grote schaal 'gefraudeerd' wordt (zo, hebben we de feitenzoekers en juridisch taalkundigen tevreden gesteld) mensen die leiding aan de accountantskantoren dat niet bagatelliseren. Dat er excuses worden gezocht. Dat er naar anderen gewezen wordt.

In tegenstelling tot andere begroepsgroepen zeggen accountants dat ze integriteit hoog in het vaandel te hebben staan. Het is 1 van hun unique selling points. Dat betekent dat je als branche de verantwoordelijkheid hebt om dat waar te maken. Maar het lijkt erop dat dat vooral een reclamezin is. Het moet niet teveel moeite kosten.

Maar vertel eens, welke discussie word er nu gevoerd bij jouw werkgever hierover? Kan en mag je daar transparant over zijn? Welke acties worden er genomen? En waar ik vooral benieuwd naar ben: worden die acties nu genomen omdat er iets naar buiten is gekomen?

Harry Mock RA

Terug naar de werkelijkheid van het menselijk bestaan:dit bewijst dat het verplicht afleggen van een eed omdat je anders geen eten krijgt geen enkele waarde heeft,omdat de echte integriteit van de beroepsuitoefening daarmee niet besproken en niet gewaarborgd is.
Wij zijn als de slagersvereniging die geleid wordt door mensen die nog nooit een koe geslacht hebben en daar ook geen opleiding voor hebben genoten.
Dat de PE regeling de laatste 20 jaar meermalen volledig gewijzigd is en geleid heeft tot een jacht van het Bestuur om afwijkelingen bij de Accountantskamer aan te geven illustreert een gebrek aan inzicht hoe in dit tijdperk kennis wordt verdeeld en verspreid.
Wie bewaakt de bewakers ?

Luc Jalink

Nee Arjan. Echt nee. Dubbel nee zelfs. Boosheid is een emotie die bij een mens hoort. Het laat je voelen dat iets je nog echt raakt. Dat je niet afgestompt bent. De vraag is vervolgens wat je met die boosheid doet, in wat voor actie je die boosheid daarna omzet. Iedere keer is het dus zaak om de aanleiding en de reden van je boosheid te onderzoeken. Die kunnen heel terecht zijn. Boosheid kan daarom een nuttige, ja zelfs een noodzakelijke emotie zijn. Het geeft aan wat jij belangrijk vindt. Daarnaast is het dus gewoon fout gegaan. Foute keuzes zijn gemaakt door volwassen mensen, volwassen beroepsbeoefenaren waarvan je mag verwachten dat die de consequenties hiervan hadden kunnen overzien. Geen enkele goedpraterij doet daar aan af. Het is van belang om te onderkennen dat het op alle niveaus fout is gegaan: een NBA beroepsorganisatie die handboek kennis toetst op een manier die vooral google zoekvaardigheden traint, accountantskantoren die dit niet corrigeren en individuele beroepsbeoefenaren die vervolgens ook nog eens de regels overtreden. Deze niveaus hangen met elkaar samen. Maar de verantwoordelijkheden niet. Beroepsorganisatie, accountantskantoren en beroepsbeoefenaren hebben elk afzonderlijk een eigen verantwoordelijkheid. En ze worden geacht die te nemen.

Rik Blijham

Zolang accountants gezien worden als een verheven mensensoort met enkel oog voor het maatschappelijk belang en immuun voor alle verleidingen zullen zij voor teleurstellingen blijven zorgen. En zullen die teleurstellingen alom gemopper blijven oproepen, zelfs al voordat duidelijk is wat de feiten zijn. Daar kunnen we nog vele jaren mee doorgaan.
Daarom eens met Arjan: boosheid levert niet zoveel op, kijk liever naar de achtergronden van het ongewenste gedrag en neem op basis daarvan maatregelen.

Willem van Riel

@ Arnout van Kempen: helemaal eens met je verhaal: Natuurlijk moet er worden onderzocht (en actie op worden genomen!) waar verbeteringen kunnen worden aangebracht.
Maar in de voorgaande discussies kan ik me (ook?) niet aan de indruk onttrekken, dat velen rondom de hete brei heen draaien. Immers gaat het in die discussie om de integriteit van de accountant. Daar heb ik weinig van terug gezien.

Arnout van Kempen

@Jan, exact. Op dit moment is duidelijk dat er ofwel wel iets aan de hand is (en daar mag je boos over zijn) of dat er iets enorm wordt opgeblazen (en als daar twee top-accountants door zijn gesneuveld mag je daar boos over zijn).

Ik noem het daarom ook wijzer om de onderzoeken maar even af te wachten. Dan kan je daarna bepalen waar boos te zijn.

Echter, in meer algemene zin zou ik graag wijzen op wat minister Kaag in de Kamer gezegd heeft naar aanleiding van de voortgangsrapportage van de Kwartiermakers: de tendens die zij bespeuren dat accountants vooral graag naar anderen wijzen en regelgeving verzinnen en niet zo graag naar hun eigen verantwoordelijkheid en beroepscultuur.

De focus die ik al vanaf dat het “examenfraude”-verhaal publiek is vooral lees is een discussie over vragen als “toetsen we goed?”, “toetsen we de goede dingen?”, “is het wel rechtmatig dat we toetsen?”, “is het wel effectief te toetsen?”. Maar de discussie: “wat betekent het als iemand weet dat antwoorden niet gedeeld mogen worden, als iemand expliciet verklaart dat niet te doen, maar het toch doet?” wordt nauwelijks aangeroerd. Heel terecht als dat is omdat we wachten op uitkomsten van onderzoek. Niet zo terecht als praten hierover te moeilijk is en we liever praten over zaken die niet de kern van het gesuggereerde (!!) probleem zijn.

Cor Wijker

Dat gevoel dat je beschrijft in de 2e alinea heb ik ook. Maar je kan nog zoveel regels maken, het zit uiteindelijk in houding en gedrag. Er zal een voorbeeld gesteld moeten worden om het kaf van het koren te scheiden. Het is niet anders.

Jan Bouwens

@Arnout. Dank. Ik ga evenals jij uit van gezond verstand.
Mijn zorg zit hem bij de vergaande conclusies die zijn getrokken (waarmee ik zeker niet wil beweren dat er niks aan de hand is, ik weet alleen niet wat precies!). Ik vraag me af hoe deze conslusies zich verhouden tot de feiten die straks boven tafel komen. Zoals we allemaal weten uit de psychologie is het geen kunst om iemand in een kwaad daglicht te zetten, terwijl het veel moeilijker is de persoon vervolgens van de last te ontdoen als blijkt dat er niks aan de hand is. Nog moeilijker wordt het als de last veel kleiner blijkt te zijn dan verondersteld toen de vergaande conclusies werden getrokken. Als dat laatste het geval blijkt te zijn is er schade toegebracht die op niemand kan worden verhaald maar wel werd toegebracht! Conclusies trek je aan het eind niet aan het begin.

Ronald van de Munt

Ik ben graag bereid om te wachten op de uitkomsten van de lopende onderzoeken en ja, het vertrek van een aantal topmensen, lijkt een slecht voorteken. Ik ben ook bereid om te accepteren dat de toetsen gezamenlijk zijn gemaakt om daarmee een team-leereffect te creëren, mits niet uitdrukkelijk is vermeld dat je de toets alleen en zelfstandig moet maken. Maar je mag/moet van een accountant (in opleiding) verwachten dat hij nadenkt over de consequenties van zijn daden. Daarin onderscheidt een accountant zich van degene die niet in dienst van het maatschappelijk verkeer opereren.

Arnout van Kempen

Ook al ken je de uitkomsten van onderzoeken niet, twee audit-bazen van twee big 4 kantoren kenden die kennelijk voldoende om op te stappen.

Dan zijn er een paar opties:

- beide heren zijn bij hun gezond verstand en vinden de uitkomsten behoorlijk ernstig
- beide heren zijn bij hun gezond verstand, vinden de uitkomsten helemaal niet zo ernstig maar zagen in dat gelijk hebben nog geen gelijk krijgen is
- beide heren houden van een theatrale exit

De laatste optie vind ik uitermate onwaarschijnlijk. De eerste en de tweede optie geven een goede basis voor boosheid, alleen is het object van boosheid nogal verschillend.

Dus per saldo is afwachten tot transparantie komt toch wel de meest wijze route

Henri van Horn

Ieder zijn mening .....

Jan Bouwens

Ik stel voor dat we naar de uitkomsten van lopenden onderzoeken kijken. We weten niet wat er precies is gebeurd. Mijn zorg is dat definitieve conclusies worden getrokken voordat de feiten op een rijtje staan. In mijn ogen heeft het opstappen van twee audit leaders in dat verband de zaak geen goed gedaan omdat het de opvatting voedt dat er ernstige zaken aan de hand zijn. Nogmaals, we weten het niet. Ik heb nog niet een onderzoek gezien en kan in dat licht niet inzien waarom we de veroordeling al lijkt te zijn geveld.

Alexander Vissers

Beste Arjan Brouwer: Er zijn heel veel redenen om als accountant heel boos te zijn. Om te beginnen boos op de beroepsorganisaties, de NBA en haar rechtsvoorgangers voor het decennia lange lobbyen en saboteren van een deugdelijke wettelijke regeling van de wettelijk controle van de jaarrekening van ondernemingen naar Unierecht en het beroep van wettelijk auditor. Op de minister voor het geheel ontbreken van effectief toezicht op de beroepsorganisatie, op de ledenvergadering voor het falend toezicht op het bestuur dat niet alleen meer dan tien jaren het bestuur aan de ongekwalificeerde directeur heeft overgelaten maar deze laatste zelfs verantwoording heeft laten afleggen aan de ledenvergadering. En vooral om boos te zijn op onszelf dat we dit allemaal hebben laten gebeuren, leden hebben zelfs geapplaudisseerd op de ledenvergadering. Boos dat we een volstrekt ongekwalificeerde en volstrekt incompetente niet-accountant tot voorzitter hebben gekozen. Dan ter relativering: niemand buiten accountants en de AFM is ook maar een beetje geïnteresseerd in accountants. De meeste kritiek op het beroep wordt op deze site geuit. Daarom was het kolderiek dat op deze site werd bericht dat de verkiezingsprogramma`s niets over de accountantswetgeving bevatten. Aangezien er nooit een structureel probleem heeft bestaan zoals Willem Buijink als enige consequent heeft volgehouden is er ook geen belangstelling voor. Als er echt een maatschappelijk probleem bestond was er wel aandacht voor. Overigens, concreet op het delen van antwoorden denk ik dat het voornamelijk toetsen betreft voor niet-accountants. En ten aanzien van "verplichte cursussen" deze kent de Nederlandse wet niet en accountantsorganisaties kunnen hun kwaliteitssysteem prima inrichten zonder interne toetsen.

Marcel Pheijffer

Tsja

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.