Jan Bouwens

Binnen PwC belastingadvies in Australië rammelt de interne controle, zoals bij de timmerman de deuren piepen, aldus Jan Bouwens.

Discussie Column

Piepende deuren

De internationale taxpraktijk van PwC Australia heeft, door informatie te lekken, een probleem veroorzaakt dat PwC wereldwijd raakt. Global head Bob Moritz moet de zaak redden. Daartoe moet hij terugvallen op het dagelijks werk van de accountant: de aanwezigheid en werking van internal controls.

Uit  Financial Times-publicaties blijkt dat PwC-belastingpartner Peter Collins de Treasury en de Australian Tax Authority (ATO) hielp bij het ontwikkelen van nieuw belastingbeleid. Dat beleid was intussen omgezet naar voorgenomen wetgeving, maar de ontwerpwet moest nog openbaar worden gemaakt. Collins deelde echter al informatie met collega's, over hoe zij hun klanten het beste konden adviseren over methoden om met de toekomstige belastingwetgeving om te gaan.

Ik was eigenlijk verrast toen ik deze artikelen las. In Nederland is het voor accountants verboden om adviesdiensten aan te bieden aan de (oob)-bedrijven die zij controleren. Evenzo is het verrassend om te zien dat Collins de Treasury en ATO adviseerde en deze kennis tegelijkertijd deelde met zijn collega's, die deze informatie vervolgens in het voordeel van hun klanten konden gebruiken. Deze praktijk is vergelijkbaar met het adviseren van bedrijf A over het ontwikkelen van product K om vervolgens bedrijf B te adviseren over hoe zij het succes van product K kunnen ondermijnen. Waarom brak Collins die regel? En, nog belangrijker, waarom hebben zijn collega's Collins niet op deze inbreuk gewezen?

De eerste vraag is eenvoudig te beantwoorden. In elke organisatie vind je op elk niveau mensen die bereid zijn een grens te overschrijden en informatie te onthullen die ze niet mogen vrijgeven. Er zijn veel redenen om dit gedrag te verklaren, waarvan de meest populaire is dat het individu zijn reeks successen wil behouden en geen enkele succesonderbreking wil accepteren.

Maar waarom dachten zijn collega's dat het goed was om deze informatie te ontvangen en te gebruiken? Hoewel het mogelijk is dat Collins hen vertelde dat het in orde zou zijn om naar de verstrekte informatie te handelen, zou je toch verwachten dat ze deze uitspraak zouden controleren voordat ze dat zouden doen. Ik tast volledig in het duister over hoe iemand (inclusief Collins' baas Tom Seymour) zou kunnen geloven dat PwC-collega's  deze informatie als adviestool konden inzetten. Dat is eigenlijk ondenkbaar.

Wat zal het gevolg zijn voor PwC? Dat hangt echt af van de maatregelen die de organisatie gaat nemen om te voorkomen dat dit probleem zich nog een keer voordoet. Zelfs executives die het advies van de consultant hebben opgevolgd, zullen hun wenkbrauwen fronsen gezien wat ze weten over Collins. Zal PwC ook bedrijfsgeheimen delen met andere bedrijven?

Op dit moment is een team van PwC onder leiding van Bob Moritz, Global Chairman, naar Australië. Moritz zal aldaar overtuigend moeten aangeven welke maatregelen PwC heeft genomen om de zaak op te lossen. Dergelijke maatregelen houden in dat het kantoor op nadrukkelijke wijze een reeks controles implementeert en handhaaft, die moeten voorkomen dat Collins-types zulke informatie vrijgeven. Het zou ook (of misschien wel in de eerste plaats) inhouden dat de ontvangers van deze informatie de vraag stellen: is deze informatie legitiem? Deze vraag kan worden beantwoord door een intern bureau. PwC heeft waarschijnlijk een dergelijk systeem, maar moet dan toch uitleggen waarom dat systeem niet heeft gewerkt in het geval van het Collins-lek.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jan Bouwens is hoogleraar accounting UvA en research fellow University of Cambridge.

Gerelateerd

7 reacties

Gitte Heij

Your column is way too kind for the disaster that is unfolding in PwC Australia. As a Dutch international tax lawyer who lives in Australia for over 30 years, I have regularly done Australian government advisory work. The behavior of those involved is criminal, the Australian public is fuming, no one is surprised here. The culture is toxic and the arrogance displayed is business as usual. Collins knew very well this was not allowed, but did it anyway, and no one in the emails raised their voice. This is the Enron moment for PwC Australia and may stretch further as tax policy makers in other PwC offices may be involved. Having a labor government in Australia may have some benefit, although they accepted generous donations from the big four companies and who gave the most out of this four? Yes PwC 2 million dollars over the last 10 years, 4 times as much as the other 3. I express this views as my personal views only and they do not represent the organisations I work with.

Ron Heinen

@Jan Bouwens

De luxleaks documenten, zie bijv.

https://www.icij.org/investigations/luxembourg-leaks/

geven een inkijkje hoe de Big4 hun grote klanten adviseren over (geheime) belastingstructuren.

PWC Nederland doet nu ook onderzoek naar hun betrokkenheid hierbij.

Jan Bouwens

@Ron. Het is inderdaad het geval dat informatie over advies wordt gedeeld tussen business units van de organisatie. dan gaat het om methoden van de kantoren zelf om advies te geven, niet om geheime informatie van de klant. Het delen van bedrijfsinformatie is niet toegestaan. Niet elk schandaal haalt de pers.. Echter, uit empirisch onderzoek weten we dat er sprake is van een slippery slope waar de overtreder almaar gretiger wordt in de tijd. Op een bepaald moment (onmiddellijk of later) loopt deze tegen de lamp.

René J.A.M. Vromans

Down under is it the tone at the bottom

Ron Heinen

@Jan Bouwens,

Dank voor de reactie.

Het hebben van Controle- en Adviesdiensten bij de grote kantoren zoals PWC heeft als een van de belangrijke redenen om informatie en ervaring welke je in de ene tak verkrijgt in de andere tak te kunnen gebruiken. EY heeft de splitsing van deze takken er ook niet door gekregen. Het (intern) delen van (vertrouwlijke) informatie gebeurd veel meer in dit soort organisaties dan in de pers naar buiten komt. Pas als een FT eraan te pas komt dan gaat men het serieus nemen. Het feit dat het onethisch of verboden is wil niet zeggen dat het in de praktijk niet veel gebeurd. En dat het intern lekken van vertrouwlijke informatie altijd in de openbare pers zal uitkomen (het is niet een kwestie van of, maar wanneer!) bestrijd ik.

Jan Bouwens

@Rob. Wel, ik ben wel degelijk verrast juist dankzij de kennis en ervaring die ik opdeed. Even los van de ethiek neem je als lid van PWC enorme risico's door zulke informatie te delen. We leven in een tijdperk waar zulke lekken vroeg of laat uitkomen. Het is niet een kwestie van of, maar wanneer!

Ron Heinen

Citaat: "Uit Financial Times-publicaties blijkt dat PwC-belastingpartner Peter Collins de Treasury en de Australian Tax Authority (ATO) hielp bij het ontwikkelen van nieuw belastingbeleid. Dat beleid was intussen omgezet naar voorgenomen wetgeving, maar de ontwerpwet moest nog openbaar worden gemaakt. Collins deelde echter al informatie met collega's, over hoe zij hun klanten het beste konden adviseren over methoden om met de toekomstige belastingwetgeving om te gaan.

Ik was eigenlijk verrast toen ik deze artikelen las. In Nederland is het voor accountants verboden om adviesdiensten aan te bieden aan de (oob)-bedrijven die zij controleren. Evenzo is het verrassend om te zien dat Collins de Treasury en ATO adviseerde en deze kennis tegelijkertijd deelde met zijn collega's, die deze informatie vervolgens in het voordeel van hun klanten konden gebruiken. Deze praktijk is vergelijkbaar met het adviseren van bedrijf A over het ontwikkelen van product K om vervolgens bedrijf B te adviseren over hoe zij het succes van product K kunnen ondermijnen. Waarom brak Collins die regel? En, nog belangrijker, waarom hebben zijn collega's Collins niet op deze inbreuk gewezen?"

Ik ben verrast dat iemand met de kennis en ervaring van Jan Bouwens hierover verrast is.

Het delen van informatie met interne en externe collega's welke deze informatie kunnen gebruiken om geld te genereren gebeurd zeer veel in de financiele- en adviessector. Dit is onderdeel van het businessmodel.

Wanneer je organisatie vertrouwelijke kennis / informatie gebruikt in het businessmodel dan is het zeer onverstandig dit te delen met je (externe) accountants. Ervan uitgaan dat deze informatie vertrouwelijk blijft, blijkt in de praktijk zeer naief, zoals ook deze case aangeeft.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.