Jan Bouwens

Jan Bouwens

Jan Bouwens is hoogleraar Accounting UvA, Research fellow Cambridge University en Managing director Foundation for Audit Research. De visie van de auteur hoeft niet overeen te stemmen met die van zijn werkgevers.

Afbeelding Opinie

Integrated reporting en TBS: de rol van de accountant

Van accountants wordt onder meer verwacht dat zij de integriteit van cijfers beoordelen. Met name als die cijfers verder reiken dan financiële cijfers komt de accountant voor complexe vraagstukken te staan. Zo hanteert de overheid, als prestatiemaatstaf om TBS-instellingen aan te sturen: 'tijdig op verlof sturen van de patiënt'. Ik pleit er voor dat de accountant in het jaarverslag waarschuwt tegen het gebruik van deze maatstaf.

x 2 24 1 Jan Bouwens
Opinie

'Ik heb niets te verbergen'

Binnen de accountancy wordt met bewondering gekeken naar systemen die permanent zicht houden op het handelen van mensen. John Weerdenburg doopte dit principe de 'flitspalentheorie'. Als je weet dat je altijd wordt gezien, zul je sociaal ongewenst gedrag achterwege laten. Continuous auditing en andere middelen om permanent het gedrag van de medewerkers en stakeholders van gecontroleerde bedrijven vast te leggen, voldoen eveneens aan dit idee. Het is sterk de vraag of we hiermee de maatschappij een dienst bewijzen.

x 12 0 0 Jan Bouwens
Magazine

Verbied off balance-behandeling bezittingen en schulden

Een verbod op off balance sheet-behandeling van bezittingen en schulden, vergroot het vertrouwen in banken. De financiële pakketten die banken hebben bedacht en verhandeld werken goed in ordentelijke tijden, maar in buitenordentelijke tijden falen zij jammerlijk en is onduidelijk welke waarde ze pakketten vertegenwoordigen. Door ze buiten de balans te houden, tasten marktpartijen en toezichthouders in het duister.

x 0 Jan Bouwens