Jan Bouwens

Unilever kondigde dit voorjaar aan de eigen duurzaamheidsambities terug te schroeven, wat het concern veel kritiek opleverde. Maar volgens Jan Bouwens heeft Unilever juist gehandeld door de klimaatdoelen te temperen, om greenwashing te voorkomen.

Discussie Column

Greenwashing, aandeelhouder, consument en management

Dit voorjaar heeft Unilever de klimaatdoelen bijgesteld. In het Financieele Dagblad geeft de ceo van Unilever toe dat een aantal van de gestelde doelen niet wordt gehaald en daarom bijstelling behoeven. Terwijl deze bijstelling kritiek uit de samenleving oplevert, maakte Unilever een koersstijging door. Op sociale media werd de koersstijging gezien als een beloning aan het management.

Maar de aandeelhouders verwachten kennelijk een hoger rendement onder de gewijzigde koers. De koersaanpassing geeft aan dat de aandeelhouder van Unilever in het huidige klimaat minder ambitie heeft in de ESG-dimensies. Als de consument dat idee ondersteunt, dan krijgt Hein Schumacher gelijk. De noodzaak om scherpe ESG-targets te stellen is er niet, als de consument er geen been in ziet. Het is een catch 22. Als consument noch aandeelhouder het scherpe ESG-beleid doorgevoerd willen hebben, dan is er voor het management niet meer zoveel keus. Toch hebben de consument en het management beide een verantwoordelijkheid in dit verband.

Waarom is deelname van de consument zo belangrijk? We gaan terug naar de Deepwater Horizon-olieramp in 2010, naar BP. Voorafgaand aan de lekkage lanceerde BP een van de grootste en meest succesvolle groene-reclame-campagnes ooit: de Beyond Petroleum-campagne, die liep van 2000 tot en met 2008. BP voorzag zich van een nieuw logo,  een Helios-symbool (zon) en een nieuwe naam achter het acroniem BP. De merkbekendheid steeg en het milieuvriendelijker BP kon het zich permitteren premiumprijzen voor benzine te vragen. Maar in 2010 viel het nieuwe BP volledig door de mand met de olieramp die zich in de golf van Mexico voltrok.

Natuurlijk voelde de consument zich bekocht en trok men zich terug van BP. Dat wil zeggen: de totale BP-marges daalden met 1,1 cent per verkochte liter benzine en de volumes daalden met 3,6 procent onmiddellijk volgend op de ramp. Maar de effecten waren van korte duur. De verkopen waren al enkele maanden na de ramp bijna terug het oude niveau. De consumenten wisten derhalve geen bijstelling van het beleid bij BP te bewerkstelligen, omdat de koopstaking beperkt bleef in omvang en tijd. Had de consument dat gewild, dan had deze langer en massaler weg moeten blijven bij BP.

De casus van BP leert ons echter ook dat er een grote verantwoordelijkheid rust op het management. Het bleek dat de effecten in de maanden van koopstaking het laagst waren in de gebieden waar BP de meeste reclame maakte om consumenten van de groene daden van het merk te overtuigen. In hun studie laten de onderzoekers Lint Barrage, Eric Chyn, en Justine Hastings zien dat in de gebieden waar BP de meeste reclame maakte, de daling in de vraag naar BP-benzine na de ramp het geringst was. In deze gebieden werd de oorzaak van de ramp vaker aan het toeval (bad luck) toegeschreven, dan aan nalatigheid van BP.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat greenwashing loont. Het is om die reden van cruciaal belang dat publicatie van dit type desinformatie niet wordt overwogen door het topmanagement van ondernemingen. Immers, de ware intenties blijken voor de consument pas achteraf, terwijl het management tot die tijd jaren lang mooie sier kan maken met een gemanipuleerd imago. Unilever kiest voor realisme in plaats van greenwashing. Wellicht moeten we Hein Schumacher van Unilever in dit kader prijzen en niet affakkelen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jan Bouwens is hoogleraar accounting UvA en research fellow University of Cambridge.

Gerelateerd

12 reacties

Jan Bouwens

Dank je Geert. De paper die ik heb aangehaald was bedoeld om aan te geven hoe precies je te werk moet gaan om te onderzoeken hoe een deel maatstaf van waarde (hier medewerkerstevredenheid) zich verhoudt tot waarde. Elke ESG maatstaf is een vervormde deelmaatstaf van waarde: Als energieverbruik daalt kan de emissie toch toenemen als men de daling realiseert door meer in te kopen en minder zelf te produceren. Het zijn zeer complexe systemen die je onderzoekt. Het gaat dus niet om de vraag of een artikel uit 2011 nog relevant is (dat is het trouwens wel) maar hoe goed je je onderzoek inricht. The FT is niet per se de beste bron daarvoor. Ik stel vast dat de schrijver die je aanhaalt vooral op zoek was naar nadelen (die er zeker zijn) om zijn bij voorbaat getrokken conclusie toe te lichten.

Geert de Jonge

De door Jan aangehaalde studie van Edmans gaat over Employee satisfaction and equity prices. Is nogal gedateerd (2010) en stamt uit de tijd van SRI. Het woord ESG komt daar niet een keer in voor. Wie de keuze van Unilever beter wil begrijpen kan ook eens kennisnemen van diverse publicaties van Damodaran in de afgelopen vier jaar. Cumulerend in “ESG is beyond redemption: may it RIP” in FT 2023.

Jan Bouwens

Beste Ron,

Als ik met consultants en ook accountants praat, dan willen zij niets liever dan dat ik laat zien dat als ik A doe, ik resultaat B (hier waarde uitgedrukt in winstgevendheid of aandeelhouderrentabiliteit) krijg. Echter, het is oneindig ingewikkeld economische waarde te meten. In feite weten we dat we de waarde nooit zullen kennen. De maatstaf “waarde” betreft per definitie een schattingen van de economische waarde van een bezitting of een bedrijf. Zelfs als we aannemen dat de waarde die we meten (zeg aandeelhoudersrendement) juist is, is het problematische vast te stellen hoe ESG is gekoppeld aan waarde. Een voorbeeld, zeg dat we onze uitstoot verlagen met tien procent en ons bedrijf ziet het aandeelhouderrendement toenemen. Betekent dat dat de reductie in emissie waarde oplevert? Wellicht op dat moment wel, maar als dan later blijkt dat de operationele kosten door het plafond gaan, dan is het zeer waarschijnlijk dat de aandeelhouders anders gaan reageren. Punt is dat Emissie een eendimensionale maatstaf is, terwijl waarde multidimensionaal is. Helaas is de studie die je aanhaalt doorspekt van dit type problemen. Kortom ik hecht niet heel veel geloof aan de studie die je aanhaalt. Een paper dat beter in de buurt komt is dit: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X11000869
Algemene regel: Ben zeer sceptisch als mensen zeggen dat ze vonden dat ingreep A een performanceverbetering tot stand brengt.

Ron Heinen

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221484502200103X

is een recent en uitgebreid onderzoek: "Impact of ESG performance on firm value and profitability".

Uit de conclusie: "Environment (ENV) has no relationship with firm value. "

Ron Heinen

@Jan Bouwens

Aansluitend op je eerdere opmerkingen over toepassing van AI zoals ChatGPT, zie bijvoorbeeld de link

https://www.accountant.nl/discussie/opinie/2023/10/accountant-moet-niet-blindvaren-op-ai/

kun je op de link

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@144672/202401477-1-a2/

een uitspraak vinden van de Raad van State van 2 dagen geleden.

Zoals je ziet wordt er gecontroleerd op toepassing van dit soort AI tools.

Ron Heinen

@Jan Bouwens 18 juli 2024

Jou reactie en die van Jules geeft goed weer wat de problemen zijn met een risicogerichte insteek in deze context.

Een voorbeeld van een geintegreerde wetenschappelijke insteek conform de theorie van specificatie hierarchieen (een integrale "map-of-science") kun je vinden in mijn reacties op

https://www.accountant.nl/achtergrond/2023/11/ochtendsessie-accountantsdag-2023-meer-tegendruk-nodig-in-de-accountancy/

Meer fundamentele wetmatigheden in de map-of-science "overrulen" hierbij altijd minder fundamentele wetmatigheden in de map-of-science.

Jan Bouwens

@Jules. Dank voor je commentaar.
Het punt aangaande de zeer geringe betekenis van limited assurance (of zelfs compliance testing) is wijdverbreid. Het is voor mij nog de vraag hoe dit uitpakt. De reden is dat de bedrijven een risicoanalyse moeten maken waarin onder meer klimaatrisico’s worden ingeschat. Aan die inschatting ontleent het bedrijf dan metrics die materiele risico’s reflecteren. Bedrijven die hier systematisch materiele risico’s onderschatten en derhalve rapportage in die dimensies overslaan, hebben later als de risico’s zich manifesteren veel uit te leggen. Het is voor mij nog een vraag omdat het niet duidelijk is hoe de krachten uitwerken. Dat kan inderdaad inhouden dat je gelijk hebt (bedrijven minimaliseren rapportages) of dat men toch wil voorkomen dat men op een later tijdstip op de vingers wordt getikt voor het onvermogen materiële risico’s te zien en te vermelden.

Alexander Vissers

@ Jules Muis: Geen speld tussen te krijgen. Gewoon weer terug naar "geen accountantscontrole toegepast". De klassieke Nederlandse weerzin tegen onvolkomen onderzoeken was zo gek nog niet.
Maar de eerlijkheid gebiedt, daar heeft Jan het niet over, hij beperkt zich tot het verslag en met name over de toekomstplannen en ambities, en daar heeft limited assurance natuurlijk al helemaal geen enkele betekenis. Ik begrijp al niet waarom beleggers voor duurzaamheidsrapportage zouden willen betalen? Laat staan voor een zegening daarvan? Naar mijn onbescheiden oordeel zijn de Richtlijn en gedelegeerde EU Verordening exponenten van een ideologische bureaucratie die iedere verbinding met de werkelijkheid heeft verloren. De enige rationele reactie van ondernemingen kan zijn zo goed als niets meer te rapporteren. Kun je ook niet aan worden opgehangen.

jules muis

Je laat hier gevoegelijk de bijdrage van de externe accountant in greenwashing buiten beschouwing @Jan.

Ik trek toch weer eens de oude schoenendoos open, in casu mijn Accountant.nl opinie bijdrage van 10 Augustus 2010, onder het kopje

“DE NEGATIEVE VERKLARING; DUURZAAM BOERENBEDROG IN ACTIE”.

En citeer hieruit:

“Waarschijnlijk kan Ernst&Young - dat enkele dagen voor de calamiteit in de Mexicaanse Golf het duurzaamheidsverslag 2010 van BP uitvoerig met negatief geformuleerd wijwater besprenkelde - zich achteraf wel voor de kop schieten. Maar als dat al gebeurt, dan hopelijk wel om de juiste redenen. Niet omdat het kort na tekening van het rapport echt helemaal fout ging, want zoiets kan en zal vaker gebeuren. Neen, de reden dat dit E&Y-rapport vooralsnog - tot een volgend drama - de geschiedenis in zal gaan als de risee van sociaal-groene accountantsrapportering, ligt veel dieper en is veel collectiever.”



Einde citaat.

Iedere negatieve verklaring over duurzaamheid - of wat dan ook - of het nu in het groene deel van een bestuursverslag is of een begeleidende accountants verklaring, zonder duidelijke oordeelsonthouding over het geheel is publiek boerenbedrog. Dat bij iedere volgende onvermijdelijke calamiteit ontmaskerd zal worden.

Zo heeft het ons beroep het ook aanvaard. Exclusief liefst, zegt de politiek; daar willen we geen andere groene assurance scharrelaars bij hebben.

De boer, hij ploegde voort.

Jan Bouwens

Dank voor jullie reacties. @Koos. Het is van belang dat ambities van de organisatie ook vertaald worden in targets voor de medewerker. Als die ambities hoger liggen dan de managers kunne te bereiken, dan weten we uit onderzoek dat de kans groot is dat de manager niet eens gaat proberen het doel te halen. Realistische doelen zijn dan aantoonbaar effectiever. @Alexander. Het gaat er ook om dat we in Europa kunnen laten zien hoe zeer we in staat zijn te vergroenen. Alle landen ter wereld moeten vergroenen, daar is geen ontkomen aan. Als wij daar heel goed in worden, dan gaat het werken als een vliegwiel. Net als onze kennis van waterkering legt die kennis geen windeieren.

Alexander Vissers

Inderdaad Jan, aandeelhouders geven de voorkeur aan de realiteit boven ideologie. De gedachte dat zelfs een multinational als Unilever ook maar enige invloed zou kunnen uitoefenen op het "klimaat" of "klimaatverandering" is natuurlijk volstrekt lachwekkend. Bij dubbele materialiteit zoals CSRD het noemt is duidelijk dat geen enkele onderneming wat over klimaat hoeft te rapporteren, de onderneming heeft geen invloed, en klimaatprognoses zijn scenario's, daar kan helemaal niemand iets mee. En uit de CSRD regelgeving (nog geen wet) volgt dat als het je stakeholders niet boeit, je er niets mee hoeft te doen. Duurzaamheid is realiteitsvreemde esoterie gecombineerd met neo-kolonialisme. De Europeanen, (de EU Commissie), bepalen wat goed is voor de rest van de wereld. Overigens zijn de cijfers die je noemt ten aanzien van Greenwashing en BP niet erg overtuigend, numeriek marginaal en spelen er evident veel covarianties. Daarnaast is de omzet van BP aan consumenten heel beperkt. Het omkatten van het BP-imago was vooral narcisme van marketinggoeroe's -BP is altijd een iconisch merk geweest- consumenten hebben er nooit enige boodschap aan gehad, het staat nog niet in de top 50 van bepalende factoren voor een keuze. En de wollensokkenbrigade die gaat toch al met het openbaar vervoer. Als Deepwater Horizon iets bewijst is het dat veiligheid de enige relevante norm voor duurzaamheid is. Veiligheid voor mens en omgeving is de enige duurzaamheid die we nodig hebben. En daar mag ieder land zelf over beslissen al naar gelang de economie het kan dragen en de belangafweging er toe noopt dat hoeft de EU Commissie niet vor de rest van de wereld vast te leggen.

Koos de Vries

Het doel waar we naar streven is een goede aarde. Greenwashing zijn loze woorden, en misschien zelfs leugens, echte CO2-reductie, vermindering van afval zijn de daden. Om maar met een bekend voetballied te eindigen:geen woorden maar daden, dus.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.