Wim Bartels

Een omgeving waarin fouten zo lang mogelijk worden ontkend of verdedigd, biedt niet de mogelijkheid er open over te praten en te zoeken naar verbetering, meent Wim Bartels.

Discussie Column

Open

Begin februari herkende ik sterk de column van Berry Wammes, Voorbij zwart en wit, waarin hij inging op het lerend vermogen van het accountantsberoep. Hij eindigde met de oproep het grijze gebied te verkennen, waarin zaken net wel of net niet goed lopen. Recent werd Gerben Everts geïnterviewd in het FD, met onder andere de stelling dat accountants niet waren veranderd zonder externe druk. En in dezelfde week sprak ik met een private equity-investeerder die onder andere in de accountantssector investeert. Daarover sprekend zei hij onder andere: "Accountants zijn aardige en vriendelijke mensen, maar ze zijn zo overtuigd van hun eigen gelijk dat het heel zwaar is om er mee te werken. Ik zie heel weinig zelfreflectie onder hen."

Wat is er toch met die continue kritiek op accountants en hun lerend vermogen? Waar komt dit vandaan? Wat ontbreekt er dan? En wat kunnen we dan individueel en gezamenlijk doen om dat te doorbreken? Zo maar wat vragen die bij me opkwamen, na de diverse signalen uit de introductie en waarover ik mijn gedachten eens laat gaan.

Ik herkende nogal het 'zwart-wit' van Berry Wammes. Accountants moeten uiteindelijk een oordeel geven over informatie en dat is logischerwijs zwart of wit, goed of niet goed. Accountants zijn in de terminologie van Jung meer judging (georganiseerd, planmatig, conclusies trekkend) dan perceiving (open blijven staan voor andere gezichtspunten of meerdere mogelijkheden). Ze zijn over het algemeen ook meer thinking (analyserend op basis van logica en objectieve analyse, rationeel) dan feeling (vanuit emotionele behoeften). Ik zou zeggen 'gelukkig maar', want deze kenmerken passen bij het professionele werk van accountants. 
Het komt wel direct met beperkingen. Want als deze professionele houding wordt doorgetrokken naar de gehele werkomgeving, dan ontstaat ook onderling een 'goed of fout' of 'een absolute norm'. En dat is herkenbaar: ik weet uit mijn lange ervaring dat bijvoorbeeld de interne beoordeling van dossiers door collega’s, in het kader van kwaliteitscontroles, vaak gepaard ging met grote stress. Waarom? Omdat de gepercipieerde basishouding van de beoordelaars er een was van 'afbranden in plaats van opbouwen' of anders gezegd 'op zoek naar de fout'. Dat gaat gepaard met onderliggende angst. En angst helpt meestal niet om eens constructief met elkaar in gesprek te gaan.

Dit sijpelt dan ook door in de bredere samenwerking: je collega is 'goed' of 'fout', zoals Wendy Groot in haar proefschrift ook schrijft: "Fouten worden gezien als 'onacceptabel' - en dus 'fout'." Dat betekent dat collega's minder geneigd kunnen zijn om ergens voor te gaan staan en moed te tonen (want hij/zij kan dan als 'fout' eindigen) en ook minder geneigd zullen zijn om fouten (waar het net niet goed liep, zoals Berry Wammes zegt) te delen of toe te geven. Het leidt ook tot een verdedigende cultuur, want je zult zo lang mogelijk proberen enige aanleiding tot 'fout' te onderdrukken. En ten slotte: iets wat feitelijk professioneel/zakelijk is, dat wil zeggen over de inhoud gaat, wordt persoonlijk: het is niet langer hetgeen je gedaan hebt dat kan worden verbeterd; jij voldoet zelf niet langer aan de norm. Eigenlijk allemaal begrijpelijk, maar er ontstaat dan de cultuur waarin het lerend vermogen achteruit gaat.

Een omgeving waar fouten niet eens aan de oppervlakte komen, of waar fouten zo lang mogelijk worden verdedigd als geen fouten zijnde, biedt uiteraard niet de mogelijkheid er met elkaar open over te praten en te zoeken naar toekomstige verbetering. En dit leidt dan tot de continue kritiek op het lerend vermogen (inclusief de mogelijkheid tot verandering), die dan toch begrijpelijk is.

Dacht u nu bij deze laatste zin 'helemaal niet!'? Dat zou wel eens precies de oproep tot zelfreflectie kunnen zijn die wordt gemist. Want - gedachtenexperiment - stel nu eens dat die kritiek terecht is. En dat het feitelijk feedback is om te verbeteren, dus niet kritiek op ons als professionals of mensen, maar observaties om ons te helpen beter te worden in ons gedrag? Dan zouden we ons niet hoeven verdedigen, dan zouden we meedenken met de lijn van degene die de feedback geeft. Het zou veel tijd schelen in het (soms juridisch) verdedigen van onze standpunten. En je zou gezamenlijk kunnen zoeken naar de weg vooruit - want wie een probleem signaleert, mag toch ook worden opgeroepen mee te denken over de oplossing.
Heeft die ander dan altijd gelijk? Uiteraard niet. Misschien gaat het ook wel niet om die waarheid (er zijn zelfs mensen die beweren dat de waarheid niet bestaat), maar om via debatteren (lees: uitwisseling door op elkaars inzichten verder te bouwen) over verschillende gezichtspunten dichter bij de gezamenlijke waarheid te komen.

Dus, als u het herkent als individu: beschouw fouten eens puur zakelijk/professioneel en niet persoonlijk. En luister met die houding naar de feedback (geen kritiek) van een ander. Vraag dan eens aan die ander wat hij of zij als suggestie heeft om te verbeteren. Debatteer er eens over. Spannend wellicht, maar iemand moet beginnen.
En misschien moeten we toch eens nadenken over een bestuurder uit de zorg- of luchtvaartsector, om de verandering naar lerend vermogen verder vorm te geven.
Benieuwd naar uw feedback!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Wim Bartels is Senior Sustainability Partner bij Deloitte.

5 reacties

Ron Heinen

Als voorbeeld bij mijn vorige reactie op deze column kun je ook het recente filmpje op

https://nos.nl/l/2566287

bekijken.

Bijvoorbeeld het Witte-huis, Buckingham Palace en Canada zijn not-for-sale.

Ron Heinen

Lezers welke een toelichting willen op mijn vorige reactie kunnen ook het interview met Jan Terlouw bekijken op:

https://npo.nl/start/serie/adieu-god/seizoen-10/jan-terlouw_8/afspelen

Wereldleiders met (te)veel macht zorgen altijd voor veel problemen.

Gelukkig kan het begrijpen van de wereld met de wetenschap zelfs dit soort figuren onder controle krijgen, zie bijvoorbeeld

https://www.youtube.com/playlist?list=PLcVi-VLWtPfbJ15MzQXqILIjhzfYCziRw

voor wat videolectures.

Martijn de Kuiper

Heerlijke column. En ik denk helemaal maar. Misschien wel wat toevoegingen:

- Fouten mogen gemaakt worden, zolang je er maar van leert. Fouten hoeven (mogen?) dus niet meteen bestraft te worden.
- Een fout is wat anders dan onzorgvuldig gedrag. Want een fout is een handeling die je verricht omdat je niet beter wist. Hetzij omdat je de kennis/kunde mist hetzij de info. Dan kan je nog beargumenteren dat je dan de kennis of info had moeten ophalen, maar alla, wat je niet weet is moeilijk te identificeren. Maar onzorgvuldig gedrag is het als je beter had kunnen weten, bijvoorbeeld doordat je de fout al een keer hebt gemaakt of bewust hebt nagelaten om de checks en balances niet toe te passen. Of informatie te negeren die er wel was. Of door niet kritisch genoeg te zijn waar je prima weet dat je toch wat verder moet vragen. Dat is laakbaar. En dat mag wel bestraft worden.

Voor alles geldt: blijf met elkaar in gesprek. Wees transparant en kijk vooral naar jezelf. Dan ebt de noodzaak om te straffen vanzelf weg en kan je samen werken om dingen beter te maken.

Ron Heinen

Je schrijft: "En misschien moeten we toch eens nadenken over een bestuurder uit de zorg- of luchtvaartsector, om de verandering naar lerend vermogen verder vorm te geven."

Ingenieurs zijn ook "thinking" maar het kijken naar "Air crash investigation" maakt ze "feeling" en "perceiving" want ze beseffen dat het om fysieke zaken en mensenlevens gaat.

Wellicht een voorbeeld voor accountants wanneer het bijvoorbeeld om CSRD wetgeving gaat waarvan we al sinds 1972 met de publicatie van het rapport van Rome al weten dat verandering van het Business-as-Usual scenario noodzakelijk is ?

Zolang rapportage om geld gaat dan heeft dit niet een directe relatie met de fysieke wereld.

Van Geld kun je sinds 15 augustus 1971 zoveel produceren als je denkt dat goed is.

De echte begrenzingen waar we als mensheid op dit moment mee geconfronteerd worden zitten niet in de financiele maar in de fysieke randvoorwaarden zoals een duurzame wereld met een gezond leefklimaat.

Alexander Vissers

Het inleidende citaat, dat accountants overtuigd zijn van hun eigen gelijk, is institutioneel. Het komt met name voort uit het negeren van de wet en het Unierecht onder meer door het omarmen van de RJ en NVCOS ongeacht of deze in strijd zijn met de wet. De wet zelf is een goed voorbeeld, art. 362 lid 1 ooit door eigenwijze accountants in een eigenwijze commissie ingevoerd ondanks onverenigbaarheid met het Unierecht. Art. 393 BW2 is het slechtste wetsartikel van Nederland. Dan het niet omzetten van art. 25 Richtlijn 2006/43/EG ingevoerd door Richtlijn 2014/56/EU. Gewoon niet in de wet opgenomen! Daarentegen wel continuïteit prominent op de agenda gezet. De wetgever, de CEA de beroepsorganisatie de accountantskamer stapelen fout op fout en wanneer ze daar op worden gewezen negeren ze het gewoon. Nog erger wordt het door de onwettige Handreikingen: niet alleen onwettig maar tevens kwaliteitsloos, en accountants omarmen alles wat ergens op papier staat zonder zich druk te maken over ontbrekende bevoegdheid en legaliteit. Al sinds april 2022 zijn het bestuur de minister de CEA bij voortduring en herhaling op hun falen gewezen en niets is er veranderd. Accountants moeten beseffen dat jaarrekeningrecht en de wettelijke controle repressief recht zijm en dat keuzevrijheid derhalve alleen bij wet kan worden ingeperkt, niet bij RJ en niet NVCOS en niet bij Handreiking. Dat is de afgelopen decennia onvoldoende benadrukt.
Afsluitend: we moeten vooral nadenken over een bestuurder die besef heeft van het Unierecht en het Staats- en bestuursrecht. De NBA is geen accountantskantoor de NBA heeft een heel bescheiden wettelijke taak en moet binnen die lijntje kleuren.

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.