Circulaire economie

Webinar financiële verantwoording in de circulaire economie: 'Nieuwe definities van waarde nodig'

Het accountantsberoep kan een stevige rol vervullen als aanjager van een meer duurzame economie. Als opmaat naar de Week van de circulaire economie, die van 7 tot en met 12 februari werd gehouden, presenteerde de Coalitie Circulaire Accounting (CCA) eind januari het rapport 'Financial Accounting in the Circular Economy', tijdens een webinar over hetzelfde thema.

Moderator Rens van Tilburg (directeur Sustainable Finance Lab) kon bij de opening melden dat het (Engelstalige) webinar werd gevolgd door een zeer internationaal gezelschap in binnen- en buitenland: 35 procent keek vanuit landen elders in Europa, 17 procent van buiten Europa; minder dan de helft nam deel vanuit Nederland. Live waren er zo'n vierhonderd deelnemers en het webinar werd ook gedeeld via de mondiale accountantskoepel IFAC.

NBA-voorzitter Kris Douma, zelf in eerdere rollen actief op het gebied van duurzaam investeren, verwees in zijn welkomstwoord naar recente berichtgeving over de kledingindustrie. Een kwart van alle wereldwijd geproduceerde kleding wordt niet verkocht; een groot deel eindigt op een stortplaats in de Atacama-woestijn, in het noorden van Chili. Bewustwording en verantwoordelijkheid nemen zijn niet voor niets belangrijke uitgangspunten voor de Coalition Circular Accounting, die de NBA twee jaar geleden heeft opgezet samen met Circle Economy en waarbij ook Invest-NL zich al vroeg heeft aangesloten.

De transitie naar een duurzame, circulaire economie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, aldus Douma. Verantwoording over financiële en vooral ook niet-financiële prestaties kan daarbij een belangrijke aanjager vormen; reden om aandacht te vragen voor het rapport van de CCA.

Nieuwe definities

Guy de Sévaux, senior adviseur circulaire economie binnen Invest-NL, vroeg zich af of het gezegde 'Money makes the world go round' eigenlijk wel klopt zolang geld nog voornamelijk stuurt in lineaire richting in plaats van circulair. Dus investeert Invest-NL fors in bedrijven die zich richten op hergebruik van materialen zoals plastics en op de productie van bio-based materialen. Maar de waarde van een circulaire economie vraagt ook om nieuwe definities. Invest-NL is blij met de hands-on benadering van de CCA, die via heldere praktijkcases laat zien hoe een circulaire economie in de praktijk kan worden gerealiseerd en welke hindernissen daarbij moeten worden genomen. Ook De Sévaux zag dat accountancy de rol van aanjager kan vervullen 'to ensure that money truly makes the world go round'.

Themaregisseur duurzaamheid Usha Ganga van de NBA benadrukte het belang van het CCA-rapport voor alle financials. Om de relevantie van de financiële functie rondom verduurzaming te onderstrepen, bracht de NBA al eerder de publieke managementletter Klimaat is financieel uit. Het werk binnen de CCA laat zien dat veel boekhoudprincipes weliswaar ook gelden voor een circulaire economie, maar wel vragen om andere toepassing of een nieuwe manier van interpreteren.

Wanneer presteert een bedrijf goed? Is dat als het op korte termijn financiële waarde genereert, of als het op lange termijn waarde creëert voor alle belanghebbenden? Hoe meten we het vermogen van een bedrijf om te presteren in een circulaire economie en hoe herkennen en rapporteren financials de ware impact van een bedrijf? Het CCA-rapport kan daarbij helpen.

Praktijkcases

De highlights van het rapport werden tijdens het webinar gepresenteerd door Aglaia Fischer (Finance Initiative Lead bij Circle Economy). In de publicatie worden vier cases toegelicht, die laten zien hoe circulaire economie in de praktijk werkt. Het rapport heeft inmiddels meerdere kanalen bereikt, waaronder het internationale Green Finance Platform. Voor de komende periode wordt ingezet op het bieden van meer van zulke praktijkvoorbeelden, op doorvertaling van de nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), verbreding van het netwerk van de CCA en het betrekken van regelgevers en toezichthouders.

Financieleverantwoordingcirculaireeconomie_900x590.jpg

Over het thema werd tijdens het webinar gediscussieerd door een panel onder leiding van Rens van Tilburg, met daarin Diane Zandee (promovenda Nyenrode Business Universiteit en cfo Trunkrs), Marleen Janssen Groesbeek (lector Sustainable Finance & Accounting Avans Hogeschool), Carl Drenth (directeur Alfa Accountants en Adviseurs Groningen-Assen) en David van Lynden (programmamanager circulaire economie Rabobank). Ook door de panelleden werd het belang van best practices onderstreept.

Nederlandse versie rapport

Sinds de start twee jaar geleden is de samenwerking binnen de CCA verder verbreed. Inmiddels hebben naast Circle Economy, de NBA en Invest-NL ook ABN Amro, Rabobank, KPMG, Alfa Accountants en Adviseurs, Allen & Overy, Impact Economy Foundation, Sustainable Finance Lab en wetenschappers van Nyenrode Business Universiteit en Avans Hogeschool zich aangesloten bij de coalitie.

Als partner van de CCA heeft ABN Amro inmiddels een Nederlandstalige versie gemaakt van het rapport Financial Accounting in the Circular Economy. Die versie is ook op de website van de NBA te vinden. Tijdens de Week van de circulaire economie is ook een roadmap van het Platform voor Duurzame Financiering gepresenteerd.  Op Accountant.nl wordt via de Vitamine A-podcast in een drieluik ook aandacht aan het thema besteed. 

Terugkijken van het webinar, dat op 25 januari 2022 werd gehouden, kan via het YouTube-kanaal van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.