Discussie Opinie

Accountant zijn vereist een topsportmentaliteit

Accountant zijn vraagt motivatie en uithoudingsvermogen. Hebben mensen nog wel de juiste mentaliteit om het vak uit te kunnen oefenen?

Richard Knops

In het debat van 30 maart 2022 is door de Tweede Kamer met minister Sigrid Kaag uitgebreid gesproken over het tekort aan accountants. "We moeten de opleiding aantrekkelijker maken" en "dit probleem speelt in meerdere belangrijke sectoren" stelt de minister. Eens, maar missen we niet een belangrijk punt? Hebben mensen tegenwoordig nog wel de juiste topsportmentaliteit om dit vak te beoefenen?

Als we aan topsport denken, denken we vaak aan sporters die sport beoefenen op het allerhoogste niveau en hiervoor betaald worden. Sport is hun nummer 1 passie en ze moeten heel veel dingen ervoor opgeven om dit niveau te bereiken en te behouden.

Vereist het zijn van accountant niet hetzelfde gedrag? Immers, je moet continue op de hoogte blijven van alle relevante wet- en regelgeving. Je moet mentaal vrijwel iedere werkweek in balans zijn en een goede fysieke conditie hebben om lange werkdagen te kunnen maken. Verder wordt van je verwacht dat je sociaal vaardig bent, een professioneel-kritische houding hebt en het beroep nooit in diskrediet brengt. Als je een fout maakt moet je voor een tuchtcommissie verschijnen en loop je het risico op schorsing, boete of uitschrijving. Je wordt in de media ook direct aangesproken op zo'n schandaal. Nogal een opgave, vind je niet?

De big four-kantoren hebben ongeveer zevenduizend vacatures openstaan op dit moment. Gezien de belangrijke rol binnen het maatschappelijk verkeer is dat buitengewoon zorgelijk. Uit het debat en de nieuwe wet blijkt dat we ons nu vooral gaan focussen op de audit quality indicators. We segmenteren hier de grote kantoren van het mkb. Is dit echter wel waar we ons nu op moeten richten? De cultuur wordt uiteindelijk bovenin vorm gegeven, maar als je in- en doorstroom continue onder druk staat, is het maar de grote vraag of je wel aan cultuurverandering toekomt.

Om het personeelsprobleem op te lossen vinden we het altijd fijn om te wijzen naar innovatie van processen en het creëren van een aantrekkelijke leeromgeving, maar zouden we niet gewoon eerlijk moeten zijn? Zijn de meeste mensen niet gewoonweg te ongemotiveerd voor een noodzakelijke bijdrage aan het accountantsvak? Zijn we niet te verwend?

Je zou een verplichte werkstage kunnen introduceren aan het begin van de opleiding en willen streven naar een optimale leeromgeving, maar ik denk eerder dat je een verplicht vak gericht op topsportmentaliteit moet introduceren. Topsporters kunnen namelijk vrijwel overal aan de slag, blijkt ook uit onderzoek. Uiteindelijk is dat wat je nodig hebt om te slagen in de praktijk.

In de War on Talent zijn we bereid ons leger van accountants te belonen met goede arbeidsvoorwaarden en te bewapenen met goed materiaal. Maar de grote vraag blijft wie bereid is met ons mee te vechten.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Richard Knops AA is als accountant werkzaam in het midden- en kleinbedrijf. Hij startte het initiatief 'Waarom ben ik accountant', om jonge mensen te overtuigen van de meerwaarde van het beroep en schrijft aan een boek over 'Gespreid Leiderschap binnen de Accountancy'.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.