Magazine

FYI

Correlatie aberratie - At the movies - Steeds lagere pakkans bij accountants - Te weinig vrouwen in top grote accountantskantoren - Down Under - Harige accountants - U bent maar drie dagen per week productief - Nog even fiscaal-vriendelijk laag vliegen - Ingeschreven.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2016

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Correlatie aberratie

Wist u dat de consumptie van kaas per hoofd van de bevolking een correlatie vertoont van maar liefst 94,71 procent met het aantal mensen dat stierf als gevolg van vast komen te zitten in hun lakens?

Of dat de leeftijd van de winnaressen van Miss America een correlatie vertoont van 87 procent met de moorden die in de VS zijn gepleegd met stoom, hete dampen en hete objecten? Het is heus waar, de cijfers liegen er niet om. Zo is er ook een flinke correlatie tussen het aantal mensen dat is verdronken in een zwembad en het aantal films waarin Nicolas Cage dat jaar verscheen (66,6 procent), evenals de jaarlijkse consumptie van kip per hoofd van de bevolking en de totale hoeveelheid olie die de VS importeert (89,9 procent).

Al deze uitermate belangrijke statistieken kunt u vinden op de website 'Spurious Correlations' (http://tylervigen.com/spurious-correlations). U kunt ook zelf kiezen uit verschillende variabelen en dan in een dropdown-lijstje checken wat voor correlatie uw gekozen variabele heeft met allerlei andere zaken. Vervolgens kunt u daar ook nog eens met één druk op de knop een handig grafiekje van maken. Onmisbaar.

At the movies: The Accountant

Ben Affleck speelt in The Accountant de rol van een wiskundig genie met meer affiniteit voor cijfers dan mensen. Als accountant doet hij de boekhouding voor enkele criminele organisaties. Wanneer de autoriteiten hem op het spoor komen neemt hij een vooruitstrevend roboticabedrijf als nieuwe klant aan, om de schijn van legitimiteit op te houden. Maar naarmate zijn boekenonderzoek vordert, stijgt het aantal doden om hem heen.

Vanaf 3 november 2016 draait The Accountant in de Nederlandse bioscopen; uw volgende personeelsuitje is in het donker.

Mark Weinberger (EY) populairste big four-baas

Dat concludeert de Britse website Economia, het nieuwsplatform van het Institute for Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), op basis van onderzoek van recruitment consultant en ratingwebsite Glassdoor. We doken even in de cijfers.

Om haar ranglijsten te maken gebruikte Glassdoor (www.glassdoor.com) de ratings van haar websitegebruikers. Dat deed Glassdoor voor een aantal landen: Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

De conclusie dat Weinberger het populairst is trekken zij omdat Weinberger in vier lijstjes voorkomt: Canada (plaats 5), de VS (14), het VK (25) en Duitsland (3).

PwC-baas Dennis Nally staat in twee lijstjes: Canada (2) en het VK (23). In de lijstjes waarin Nally voorkomt verslaat hij dus Weinberger. Maar kennelijk zijn de PwC-medewerkers in de VS, Duitsland, Frankrijk en Nederland niet enthousiast genoeg over Nally, want in die lijstjes komt hij geheel niet voor.

Verdere cijfers voor de andere ceo's: John Veihmeyer van KPMG komt alleen in het VS-lijstje voor, maar verslaat daar met zijn dertiende plaats wel Weinberger, die op veertien staat. Cathy Engelbert van Deloitte haalt plaats 21 in Canada en plaats 41 in de VS.

Steeds lagere pakkans bij accountants

Lekker het pak thuislaten en in je spijkerbroek naar kantoor. Of geen hoge hakken, maar gewoon met je slippers achter de pc. Nog niet zo lang geleden ondenkbaar bij veel accountantskantoren, maar langzamerhand blijven de pakken en mantelpakjes ook daar steeds vaker in de kast hangen.

Uit onderzoek van OfficeTeam, onderdeel van Robert Half, blijkt dat 27 procent de voorkeur geeft aan geen enkel kledingvoorschrift. 31 procent heeft een voorkeur voor business casual: wel netjes maar geen driedelig pak. In de VS deed Crowe Horwath onderzoek onder eigen werknemers naar maatregelen die voor een betere werk/ privébalans zouden kunnen zorgen. Bij de ingeleverde wensenlijstjes stond het toestaan van casual kleding op kantoor bovenaan. Zeker achter de pc voelen werknemers zich daarin comfortabeler en productiever.

Ongepast

Accountants- en adviesfirma Armanino, met kantoren in diverse Amerikaanse steden, liet een video maken met uitleg over wat wel of niet kan. In de video (ook te vinden op YouTube) zien we een senior tax accountant die telkens in ongepaste kleding op het werk verschijnt, totdat hij eindelijk een outfit kiest die aansluit bij de nieuwe casual office-kledingvoorschriften.

Wood heeft bij Crowe Horwath een noodoplossing bedacht voor als er onverwachts een (potentiële) klant voor de deur staat. "In ons kantoor is een kast vrijgemaakt waarin mensen hun pak op kunnen hangen zodat, als er plots een situatie ontstaat waarbij het nodig is, formele kledij wel aanwezig is."

Hakken

Casual of niet, soms zorgt een dresscode voor ophef. Recent haalde PwC in Londen de media, toen een receptioniste naar huis werd gestuurd omdat ze geen hoge hakken droeg. De dame in kwestie reageerde met het opstellen van een petitie. Meer dan 150.000 ondertekenaars maken dat inmiddels ook het Britse parlement zich over de zaak moet buigen. PwC wees er tegelijk op dat hoge hakken geen onderdeel zijn van de dresscode; de receptioniste werkte voor een firma waaraan de receptiefunctie was uitbesteed.

Te weinig vrouwen in top grote accountantskantoren

Diversiteit is cruciaal voor de winstgevendheid, voor beter risicomanagement, voor het voldoen aan wet- en regelgeving. Ook accountantskantoren hameren daar graag op, maar aan het aantal vrouwen in de top is dat nog niet te zien.

Dat concludeert het Britse onderzoeksbureau CCH Daily, in een recent onderzoek naar diversiteit binnen de 25 grootste accountantskantoren in het VK.

Slechts tien kantoren bieden in hun verslagen informatie over het aantal vrouwelijke partners. Samen komen die tot een gemiddeld percentage vrouwelijke partners van 17,9 procent. Het hoogst scoort KPMG met twintig procent vrouwelijke partners, het laagst IAPA, een netwerk van onafhankelijke kantoren. Uit het stilzwijgen van de overige vijftien kantoren concludeert CCH Daily dat het gemiddelde waarschijnlijk nog lager zal liggen. Het accountantsberoep scoort daarmee duidelijk onder het gemiddelde in de bestuurskamers van de beursfondsen in de FTSE100 (23,5 procent vrouw).

Naast KPMG is Deloitte het enige kantoor dat cijfers publiceert over het aantal vrouwelijke partners: achttien procent. Marktleider PwC geeft geen inzage, EY bericht alleen over de diversiteit in de partner class van 2015: 31 procent van de nieuwe EY-partners is vrouw. Hoop doet leven.

87.346 total 2015
6.612 women partners
80.734 not known

Down Under

Tom Ooms (PwC) vertrok in maart 2015 voor twee jaar naar Sydney, Australië. Een kwartaalbericht.

Trots

"Goedemorgen meneer Ooms, of natuurlijk goedenavond in uw geval. Ik ga bij u de eed afnemen. Heeft u het nieuws rondom accountants in Nederland een beetje gevolgd? Weet u waarom ik vandaag de eed bij u ga afleggen?"

Voor ik het weet zweer ik: "Dat beloof ik."

Via FaceTime heb ik zojuist de geïntroduceerde accountantseed afgelegd. Mijn collega's kijken me nieuwsgierig aan. Een mooie aanleiding om te vertellen over de accountantseed in Nederland. Op de website van de NBA is een Engelse vertaling te lezen: "... When exercising my profession as a professional accountant I am guided by fundamental principles of integrity, objectivity, professional competence and due care and confidentiality."

Uiteraard krijg ik de vraag. Heeft het wat veranderd, nu ik ben 'ingezworen' als accountant? Ik hoef eigenlijk niet om het antwoord na te denken. Een duidelijke 'nee'. "But why did you guys in the Netherlands decide to go for an oath?" Dit blijkt knap lastig te zijn om uit te leggen in een land van no worries, that's allright en it will be okay. Zeker als ik moet uitleggen dat er maar liefst 53 maatregelen zijn die worden ingevoerd om het accountantsberoep weer positief op de kaart te zetten.

De Australische situatie is tegenovergesteld. Er is weinig negatieve aandacht voor het accountants- en auditberoep. Een beroep om trots op te zijn. Dezelfde trots zie ik terug als ik kandidaat graduates en trainees interview. De wil om te werken voor een accountantskantoor is enorm groot. Hierdoor zijn potentiële kandidaten extra gemotiveerd. Op de universiteiten en scholen starten studenten al met diverse nevenfuncties om zichzelf verder te ontplooien. Op een dag had ik zelfs een student tegenover me zitten die naast twee studies werkte bij een lokaal advocatenkantoor als paralegal. Daarnaast organiseerde hij diverse charity events voor de faculteit van de universiteit.

Ik denk terug aan de mooie tijd, toen ik begon aan mijn werkzame leven als assistent-accountant. Meer dan tien jaar geleden. Wat zou het toch goed zijn als we die tijd weer terug krijgen. Dat het weer een eer is om als assistent-accountant aan de slag te gaan. Net zoals ik hier in Australië met een gerust hart kan zeggen: "I am an accountant and I am proud of it!"

Harige accountants

In 2008 schreven we al eens over accountants en het dragen van baarden. "In de accountancy is een goed scheerapparaat nog altijd een onmisbaar hulpmiddel", meenden we toen. Maar ook onder financiële professionals is gezichtsbeharing inmiddels geaccepteerd.

De hipsterlook van nieuwe topmannen uit Silicon Valley heeft in de laatste tien jaar gezorgd voor een stevige omslag in de acceptatie van gezichtsbeharing. De goatee werd een baard, de trend werd een must. Aanstormend talent kiest liever voor een jonger bedrijf met een informele cultuur, aldus recent onderzoek van het Zweedse onderzoeksbureau Universum. Deloitte blijft als enige van de big four populair als werkgever, omdat het veel aandacht geeft aan data-analyse en cybersecurity: werkgebieden waar baardige hipsters de dienst uitmaken.

Waarmee je omgaat, word je mee besmet. Werd de (assistent-)accountant die in de vakantie besloot zijn baard te laten staan jarenlang door de partner direct richting barbier gezonden, anno 2016 is facial hair zelfs in de top van de auditpraktijk geen bezwaar. Zie bijvoorbeeld de assurance leader van PwC Nederland, die inmiddels door het leven gaat met een grijzend ringbaardje, type Ben Bernanke.

Zelfs het taalgebruik beweegt mee: het stellen van big hairy audacious goals (BHAG's, in enge consultancytaal) is helemaal hot binnen organisaties. Hoe het werkelijk staat met de populariteit van gezichtsbeharing onder rekenmeesters is nog niet met cijfers te onderbouwen. Mogelijk iets om als proposal neer te leggen bij de nieuwe Foundation for Auditing Research.

U bent maar drie dagen per week productief

Gemiddeld zijn kantoormedewerkers maar zo'n drie dagen per werkweek productief.

Dat blijkt uit een recente studie door HSS Hire onder tweeduizend kantoormensen. De zomer is gelukkig net voorbij, want met warm weer daalt de productiviteit naar 2,5 dagen per week.

Een te warm kantoor is dan ook een belangrijke oorzaak van een minder productieve dag, net als afleidende collega's. Andere redenen die ervoor zorgen dat werknemers weinig nuttigs doen zijn IT-problemen, honger en het hebben van een kater. Maar de belangrijkste oorzaak is slaapgebrek. De ondervraagden geven aan gemiddeld bijna twee dagen per week oververmoeid te zijn; ze komen aan 22 uur en vijf minuten per week productiviteit.

Op de dinsdag wordt er op kantoor het meeste werk verzet, de vrijdag is de minst productieve dag. Ook gedurende de dag varieert de productiviteit: rond half elf 's ochtends is men het meest productief, rond twee uur 's middags het minst: het bekende graveyard slot, een tijdstip waarop u maar beter geen presentatie kunt geven.

Ook goed om te weten: op een gemiddelde werkdag besteden de respondenten naar eigen zeggen een kwartier aan roddelen met collega's, veertien minuten aan surfen op het internet en acht minuten aan het halen van koffie of thee. Dat valt eigenlijk nog best mee.

Nog even fiscaalvriendelijk laag vliegen

Alle borrelpraat over het milieu en innovatie-die-bij-u-past ten spijt, u rijdt uw elektrisch aangedreven Tesla S natuurlijk vooral vanwege de nog altijd goudomrande fiscale voordelen.

De emissieloze leasehit van de Amsterdamse Zuidas (bijtelling vier procent) komt er nu ook in een supersnelle P100D-versie.

Daarmee krijgt u een auto die in zijn ludricous mode in 2,5 seconden naar zestig mijl (96 km) wordt afgeschoten.

Een acceleratie die tot nu toe was voorbehouden aan superauto's als de Ferrari LaFerrari, automobielen die een miljoen of meer moeten kosten. En daarvoor kreeg u maar twee stoelen, in de Tesla kunnen zeven (!) personen en bagage mee. De nieuwe 100 kWh-batterij zorgt ook voor een groter bereik: per oplaadbeurt komt u zo'n zeshonderd kilometer ver, aldus de autobouwer uit Californië.

Prijskaartje

Aan zoveel moois hangt wel een prijskaartje: in Nederland begint de P100D-versie bij 154.600. En dat voor een auto die is vrijgesteld van BPM. Heeft u in plaats van deze buikschuiver liever een wat hoger model met vleugeldeuren? Tesla biedt ook de pronte Tesla X; met dezelfde superbatterijen gaat die straks 155.700 kosten; leverbaar vanaf 2017. Beetje jammer is natuurlijk dat staatssecretaris Wiebes (Financiën) in zijn Autobrief II heeft besloten tot een hogere bijtelling van elektrische auto's duurder dan vijftig mille. Over de ton meer die de P100D kost betaalt u vanaf 2019 liefst 22 procent. Leuker kunnen we het niet maken. En richting de genoemde Zuidas staat u momenteel vooral stil, dankzij alle bouwwerkzaamheden.

Blondes have more power

Wie er straks ook in het Witte Huis zetelt, zeker is dat het een blonde wereldleider wordt.

Het kapsel van Hillary Clinton is wellicht minder opvallend dan de cavia die permanent de schedel van opponent Donald Trump bewoont, maar ook zij doet er alles aan om haar blonde haren te behouden. Met reden, want blonde vrouwen blijken succesvoller dan vrouwen met een andere haarkleur, aldus The Huffington Post.

Liefst 48 procent van de vrouwelijke chief executives uit de S&P 500 (ranglijst van grootste Amerikaanse ondernemingen) is blondine, net als 35 procent van de vrouwelijke senatoren. Een enorm verschil met hun mannelijke collega's: uit eerder onderzoek (2005) naar de haarkleur van ceo's uit de Fortune 500 bleek dat slechts 2,2 procent van de mannelijke ceo's blond was; minder zelfs dan de roodharigen (3,4 procent). Het overgrote deel van de mannelijke (non minority) ceo's was bruin of zwartharig (92 procent). Overigens sluit dat mannelijke beeld behoorlijk aan bij de wereldbevolking, die slechts twee procent blonde bewoners kent.

Volgens het onderzoek waarover de HuffPost bericht wordt blond haar geassocieerd met jeugd, afhankelijkheid en warmte. Ontwapenende eigenschappen die de natuurlijke kwaliteiten van ceo's (dominantie, agressiviteit, zelfbewustzijn) compenseren. Een blonde bazin is dus goed in balans. Zit een positie als ceo er niet in, ondanks uw weelderige blonde lokken? Dan is het wellicht goed te weten dat liefst 43 procent van de mannelijke top-ceo's getrouwd is met een blondine. Wellicht kunt u dus nog gaan voor de rol van trophy wife.

Gepensioneerde accountant klimt in de pen

Naast cijfers zijn sommige accountants ook goed met taal. Zo ook Aloys Brok, gepensioneerd RA, die onlangs het boek 'Daniel' schreef.

Brok behaalde zijn RA-titel in 1977, werkte bij de Rijksaccountantsdienst en daarna als intern accountant bij pensioenfondsbeheerder AZL Heerlen. Hij zegt over zijn boek: "Als RA schreef ik vele rapporten die vaak waarschuwingen voor de toekomst inhielden. Daarom heb ik nu een fantasy-boek geschreven, dat ook over de toekomst gaat."

Het verhaal speelt zich af in een tijd waarin de wereld somber is en mensen zoekende. Daniel is echter hoopvol en begint aan een lange reis waarin hij op zoek gaat naar een nieuwe toekomst. Brok beschrijft zijn boek als een soort coming of age-verhaal. "In overwachte, bijzondere ontmoetingen komt hij goed en kwaad tegen. En uiteindelijk ontdekt hij wie hij is en wie hij wil zijn." Het boek is te bestellen via www.aloysbrok.nl.

Ingeschreven

Bas Herrijgers (33) ontving op 24 juni 2016 zijn RA-diploma. Hij is werkzaam bij de Belastingdienst en tevens bestuurslid van NBA Young Profs. Drie vragen.

Waarom kies je als jonge accountant voor de Belastingdienst?

"Vanaf dag één zat ik zelf aan tafel met de ondernemer. Niet 'vinken', maar in gesprek met de leiding van de organisatie en zelf je controle inrichten en uitvoeren. Die verantwoordelijkheid die je al vroeg krijgt bij de Belastingdienst heeft me altijd gelegen. Vandaag de dag spreekt de diversiteit van werkzaamheden en de gelegenheid om daar een eigen invulling aan te geven mij erg aan."

Hoe zie je als young prof de toekomst van het accountantsberoep?

"Ons beroep staat voor grote veranderingen, die dat beroep uitdagender en interessanter zullen maken. Ik vind het jammer om te zien dat de verschillende geledingen ondertussen 'rollend over straat gaan'.

Dergelijke spanningen uitvechten via de media komt geen enkele accountant ten goede. Binnen de young profs hebben wij ook alle geledingen in huis, maar bevreemden wij ons hier keer op keer over.

Juist nu heeft de beroepsgroep behoefte aan rust, zodat de focus kan liggen op het meebewegen met (aankomende) veranderingen en het laten zien wat de toegevoegde waarde van de accountant is voor zijn opdrachtgever. Ongeacht tot welke geleding hij of zij behoort."

Vul je voor de hele familie de belastingaangiften in?

"De vooraf ingevulde aangifte maakt dat iedereen in mijn familie dat prima zelf kan."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.