Magazine

Achteruit inparkerende accountants

‘s Morgens vroeg kom ik de parkeergarage inrijden. Gelijk valt mijn oog op de parkeerplaatsen voor het accountantskantoor, dat in het ernaast gelegen gebouw is gevestigd.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Strak naast elkaar staat een rijtje glimmende leaseauto’s. Stuk voor stuk achteruit ingeparkeerd. Extra opvallend is dat op de andere parkeerplaatsen het aantal achteruitinparkeerders op één hand te tellen is.

Een nader onderzoek leerde mij dat ook bij andere accountantskantoren hoofdzakelijk achteruit inparkeerders werken. Ik vind dit een interessant fenomeen. Zou er daadwerkelijk een verband zijn tussen het beroep van accountant en de wijze van inparkeren?

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat achteruit inparkeren vooral is gericht op de tijdwinst bij het uitparkeren. Vooruit inparkeren is over het algemeen een stuk sneller en makkelijker. Het onderzoek wijst uit dat de meeste mensen kiezen voor het gemak bij het inparkeren. Wat zorgt er dan toch voor dat juist accountants al die moeite willen doen om hun auto voorzichtig tussen twee andere auto’s te manoeuvreren?

Het is een bijzonder vraagstuk. Zijn accountants bij aankomst op hun werk al weer bezig met het vertrek? Weten ze niet hoe snel ze weer weg moeten komen als de klok eindelijk weer vijf uur aangeeft? Er is al veel gezegd en geschreven over de eisen die worden gesteld aan de ‘nieuwe’ medewerker van het accountantskantoor. Het is in ieder geval te hopen dat ze nog
altijd zin hebben om aan de slag te gaan.

De psyche van de achteruitinparkeerder werkt blijkbaar toch anders dan die van zijn vooruit inparkerende collega. Het zou mij niet heel erg verbazen als die ook invloed heeft op de ethos op de werkvloer. Het gaat misschien wat ver om dit gelijk mee te nemen in sollicitatie- en beoordelingsgesprekken, maar het zou wel een interessant onderzoeksonderwerp zijn. Misschien een leuk onderwerp voor NEMACC?

De correlatie tussen het beroep van accountant en de wijze van inparkeren is fascinerend. Zouden we genoeg big data kunnen verzamelen om deze puzzel op te lossen?

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.