Magazine

Geknipt en geschoren: Petri Hofsté

Geboren in 1961. Aanvankelijk registeraccountant bij KPMG, later controller en deputy cfo bij ABN Amro en divisiedirecteur Toezicht Banken bij DNB. Thans commissaris bij Rabobank, Achmea, Fugro, Kas Bank en Nyenrode. Meest invloedrijke vrouw van corporate Nederland, volgens de ranglijst van Management Scope.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Op zondagmiddag in het Hilton Amsterdam naar de kapper. Druk, druk, druk?

“Ik ga te weinig naar de kapper, mijn weekagenda is best vol. Maar ik kom wel al meer dan tien jaar hier bij Marlies in het Hilton. Niet altijd op zondag hoor. Ik ben er beland omdat dit in mijn tijd bij ABN Amro lekker dichtbij was, dan kon ik even tussendoor.”

Voor het tweede jaar op rij de meest invloedrijke vrouw van corporate Nederland. Is het een sport om die positie te behouden?

“Ik ben redelijk competitief aangelegd en natuurlijk streelt zo’n positie je wel. Maar het is ook goed als zulke posities wisselen en dat gaat ook gauw gebeuren; daarvan ben ik overtuigd. Het geeft wel een zekere zichtbaarheid. Dat leidt regelmatig tot verzoeken voor interviews, presentaties en dergelijke, maar dat betekent niet dat ik overal ja tegen zeg. Ik kom liever op een congres praten op basis van mijn kwaliteiten, dan alleen maar omdat ze nog een vrouw aan tafel zoeken. Het moet bij je passen, anders lever je niet per se de beste bijdrage aan een paneldiscussie.”

Na flink wat jaren bij KPMG maakte u een overstap naar de functie van controller bij een bank. Had u het openbare beroep wel gezien?

“Ik had het enorm naar mijn zin bij KPMG en ook als openbaar accountant. Maar ik had enkele jaren in Londen gewerkt en inmiddels een dochter gekregen. Bij de terugkeer naar Nederland had ik de keus om opnieuw een cliëntenportefeuille op te bouwen, of in te gaan op een aanbod van ABN Amro waar ze een groeps controller zochten. Doe ik dit nog twintig jaar of is er meer in de wereld, heb ik toen aan mezelf gevraagd. Ik hecht aan mensen en mijn werkomgeving, maar heb desondanks geen seconde meer om gekeken. Ook niet toen vlak daarna de crisis uitbrak en ABN Amro werd overgenomen. Ik zat in het schuitje en ging hard werkend mee.”

Na enkele jaren bij die bank koos u voor een rol als divisiedirecteur toezicht banken bij DNB.

“Ik had al eens eerder met DNB gesproken en vond de toezichtsfunctie vaktechnisch gezien heel boeiend. En ik wilde graag een bijdrage leveren aan het uit de crisis komen van de financiële sector. Ik mocht bij DNB bovendien meewerken aan veranderingen in het toezicht. We richtten als toezichthouder meer de blik naar voren: is het bedrijfsmodel en de cultuur gezond, heeft de instelling een goede strategie en goede bestuurders en wat zegt dat over het voortbestaan? Dat doe ik nu nog, vanuit mijn rol als commissaris.”

Had de financiële crisis ook plaatsgevonden als er meer vrouwen in de top van de banken hadden gezeten?

“Ik zou willen dat het anders was, maar er zijn genoeg topvrouwen die ook geen lieverdjes zijn. Maar diversiteit is breder dan de verdeling man-vrouw; ook in bijvoorbeeld leeftijd en culturele achtergrond hebben we meer diversiteit nodig voor gezonde bedrijven. Streefcijfers voor vrouwen in besturen laten we hoop ik zo snel mogelijk los, omdat ze niet meer nodig zijn.”

Images Hair & Beauty, Hilton, Amsterdam

Marlies Schouten werkt al 27 jaar bij kapsalon Images in het Hilton Hotel, waarvan de laatste achttien jaar als eigenaresse. Ze heeft twee kapsters in dienst. “Ik heb een eeuwigdurend contract met het Hilton. Zolang ze mij nog willen ga ik door. Als ik tachtig ben kom ik met de rollator.”

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.