Magazine

Verplichte kost

Welk boek ‘moet’ u lezen? De keuze van Martine Frijlink, voormalig bestuurder van KPMG: The Speed of Trust.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Een boek voor iedereen die snelheid wil maken met het herstel van vertrouwen in onze beroepsgroep. Relevanter dan ooit, want de sector die notabene leeft bij de gratie van het verschaffen van vertrouwen worstelt zelf al jaren met een vertrouwenscrisis van formaat. In The Speed of Trust maakt Covey korte metten met de uitspraak dat ‘vertrouwen te voet komt en te paard gaat’.

Mijn zorg zit namelijk in de manier waarop de beroepsgroep het tij probeert te keren. Ons wordt stelselmatig voorgehouden dat de problematiek complex is, de reis taai en zwaar en het gaat vooral heel lang duren. De maatregelen uit ‘In het publiek belang’ vragen minimaal drie jaar, nog los van de wicked problems van de Monitoring Commissie Accountancy, aldus de voorzitter van de NBA. En dat terwijl er inmiddels tien jaar is verstreken sinds de invoering van de Wta, die als belangrijkste doelstelling had het vertrouwen in de sector te herstellen.

Wat een geluk dan in dit boek te lezen dat vertrouwen net zo snel herwonnen kan worden als het verloren is gegaan. Dertien simpele gedragingen die iedereen direct kan toepassen, waaronder: recht door zee zijn, duidelijkheid en transparantie creëren, fouten rechtzetten, vooruitgang boeken en de realiteit onder ogen zien. Praktisch, kinderlijk eenvoudig en verre van complex. En hersteld vertrouwen blijkt duurzamer en robuuster dan vóór de vertrouwenscrisis: een lonkend perspectief zou je zeggen.

Voor wie weigert zich neer te leggen bij een slepend proces, maar er morgen wat aan wil doen, is dit boek ‘verplichte kost’.

The Speed of Trust, door Stephan M.R. Covey, 2006. ISBN: 97807432 97301. Ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.