Magazine

Geknipt en geschoren: Nancy Kamp-Roelands

Geboren in 1960. Executive director bij EY. Eerder deputy director bij de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) in New York. Voorvechtster van integrated reporting. Woont in Etten-Leur.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

U woont in Brabant, maar gaat naar de kapper in hartje Amsterdam?

“Op advies van mijn dochter, die al langer vond dat ik haar kapper eens moest bezoeken. Ik ga te weinig naar de kapper, maar mijn model houdt daar rekening mee.”

Klopt het dat uw loopbaan in hoge mate is bepaald door het gegeven dat uw eerste koophuis op vervuilde grond bleek te staan?

“Wij kochten in 1986 ons eerste huis in Rijsbergen. Een jaar later bleek de grond in de hele straat vervuild en was bodemsanering nodig. Ik studeerde op dat moment accountancy aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte bij Dijker en Doornbos. Hoe kan het dat iets dat zoveel impact heeft nergens in een jaarverslag is te vinden, dacht ik op dat moment. Ik ben gestopt met financial audit en heb mijn scriptie geschreven over milieumanagement, vanuit het accountantsdenken over beheersing van organisaties. Later startte ik in Tilburg met promotieonderzoek naar milieuverslaggeving en assurance. Omdat er nog niets was, schreef ik samen met VNO-NCW en Stichting Natuur en Milieu de eerste richtlijnen daarvoor. Destijds was ik op dat gebied nog een roepende in de woestijn, samen met mensen als Johan Piet, Hans Gortemaker en Fred Drieënhuizen.”

Volgens sommigen schiet het niet op met die integrated reporting. Gelooft u er nog in?

“Ik geloof heel erg in een geïntegreerde aanpak van strategie, management en rapportering en promoot dat al sinds het verschijnen van het COSO Internal Control-rapport in 1992. Het is een kwestie van stug volhouden. Zeker in de beginjaren voelde het soms eenzaam en alleen. Maar er kwam een richtlijn voor de RJ en er werd aan gewerkt binnen de FEE, IFAC en de VN. Opeens liepen er heel veel projecten tegelijk. Inmiddels is lange termijn waardecreatie onderdeel van de corporate governance code en verslaggeving. Het is van nichegebied mainstream geworden, dat zie je ook op het World Economic Forum.”

Gaan accountants de wereld redden, zoals mensen als Peter Bakker regelmatig zeggen?

“Je ziet nu grote transities in de activiteiten van ondernemingen. DSM en Philips zijn daarvan mooie voorbeelden. Dat vraagt om zekerheid op nieuwe terreinen. Om daar goed op in te spelen moeten accountants veel verschillende expertise verzamelen binnen hun teams. Bij integrated reporting vraag je aan een bedrijf ‘hoe ziet je toekomst eruit?’ Datzelfde moet het accountantsberoep doen. In de basisopleiding gaat nu nog heel veel aandacht naar financiële aspecten, dat moet anders.”

Ooit zat u in een werkgroep samen met prins Charles, ziet u die nog wel eens?

“Doel van die werkgroep was de oprichting van de International Integrated Reporting Council. De persoonlijk secretaris van prins Charles was Sir Michael Peat, achterkleinkind van één van de naamgevers van KPMG. Sommigen menen dat die het statement ‘accountants can save the world’ heeft bedacht. Het zat in ieder geval als afsluiting in een filmpje dat prins Charles voor de Accounting for Sustainability liet maken. De werkgroep is inmiddels opgesplitst en richt zich nu vooral op cfo’s. Twee jaar geleden heb ik de deelnemers in Londen voor het laatst gezien.”

Na drie jaar bij de IAASB in New York kwam u eind 2016 terug naar Nederland. Hoe was dat?

“Ooit hadden we het plan om permanent in New York te gaan wonen. Dat liep anders, mijn man bleef in Nederland en ik woonde in NYC. Ik heb drie jaar lang heen en weer gereisd. Het is leuk om de innovaties waarmee ik bij de IAASB bezig was nu bij EY in de praktijk te brengen. Als je een goede standardsetter wilt zijn heb je altijd de combinatie met de
praktijk nodig. Ik heb een geweldig, inspirerend team. Het voelde meteen als een warm bad.”

Anne Stolker, Amsterdam

In de Jonge Roelensteeg in Amsterdam werkt kapster Anne Stolker in de kapsalon van Mario Basica. Anne huurt in de salon haar eigen stoel, afspraken maken kan via amsterdam-hairdresser.com.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.