Magazine

Verplichte kost

Welk boek ‘moet’ u lezen? De keuze van Pieter de Kok, oprichter van Coney en aanjager van vernieuwing in de accountancy: de Nederlandse samenvatting van Simon Sineks klassieker Start with Why, door Elly Stroo Cloeck.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Deze samenvatting van het boek is aan mij opgedragen. Volgens Elly sluit mijn mindset aan op het Waarom van Simon Sinek: “Onvermoeibaar uitdragen van innovatie in de accountancy, niet vanuit het Wat, maar het Waarom.”

Ik geloof in inspiratie en kennisdeling. De sleutel tot het terugwinnen van vertrouwen in het accountantsberoep ligt niet in meer regelgeving of in meer toezicht. Ik weet zeker dat er heel veel collega’s zijn die vanuit een prachtig Waarom werken. Een Waarom dat aansluit op onze fundamentele beginselen.

De accountancysector is gebaat bij het omarmen van wat in dit in het boek de Gouden Cirkel wordt genoemd. Die Gouden Cirkel bestaat uit drie concentrische ringen. Op de buitenste ring vinden we Wat. Op de middelste ring vinden we Hoe en de binnenste ring is het Waarom. Binnen het Waarom gaat het om overtuiging, de reden van ons bestaan. Voor mij persoonlijk is dit kennis delen, vertrouwen toevoegen aan informatie, ondernemingen beter maken en mensen ruimte geven om zich te ontwikkelen. Heel eenvoudig.

Ik ben ervan overtuigd dat als de accountancy meer vanuit het Waarom gaat acteren, waarbij dat Waarom aansluit op onze fundamentele beginselen, we geen toezicht zoals het vandaag is georganiseerd nodig hebben. Een duidelijk Waarom trekt talenten aan, ondersteunt innovatie en is de manier om de negatieve teneur rondom ons vak van ons af te schudden.

Start with Why, door Simon Sinek. ISBN 9780241958223. Samenvatting ‘Begin met het Waarom’ door Elly Stroo Cloeck, Leiderschap Collectie.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.