Magazine

Geknipt en geschoren: Anne-Marike van Arkel

Van huis uit juriste, was jarenlang advocaat en werkte ook bij DNB, in het onderwijs en bij het Productschap Vis. Gaf tussen 2007 en 1 februari 2018 leiding aan de NOvAA als directeur en daarna aan fusieorganisatie NBA als algemeen directeur. Kiest nu voor een rol als interimmer. Woont sinds 2010 in Rotterdam. “Fijner wonen is er niet.”

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Die roodbruine krullen, gaat u daarvoor naar een vaste kapper?

“Ik noem het tegenwoordig liever ‘donkerblond met een rossige gloed’. Sinds ik in Rotterdam woon ga ik naar Rob Peetoom. Ik ben al vanaf mijn 22ste bekendmet Peetoom, omdat zij veel fotoreportages in magazines doen. Het is een goede kapper. Je hebt er enige hiërarchie, ik word dit keer geknipt door een advanced stylist. Mij maakt die rang niet zoveel uit, het tijdstip waarop ik geknipt kan worden is voor mij belangrijker.”

Na elf jaar bij twee beroepsorganisaties van accountants was het wel even genoeg?

“Elf jaar op één plek als directeur is best een flinke tijd. Je wordt geleidelijk zelf steeds meer onderdeel van het instituut. Er ontstaat ook een zekere herhaling in de werkzaamheden. Eigenlijk zou het goed zijn als er ook termijnen zaten aan een functie van algemeen directeur, bijvoorbeeld maximaal twee keer vier of vijf jaar.”

Hoe kijkt u terug op de fusie van NOvAA en NIVRA destijds, is die gelukt?

“In april 2008 begonnen de eerste fusieverkenningen, bij restaurant Karel V in Utrecht. Dat fusietraject was een mooi proces om aan mee te werken. Het ging onderling in goede harmonie, we hebben veel voetangels en klemmen opgelost. Ik heb er van geleerd dat je je vooral moet inleven in de andere partij. Uiteindelijk is de fusie zeker intern goed gelukt. Voor de leden in het mkb is het misschien lastiger te zien wat de NBA allemaal voor ze doet. Er gebeurt ontzettend veel, maar leden moeten zich daar misschien wat meer in verdiepen dan destijds bij de NOvAA.”

U was ook betrokken bij de opleiding tot accountant. Sluit die nog genoeg aan bij de snelle ontwikkelingen in het beroep?

“De huidige eindtermen zijn zo geformuleerd dat je daarbinnen genoeg ruimte hebt om aanpassingen te doen. ICT vormt een belangrijke component in het nieuwe programma, opleiders moeten daar op inspelen. We gaan naar een beroep waarin je alles wat kan worden geautomatiseerd niet meer zelf zult doen. De invulling van de opleiding moet zich vooral aan die praktijk aanpassen. Het goede nieuws is dat de nieuwe praktijkopleiding voor de mkb-variant begin dit studiejaar een flinke toestroom aan studenten heeft gekregen.”

U bent ook voorvechter voor diversiteit in organisaties. Het percentage vrouwen binnen accountantskantoren groeit, maar er is nog wel wat te doen in dat opzicht.

“Voor mij is het belangrijkste dat man en vrouw allebei economisch zelfstandig kunnen zijn. Het goede van ons land is dat mensen zelf veel te kiezen hebben als het om arbeidsparticipatie gaat. Dat betekent ook kiezen voor wel of niet naar de top klimmen. Als je er voor kiest om minder dan vier dagen per week te werken wordt het lastig om die top te bereiken. In mijn optiek kan de flexibiliteit binnen accountantskantoren in dat opzicht verbeteren. Het gaat vooral om de output die je levert, maar dat past nog lastig in het model van uurtje-factuurtje.”

Wat zijn uw eigen plannen voor de komende tijd?

“Ik wil in eerste instantie interim opdrachten gaan vervullen, als directeur of leidinggevende binnen organisaties. Daarnaast kan ik, gezien mijn ervaring, ook besturen binnen vergelijkbare organisaties als de NBA begeleiden. Ik vind het leuk om leiding te geven aan mensen, om omstandigheden te scheppen waarin ze optimaal kunnen functioneren. De komende tijd gebruik ik om de profilering van mijn eigen werkzaamheden verder uit te werken. Zoals ik het nu zie wordt het kantoor Van Arkel. Maar je weet natuurlijk niet wat er mogelijk nog op je pad komt.”

Rob Peetoom Hair + Make-up, Rotterdam

Inmiddels een keten van achttien salons, met name gevestigd in de Randstad, maar ook met een filiaal op Bali. Traint medewerkers via de eigen Rob Peetoom Academy. Anne-Marike werd in de vestiging Rotterdam geknipt door Marcia.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.