Magazine

Uit de vuilnisbak

Niemand in de Westerse wereld ontkent meer de grote invloed die het fenomeen digitalisering op het zakelijk- en privéleven heeft. Waar je ook komt of kijkt, aan alle kanten wordt je hoofd op hol gebracht met de meest fantastische kansen die de nieuwe technologie biedt.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Termen als blockchain, process mining, data-analytics of het oude vertrouwde big data vliegen je om de oren. Op het technisch vlak is inmiddels zo verschrikkelijk veel mogelijk dat ik toch blijf hopen op de grote disruptie in de accountancy.

Vaak wordt de grote hoeveelheid data voorgesteld als een enorme berg van goud, waarmee je met een schep en emmer snel en makkelijk rijkdom kunt opgraven. De praktijk is echter vele malen weerbarstiger. De enorme bak met gegevens heeft vaak meer weg van een gigantische stinkende vuilnisberg, waar je zonder vieze handen te krijgen echt niets van waarde uit kan halen. Een normaal persoon loopt hier het liefst met dichtgeknepen neus in een grote boog omheen, verwonderd en stiekem bewonderend kijkend naar de data scientist, die likkebaardt bij dit soort graafwerkzaamheden.

Gemiddeld gebruiken bedrijven tussen de vijf en tien verschillende applicaties, elk gericht op een specifiek deel van het bedrijfsproces. Elk systeem kent zijn eigen datastructuur en opbouw, die onderling lang niet altijd zo goed op elkaar aansluiten als je zou hopen en verwachten. Op het oog is deze aansluiting vaak nog makkelijk te maken, maar de computer heeft hiermee aanmerkelijk meer moeite. Het menselijk brein blijkt dan toch nog veel vernuftiger dan alle rekenkracht met 1-en en 0-en van de computer bij elkaar opgeteld. De gevleugelde uitspraak Garbage In, Garbage Out komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. ‘Gebruikers’ hebben over het algemeen geen positieve invloed op de properheid van de data.

Vanuit het perspectief van de softwaresystemen is het niet altijd even duidelijk dat de onderliggende data ‘stinkt’. In het dagelijkse operationele proces draaien de systemen wel door. Wil je echter de extra waarde van de data ontginnen, is zo veel meer nodig. Een uitgebreid proces van het opschonen van de data is vereist voordat je verder kunt met het combineren, structureren en aggregeren hiervan.

Ik zie een mooie uitdaging voor de accountant, met al zijn kennis rondom processen, interne beheersing en informatievoorziening. Trekt de accountant zijn overall aan om in de vuilnisberg te gaan graven?

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.