Magazine

Verplichte kost

Welk boek ‘moet’ u lezen? De keuze van Olof Bik, hoogleraar aan Nyenrode en managing director van de Foundation for Auditing Research: The Individualized Corporation.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Sinds de verbeterplannen in het accountantsberoep van 2014 is er veel aandacht voor de op kwaliteit gerichte cultuur in de accountantskantoren. Tegelijkertijd wordt cultuur niet zelden template-matig benaderd en vooral gericht op het individu, door simpelweg te zeggen: jij moet veranderen. Jij! Dat gaat voorbij aan een essentiële vraag: Stelt de organisatie je in staat om je te gedragen zoals van je verwacht wordt? Voor medewerkers deze vraag
met ja kunnen beantwoorden, moeten de juiste condities en een vruchtbare voedingsbodem gecreëerd worden, waarin de gewenste cultuur kan ontstaan.

De nadruk moet dus liggen op het individu in de context. Zoals Ghoshal en Bartlett dat noemen: The smell of the place: “Revitalizing people has a lot less to do with changing people. And has a lot more to do with changing the context, that companies, that senior managers (.) create around their people. Context, some manager called it the smell of the place. (.) At the end, the issue is how do we change the context?”

Bovendien is het van het grootste belang dat kantoren de ruimte krijgen om hun eigen signatuur te geven aan de invulling van de cultuurverandering. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. We moeten accountantsorganisaties toejuichen die die ruimte durven te nemen. Eén maatregel op zichzelf doet weinig, het is het geheel aan condities dat de ‘magie’ van een cultuursysteem laat ontstaan. Het boek van Goshal en Bartlett geeft veel concrete handvatten hoe dat te doen.

The Individualized Corporation - A Fundamentally New Approach to Management, door Sumantra Ghoshal en Christopher Bartlett. Uitgever: HarperCollins Publishers Inc. Oorspronkelijk uitgebracht in 1997.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.