Magazine

Bronnen

Vertrouwen in de samenleving - Geen cent te makken - Verbeter je schrijfstijl - Verdrink heen dooie eend.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Rob Heinsbroek

Vertrouwen in de samenleving

Let’s go MAD, zo had dit boek ook kunnen heten...

Modulair (opknippen in deelproblemen), Agile (stapsgewijze ontwikkeling) en Decentraal (verantwoordelijkheid bij meer partijen), dat zijn de kapstokken waarmee Klous en Wielaard de complexe wereld tegemoet willen treden en die ook moeten zorgen voor het nodige vertrouwen. Ze ‘lenen’ deze uitgangspunten uit softwareontwikkeling en laten in diverse hoofdstukken in het eerste deel van het boek zien dat ze uitstekend zijn geschikt om de alomtegenwoordige complexiteit mee aan te pakken.

Voor de echte liefhebbers van actuele modewoorden komt in deel 1 ook de term VUCA langs; ‘De wereld is VUCA’. Hoe zegt u? De wereld is Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Met enig gezond verstand kun je trouwens wel zeggen dat dit altijd al zo is geweest. Maar als deze term in de komende tijd het vreselijke jeukwoord ‘disruptie’ of - nog erger - ‘disruptieve innovatie’ gaat vervangen, dan ben ik er wel een voorstander van.

Maar hoe organiseren we onszelf of de organisatie dan in een complexe VUCA-wereld? Daarvoor zijn Klous en Wielaard erg positief over zelfsturing in organisaties, uiteraard op basis van de MAD-principes. De voorbeelden die worden genoemd overtuigen natuurlijk altijd: IT-consultant BSO was er al bij in de jaren tachtig, en Spotify werkt er tegenwoordig ook mee. Gelukkig benoemen de auteurs nog meer voorbeelden van bedrijven en organisaties buiten de hippe internet- en IT-bedrijven om, want economie en maatschappij zijn nog wel veel breder dan deze. Ook zijn Klous en Wielaard niet blind voor de nadelen van zelfsturing, maar de optimistische blik overheerst wel. Als we het maar MAD doen, dan komt het wel goed.

Deel 2 gaat over vertrouwen. Want als de wereld helemaal VUCA is, hoe zit het dan met het vertrouwen dat een noodzakelijke basis is voor de slimme samenleving? En wie houdt hier dan toezicht op?

Ook hier zijn de auteurs overwegend positief. Vertrouwen verplaatst zich van vertrouwen in instituties naar vertrouwen op basis van relaties in netwerken en ze hebben flink aandacht voor de alomtegenwoordigheid van algoritmes in de slimme samenleving. Voor het toezicht op deze algoritmes hebben ze een fraaie oplossing - althans voor de lezers van dit blad; juist ja, accountants kunnen in een door Klous en Wielaard gepresenteerd ‘denkmodel’ prima toezicht houden op risico’s van algoritmes. Hebben we toch nog wat te doen in de toekomst... En verder moet het toezicht natuurlijk MAD georganiseerd worden.

Dus, zonder meer toegankelijk en vlot geschreven en interessante actuele materie, maar de optimistische blik op de toekomst is erg prominent aanwezig. Dus toch een beetje een Ambigue-conclusie (Ambiguous, VUCA weet u wel?) en dat past ook wel weer bij het boek...

Sander Klous en Nart Wielaard: Vertrouwen in de slimme samenleving - wat het betekent als we alles Modulair, Agile en Decentraal inrichten, Business Contact 2017, ISBN 978 90 4701129 3

Geen cent te makken

Niet erg, want data gaat de rol van geld overnemen. Aldus de auteurs van dit boek. Dat is nogal een stellingname en er staan zonder meer interessante thema’s in dit boek, zoals het fenomeen ‘datarijke markten’ en hun overtuiging dat geld zijn traditionele rol als ruilmiddel én communicatiemiddel gaat verliezen. Maar om op basis van de snelle successtory’s van bijvoorbeeld Uber en Alibaba de hele wereldeconomie even om te vormen tot een datageoriënteerde economie, dat gaat toch wel erg ver.

Zoals voor veel enthousiaste hemelbestormers geldt: leuke en interessante hypothesen, maar de toekomst laat zich nu eenmaal lastig voorspellen. Gelukkig maar.

Viktor Mayer-Schönberger en Thomas Ramge: De data-economie, Maven Publishing BV 2018, ISBN 978 94 9249 333 0

Verbeter je schrijfstijl

Dat is nu nog eens handig. Op pagina 17 van de inleiding staan op 1 pagina de acht punten die u in acht moet nemen om uw schrijfstijl te verbeteren.

Nog leuker, het lijken allemaal open deuren te zijn. Zoals; denk aan je doelgroep, let op je tekstopbouw etc. Ja, nogal wiedes, maar... met de vele goede en toegankelijke voorbeelden weet Daniëls zijn punten netjes over te brengen.

Daarom geen al te hoge pretenties, maar simpelweg een nuttig boekje voor de aspirant-betere-schrijver.

Wim Daniëls: verbeter je schrijfstijl - de stijlgids voor iedereen die aantrekkelijker en overtuigender wil schrijven, Haystack 2017, ISBN 9789461262486

Verdrink geen dooie eend

Laat u niet afleiden door de titel, de ondertitel geeft beter aan waar dit boek over gaat; ‘de kunst van beminnelijke doeltreffendheid’.

En daarvoor geeft De Gaay Fortman prima vlot geschreven de nodige tips uit haar eigen carrière als vrouw in een mannenwereld. Must read is het laatste hoofdstuk met negen tips om beminnelijk en doeltreffend te blijven. Overigens, is dit boekje alleen voor potentiële topvrouwen interessant? Nee gelukkig niet. Maar de Gaay Fortman laat in hoofdstuk 8 wel duidelijk blijken hoe zij denkt over diversiteit in de boardroom.

Maar wacht even, die titel over die dooie eend? Dat zijn situaties waarin het gezamenlijk doel dreigt onder te sneeuwen of een situatie doelbewust negatief wordt gemaakt. Diep ademhalen, nooit op ingaan en het gezamenlijk doel weer centraal stellen, is het advies van De Gaay Fortman.

Marry de Gaay Fortman: Verdrink geen dooie eend, Uitgeverij Business Contact 2018, ISBN 978 90 470 1133 0

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.