Magazine

Digitaal

Welke apps, websites, twitteraars en andere digitale bronnen zijn voor accountants nuttig, handig of gewoon vermakelijk? Arnout van Kempen doet elk kwartaal een actuele greep.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De iets oudere accountants herinneren zich Y2K nog wel. Het idee aan het eind van de vorige eeuw was dat computers massaal in de problemen zouden komen, omdat jaartallen in programma’s werden opgeslagen als twee cijfers en niet vier. En dat ging het einde van de wereld worden. De BBC had een drama-docu om mensen te vertellen dat de wereld donker zou worden, en de stoplichten zouden stoppen met werken. Geen stoplichten. In Londen!

Ook in Nederland konden we er wat van. De pompen die ons land droog houden zouden er mee stoppen, kerncentrales zouden ontploffen en wat niet al. De apocalyps kwam er aan, en nu eens niet door goddelijk ingrijpen, maar omdat de computers ons zouden vermoorden. En alles onze eigen schuld, onze zuinigheid, omdat we maar twee cijfers over hadden voor een jaartal en niet vier.

Maar gelukkig waren daar de consultants. Ik ben best benieuwd of ooit een econoom onderzocht heeft hoeveel van de economische groei in 1998 en 1999 kan worden toegeschreven aan ‘het Y2K-probleem’. Er is veel geld verdiend. En waarom weet ik zo zeker dat er veel geld verdiend is? Deels omdat ik er zelf een klein steentje aan heb bijgedragen. Als IT-auditor in dienst bij een van de grootste consultancy-bedrijven van deze wereld, heb ik met name ziekenhuizen bezocht om te bekijken of ze wel Y2K-proof waren. Mooie tijden.

Op enig moment zaten we als Y2K-consultants bij elkaar en kwam de vraag op tafel: wie van ons heeft zelf maatregelen genomen? Wie heeft bijvoorbeeld een voorraadje drinkwater, voedsel, dat soort dingen aangelegd, voor als de dingen die we aan onze klanten vertellen echt waar blijken te zijn? Ik bleek de enige. Ik had een koevoet en een betonschaar. Ik wist waar het te halen.

Recent besprak ik met het bestuur van een wat groter mkb-bedrijf, pakweg vijfhonderd medewerkers, de AVG. En zonder er goed over na te denken ontviel me de tekst: “dikke kans dat we over tien jaar op de AVG terug kijken, zoals nu op het Y2K”. Best een serieus onderwerp, dat we best serieus moeten behandelen. Maar toch ook wel goud voor consultants waarvan niemand echt weet of ze iets nuttigs doen of zelfs maar of ze weten waar ze het over hebben.

Tegen de tijd dat u dit leest is de Autoriteit Persoonsgegevens misschien al toe aan haar eerste echte handhavingsacties. Als mijn inschatting klopt, dan zal deze toezichthouder met zachte hand bedrijven in de goede richting duwen, en met harde hand laten voelen dat ze nu echt macht heeft. Maar bovenal zal blijken dat het onderwerp weliswaar serieus is, maar niet de apocalyptische omvang heeft gekregen die nu door allerlei partijen wordt gesuggereerd.

Tips? Stuur een linkje van uw favoriete business-app, website etc. naar redactie@accountant.nl.

Arnout van Kempen di CCO CISA is werkzaam als zelfstandig compliance officer voor (grotere) mkb-kantoren en docent voor SRA, NBA en Saxion Hogeschool. Hij is lid van de Commissie Financiële verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA en van het platform niet-oob-kantoren. Daarnaast is hij diaken van het bisdom ‘s-Hertogenbosch.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.