Magazine

Verplichte kost

Welk boek ‘moet’ u lezen? ? De keus van Arnold Schilder, voorzitter van de IAASB: Toppertje!

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Moeilijke, dikke, heel verantwoorde boeken te over. Ook in mijn boekenkast. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? En leuker? Kan dat, ‘onder accountants’?

Mijn zoon gaf me dertien jaar geleden het boekje Toppertje!. Omslagfoto: iemand balancerend op één been op de top van een rots. Dat is de formule: een vaak oude, mooie foto plus een kernachtige uitspraak van iemand. Bij veel daarvan besef ik: moeilijker is het niet - al lijkt het vaak wel zo.

Voorbeelden? Foto van een (Braziliaanse) keeper, die met een mooie save een bal uit de hoek van zijn doel plukt. Bijschrift: ‘Handelen ontstaat niet door denken, maar door verantwoordelijkheid aan te kunnen.’ Prachtig motto voor een accountant - en voor iedereen eigenlijk. De uitspraak is van de bekende theoloog Dietrich Bonhoeffer, die de mislukte aanval op Hitler met zijn leven moest bekopen. Dus die heeft wel recht van spreken.

Of deze, bij een foto van drie dames balancerend op een palmboomstam: “Wees als een postzegel: laat niet los voor je je bestemming hebt bereikt.“ (Josh Billings). Is dat niet de kern van professional skepticism?

Nog ééntje dan: “Een goede voorbereiding zorgt voor vertrouwen. Meer kun je niet doen.” (Richard Kline, bij een foto van een feestelijk gejonaste keeper). Goed motto voor die zware discussie met een audit committee, of een verhoor door een onderzoekscommissie, of je functioneringsgesprek!

Toppertje! door Hulton Getty, 2002, Nederlandse vertaling 2004. ISBN: 90 453 0366 3. Tweedehands verkrijgbaar onder andere bij webwinkels.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.