Magazine

Camperaars

Tuffend over de Franse tolwegen viel mij op dat er dit jaar nog meer campers op de weg waren dan andere jaren. Het kan zijn dat ik er meer op was gefocust dan anders. Vlak voordat ik zelf met een volgepakte auto op weg ging, kreeg ik namelijk het magazine ‘Kampeerauto’ onder ogen. Een magazine dat boordevol staat met informatie over reizen met de camper, techniek en alles wat een ‘camperaar’ wil weten.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Hoewel ik met mijn gezin en de helft van onze landgenoten ook ons landje verruil voor een camping, heb ik toch met enige verwondering het magazine doorgebladerd. Het blad gaf mij een inkijkje in een voor mij onbekende wereld. Camperaars die vol trots en passie vertellen over hun belevenissen met hun huis op wielen en die worden bijgepraat over de allernieuwste snufjes op het gebied van ‘camperen’. De camperaar is voor mij in een heel ander daglicht komen te staan.

Het magazine liet mij ook reflecteren op de vraag hoe buitenstaanders kijken naar de vakliteratuur en vakinhoudelijke discussies van de accountant. Los van de oude en vertrouwde verwachtingskloof, lijkt het mij dat de objectieve toeschouwer toch wel eens raar zou kunnen opkijken van de onderwerpen waarvan ‘wij’ warm worden.

Een groot voordeel voor de camperaars is dat ze elkaar gelijk vinden als ze elkaar tegenkomen. De eerste gespreksonderwerpen staan zonder twijfel van tevoren al vast. Een zelfde vorm van klik zie je ook bij een groep als motorrijders. Als je elkaar tegenkomt geef je een knikje of steek je je hand op. Op zijn minst een vorm van erkenning dat je je allebei met gevaar voor eigen leven een weg baant tussen de appende en instagrammende automobilisten door.

Accountants zie ik elkaar onderling nog niet zo gauw een initieel onvoorwaardelijk teken van respect en erkenning geven. Nu is het vak van accountant wellicht ook niet zo gevaarlijk als het rijden van motor, tenzij je natuurlijk Ben Affleck uit de film The Accountant bent. Maar het zou toch wel mooi zijn als er een vorm is om te laten zien dat je beiden trots hetzelfde vak deelt en onderling begrip toont dat het ook niet altijd even makkelijk is?

Het enige dat we dan nog moeten oplossen is dat accountants elkaar wel onmiskenbaar moeten herkennen. De meeste mensen hebben immers niet op hun voorhoofd geschreven staan dat ze accountant zijn. Misschien wordt het toch tijd om de stropdas te herintroduceren?

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.