Magazine

Verplichte kost

Welk boek ‘moet’ u lezen? De keus van Arthur van Bemmel, manager audit bij KPMG en oud-voorzitter van NBA Young Profs: ‘Artikel 5’.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q3, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De titel van dit boek is een verwijziging naar oude regelgeving voor accountants, de Gedrags- en Beroepsregels Registeraccountants (GBR) waar in artikel 5 ‘de eer van de stand der registeraccountants’ werd benoemd. In 2007 is nieuwe regelgeving hiervoor in de plaats gekomen en is de expliciete vermelding van de eer van de stand verdwenen. Toch is dit boek actueler dan ooit.

Binnen ons beroep vinden momenteel veel hervormingsprocessen plaats, waarbij cultuurverandering centraal staat. Maar wat is nu een juiste cultuur voor het accountantsberoep? Hoe realiseren wij die cultuur binnen ons beroep? En vooral: wat is jouw rol daarin?

Met name deze laatste vraag komt terug in de bundeling van bijdragen in Artikel 5. Bijdragen van mensen in en rond het beroep. Bijdragen die je een nieuwe kijk geven op de rol van jou als individuele accountant. Los van het kantoor of de omgeving waar je werkt. Een rol waar de eer van de stand centraal staat. Het biedt inzicht in de historie en het ontstaan van de accountant en de problemen waar we de laatste jaren tegenaanlopen. Een aantal ‘bijdragers’ geven een inkijk in hun eigen werkveld en beschrijven hoe zij omgaan met dilemma’s binnen ons beroep. En het boek bevat een aantal oplossingsrichtingen om te komen naar een cultuur waarin de eer van de stand centraal staat.

Als je echt wilt weten wat het zijn van accountant inhoudt, dan is dit boek verplichte kost. Voor jonge (aankomend) accountants, maar evenzeer voor de huidige generatie ervaren accountants.

‘Artikel 5; de beroepseer van de accountant’, redactie Margreeth Kloppenburg en Thijs Jansen. ISBN 9789492458063. Uitgave Stichting Beroepseer, o.a. te bestellen via www.beroepseer.vrijeboeken.com.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.