Magazine

Art of accounting: 'Barrels of money'

Geschilderd circa 1897 door Victor Dubreuil (1842-1910), in privébezit.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Zou hier de term ‘tonnen geld’ vandaan komen? Het schilderij spreekt boekdelen. De in de Verenigde Staten wonende Fransman Dubreuil schilderde vaak tonnen met geld, maar ook los papiergeld. En hij was niet de enige. Het schilderen van geld was eind 1800 een geliefd genre aan de Amerikaanse Oostkust.

Het werk wordt gerekend tot de trompe-l’oeil-stijl: ‘bedrieg het oog’. Die stijl past wel bij hem. Voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten werkt Dubreuil bij een bank in Parijs en steelt/leent daar als ‘politiek gebaar’ (hij is zeer geïnteresseerd in het socialisme) 500.000 francs, waardoor de bank failliet gaat (allemaal lastig te staven, helaas). Dubreuil vertrekt daarna naar New York en start onder andere met het doen van uitvindingen en het maken van schilderijen. De geldschilderijen zijn ook echt een vorm van geld voor hem: hij betaalt er zijn rekeningen mee.

Leuk detail is dat de meeste bankbiljetten die hij afbeeldt weinig waarde hebben. De grotere coupures liggen blijkbaar buiten zijn bereik, waardoor hij ze niet kan naschilderen. Met één feit houdt hij echter geen rekening: het schilderen van bankbiljetten valt in de Verenigde Staten onder valsemunterij. Daardoor komt hij in het vizier van de Amerikaanse geheime dienst. Schilderijen worden in beslag genomen. Volgens de overlevering siert één daarvan vervolgens de kantoorwand van het hoofd van de geheime dienst. De pot verwijt de ketel?

Door al dat gedoe wordt het Dubreuil te heet onder de voeten en hij keert rond 1900 terug naar Frankrijk, waar hij in 1910 overlijdt; waarschijnlijk berooid.

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.