Magazine

Data savviness

In dit tijdperk van hypermoderne technieken als artificial intelligence, predicitive analysis en blockchain bestaan ze nog steeds: accountants die niet overtuigd zijn van de kracht en macht van data. Het is natuurlijk niet politiek correct om hier openlijk voor uit te komen, maar als je goed kijkt openbaart zich een duidelijke neutrale houding tegenover de inzet van nieuwe technieken. Zelfs de good old data-analyse is vaak een brug te ver.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Het is een interessante observatie dat het zeker niet alleen gaat om accountants vanaf een leeftijd die als middelbaar wordt gezien. Opvallend vaak zie ik ook de jonge generatie een omtrekkende beweging maken, als het om computertechnologie en data-analyse gaat. ‘Jongeren’ hebben dan wel de naam dat ze IT-minded zijn, maar in de praktijk betekent dit vaak niet veel meer dan dat ze makkelijk worden afgeleid door hun smartphone.

Tegenwoordig kun je bijna geen (digitale) krant meer openslaan, of je wordt overspoeld met alle mogelijkheden van IT. De kansen en ideeën vliegen je om de oren. Naast de succesverhalen van de Googles, Facebooks en Bol.coms van deze wereld is de doorvertaling naar de praktijk van alledag echter niet altijd even goed te maken. Je hebt maar weinig vingers nodig om soortgelijke succesverhalen binnen de accountancy op te tellen.

Hoewel er technisch gezien bijna geen grenzen lijken te zijn, blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk om data ook daadwerkelijk beschikbaar en analyseerbaar te maken. In de eerste plaats is er vaak de nodige technische kennis nodig om de data überhaupt te ontsluiten. Bij termen als API en SQL query’s begint het velen al te duizelen en verwijzen zij graag door naar de IT-afdeling. Gelukkig lopen er steeds meer data savvy-mensen rond op de werkvloer van het accountantskantoor. In meerdere kantoren ontstaan aparte groepen van data-analisten. Geïnteresseerde vrouwen en mannen, veelal met een accountantsachtergrond, die het vuile data-werk opknappen.

Een tweede hobbel die moet worden overwonnen is meer procesmatig van aard. Het koppelen van de gegevens van één klant uit verschillende bronnen blijkt vaak nog een flinke klus. De huidige processen en systemen op het accountantskantoor zijn niet per definitie ingericht met een achterliggende gedachte tot het kunnen combineren van gegevens over de systemen heen. Zo heeft een klant in elk systeem zijn eigen unieke nummer en naam. Voor het operationele gebruik geen enkel probleem, maar in het dataverzamelingsproces is een ‘keiharde’, compromisloze koppeling noodzakelijk.

Het nieuwe jaar 2019 staat al weer voor de deur. Een mooie tijd voor reflectie en het bepalen van de goede voornemens. Hopelijk maakt data savviness een kans om hoog op dit lijstje terecht te komen.

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.