Magazine

Zoom: even ontspannen

Afzonderen - Echt goed - Pijltje bij de borrel - Optocht.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Afzonderen

Het was een cadeau van de medewerkers, ter gelegenheid van de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Televisieweg in Almere, nu twee jaar geleden. Jesca ter Stroot, partner en medeoprichter van Blue Line accountants en belastingadviseurs, maakt er volop gebruik van: de picknicktafel in de tuin is haar favoriete plekje “als het hoofd even helemaal leeg gemaakt moet worden”. Of “gewoon, voor een kopje thee en even mijn mails lezen”. Als het weer het toelaat leent de picknicktafel zich ook uitstekend voor de reguliere lunch, maar hij geniet bij Blue Line toch vooral aanzien als ideaal plekje om je even af te zonderen.

Hoe vaak dat gebeurt of nodig is, durft Ter Stroot niet te zeggen. “Hangt er natuurlijk vooral van af hoe druk het is.” Wat wil zeggen dat ze er toch wel ‘geregeld’ zit, want het kantoor groeit en bloeit en druk is het zeker. Ook al werkt Blue Line bewust aan het voorkomen van bovenmatige werkdruk in het controletraject. “We hebben geen gelaagdheid in de organisatie en dat uit zich in een hoge partnerbetrokkenheid bij alle opdrachten. Zo loopt de partner bijvoorbeeld met de klant de conceptjaarrekening door. Op die manier kunnen we eerder mogelijke pijnpunten in de controle opsporen, zodat die niet pas naar boven komen als de controle al een eind onderweg is.”

Echt goed

“Tien minuten, meestal één potje, heel soms twee.” Valeria Chantrel, assistent audit bij RSM, wint meestal van haar collega’s als ze met een groepje de tafeltennistafel opzoeken in een pauze. “Ze is echt goed”, zegt een collega. Bij tafelvoetbal ligt dat anders. “Niet echt mijn favoriete spel.”

Beide tafels staan naast een van de boardrooms in de Amsterdamse vestiging van RSM. Dus moeten de speellustigen af en toe uitwijken. Roderick Vlas, manager audit: “Als daar wordt vergaderd gaat het feestje niet door. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we collega’s lastigvallen.” Een ommetje maken ligt dan het meest voor de hand. En dan maar hopen dat het niet regent.

Vlas speelt niet vaak mee, Chantrel kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen, zeker als ze haar ‘vaste’ speelpartner Bram heeft weten te strikken. “Maar die tijd is er gewoon niet. We hebben een halfuur pauze. Je moet ook nog eten.” Vlas: “Het gaat erom even stoom af te blazen, daarna wil je toch weer aan het werk. Je ziet ook dat de tafels vaker gebruikt worden in de zomer, na busy season”.

Ook op de foto: Rhoda Boldewijn en Bram op de Weegh.

Pijltje bij de borrel

Voor een korte pauze of de lunch is de koffieruimte favoriet - gerund door een heuse barista. Maar als het zo uitkomt op donderdag of vrijdag aan het einde van de dag, dan pakt Sonny Schouten, senior-assistent audit bij Mazars, even de pijltjes op. Samen met een paar collega’s en niet zelden in combinatie met een drankje en een hapje, als het borreltijd is. Het dartbord hangt dan ook in de barruimte.

“Het gaat helemaal om het relaxen”, zegt Schouten over het spel. “We hebben dan een week van hard werken achter de rug. Om het winnen van zo’n spelletje gaat het mij dan niet.” Komt ook mooi uit, zegt hij er eerlijk bij, want hij is er “niet erg goed in”. De niveauverschillen tussen spelers zijn soms groot, want een paar collega’s zijn er wel behoorlijk bedreven in. Soms kiezen ze daarom voor een eenvoudiger variant dan het spel dat de professionals ‘op tv’ spelen. Want dat is pas afgelopen als een van de spelers kan afsluiten met een zogeheten ‘dubbel’ - een plekje van niet meer dan enkele vierkante centimeter. Het is maar weinigen gegeven zo precies te kunnen mikken. Schouten: “Ik ben meer een voetballer.”

Optocht

Leden van de Young Professionals Board Assurance van EY maken een ommetje tijdens de lunch. Maxime Hoogendijk, senior staff audit en secretaris van de board: “We gaan niet altijd met elkaar op pad, hoor. De samenstelling verschilt telkens. Het kan ook een groepje teamleden zijn. Het is maar net met wie je aan het werk bent die dag.” Maar ‘even naar buiten’ is bij medewerkers in het Amsterdamse hoofdkantoor van EY wel populair. Zeker toen onlangs de kantine werd verbouwd en iedereen noodgedwongen zijn heil elders moest zoeken. Alleen regen is een spelbreker. “Dan ga ik zeker niet naar buiten.”

Op vrijdag, wanneer velen op kantoor zijn en niet bij de klant, is het een stuk drukker buiten. “Je komt overal groepjes tegen. Soms lijkt het wel of we in optocht een rondje lopen.” De slagerij in het naburige winkelcentrum is haar favoriete bestemming. Die maakt lekkere broodjes klaar en het is er niet zo druk als bij de horecagelegenheden in de buurt. Tussen de happen door worden op de terugweg alvast de weekendplannen
besproken. “Fijne dag, vrijdag”, vindt Hoogendijk, “je hebt de hele dag dat weekendgevoel al”.

Geert Dekker is journalist.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.