Magazine

Be smart

Hoe gaan accountants om met innovatie? Slimme oplossingen in de praktijk, gekozen door de NBA-werkgroep Accounttech. Dit keer: Fonkel uit Zwolle.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q4, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Het kantoor werd tweeëneenhalf jaar geleden opgezet als nieuw label binnen Flynth adviseurs en accountants. Directeur Martin van den Berg: “Wij zijn een bedrijf dat vernieuwing omarmt.”

Waarom dit nieuwe label binnen Flynth?

“Wij signaleerden een veranderende behoefte in de markt; een nieuwe generatie ondernemers wil snelle, digitale, duidelijke diensten afnemen. Deze ondernemers willen ook vooraf weten wat iets kost. Flynth bevestigt hiermee haar innovatieve ambities en zo zijn wij nu het eerste accountantskantoor waar je de diensten volledig in een webshop kunt kopen. Wij bieden vier abonnementen, met volledig transparante tarieven en zorgen dat een ondernemer snel en eenvoudig zijn administratie bij ons kan onderbrengen.”

Hoe ziet jullie dienstverlening eruit?

“Wij werken met Yuki voor de administratie en met Visionplanner voor de samenstelwerkzaamheden. De procesmatige communicatie verloopt via een app die wij hebben ontwikkeld. Bij onze dienstverlening hebben we de zaken omgedraaid: we kijken echt naar de klantreis en benaderen alles vanuit de klantvraag. Die klant wil vandaag de dag actueel inzicht en advies en centrale toegang tot informatie en taken zoals signing. Ondernemers kunnen altijd bij ons terecht met vragen en hebben online een actueel overzicht van hoe hun bedrijf er voor staat. Wij zijn in een traditioneel jaargeoriënteerde branche geswitched naar een 24 uurs-oriëntatie.”

Waar zit de innovatie op vaktechnisch gebied?

Remco van den Akker AA RB, senior accountant bij Fonkel, tevens docent aan NHL Stenden bij onder andere het vak risicogericht samenstellen van de postbachelor opleiding MKB Accountancy: “Ons samenstelproces is zo ingericht dat we echt lean and mean zijn, wat we doen via risicogericht samenstellen. Doordat ondernemers via onze online systemen hun administratie goed op orde kunnen houden, gecombineerd met onze klantkennis, kunnen wij ook echt risicogericht samenstellen. Dat scheelt een hoop onnodig werk. Wij zien wet- en regelgeving bijvoorbeeld ook helemaal niet als een belemmering bij ons werk; dat is de basis van ons vak en daar willen we in uitblinken.”

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst?

Van den Berg: “Inmiddels is Fonkel uitgegroeid tot een bedrijf met twaalf medewerkers, waarvan vier assistentaccountants en Remco als onze senior accountant. Daarnaast hebben we nog één accountant in opleiding bij ons werken, die bijna is afgestudeerd. Vanaf 1 januari komen er nog drie medewerkers bij. Ons hele bedrijf is opgezet vanuit agile werken met scrum en dat blijven we doen. Dat betekent dat wij continu blijven pionieren en in de markt voorop willen lopen. De ambitie is om te groeien naar duizenden klanten en ons team uit te breiden met mensen die net als wij houden van uitdagingen en innovatie. Pionieren is niet altijd makkelijk. Je moet soms weer een stap terug doen, of opzij. De introductie van nieuwe software is bijvoorbeeld niet altijd makkelijk. Als professional leer je wel twee keer zo snel in zo’n omgeving. Als je doorzet word je onderscheidend en kun je klanten beter bedienen. Dat is altijd ons doel.”

Björn Remmerswaal is redacteur van Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.