Magazine

Op de stoel: Jolanda van Tongeren

Tot oktober 2016 controleerde Jolanda van Tongeren (47) als extern accountant de boeken van enkele grotere gemeenten. Toen maakte ze na ruim twintig jaar PwC de overstap naar de gemeente Almere, waar ze strategisch adviseur business accounting werd. Eind vorig jaar werd ze gekozen tot Ambtenaar van het Jaar. Reden voor een portret op de opvouwbare stoel van Accountant.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Adrie Boxmeer

Waarom bent u Ambtenaar van het Jaar geworden?

“Volgens het juryrapport van Publiek Denken, dat de verkiezing organiseert, omdat ik op aansprekende wijze Almere help de uitgaven in het sociaal domein te verantwoorden. Sinds 2015 heeft het Rijk taken op het gebied van de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning naar gemeenten overgeheveld. Ik wil de uitgaven op dit gebied helder verantwoorden naar de burgers en de gemeenteraad. Daarnaast ben ik volgens collega’s een echte verbinder.”

Uw collega’s hebben u opgegeven. Was dat een verrassing?

“Ja, ze hadden me van tevoren niets verteld! Ik vond het een hele eer, maar achtte mezelf niet bijzonder kansrijk met een lijst van honderd kandidaten. Maar na publiciteit op LinkedIn en het intranet van de gemeente Almere zat ik bij de laatste twaalf. Toen volgde een speeddate met de jury en moest ik een motivatiefilmpje bij de jury inleveren. Uiteindelijk werd ik tijdens een feestelijke bijeenkomst op 10 december 2019 in Zaanstad gekozen tot Ambtenaar van het Jaar 2019. Heel bijzonder en heel eervol”.

Wat levert het op?

“Een mooie bokaal. Een jaar lang ben ik de ambassadeur voor het ambtenaarschap. Ik word gevraagd om te spreken op bijeenkomsten. Dat vind ik leuk, maar mijn werk vind ik toch het belangrijkste. Ik bereid Almere voor op nieuwe regels die vanaf volgend jaar gelden. Op dit moment geeft de externe accountant een rechtsmatigheidsoordeel bij de jaarrekening van gemeenten. Vanaf volgend jaar doet het college van B&W dat zelf, waarna de externe accountant controleert of dit terecht is. Ik zorg ervoor dat Almere zich hierop tijdig voorbereidt, door de betekenis van deze wijziging voor onze organisatie onder de aandacht te brengen.”

U bent drie jaar geleden van openbaar accountant ambtenaar geworden. Waarom?

“Ik was bij PwC onder meer verantwoordelijk voor de vaktechniek op het gebied van het binnenlands bestuur. Daar kwam in 2015 het sociaal domein bij. Daar heb ik de organisatie op voorbereid. Toen dat klaar was, dacht ik: ik zou het weleens vanaf de andere kant willen bekijken. Vervolgens benaderde Almere mij. Inmiddels werk ik daar met veel plezier.”

Was dat een grote overgang?

“Ja en nee. Ik houd me nog steeds met gelijksoortige vraagstukken bezig, maar vanuit een ander perspectief. Wel kun je binnen de gemeente met meer diepgang aan deze thema’s werken. Wat wel is veranderd: ik woon ook in Almere, dus mijn reistijd is drastisch verminderd, evenals het aantal keren dat ik in de file sta. Daar ben ik uiteraard niet rouwig om.”

CV

Registeraccountant Jolanda van Tongeren is sinds oktober 2016 strategisch adviseur business accounting bij de gemeente Almere. Tussen 1995 en 2016 werkte zij bij PwC, sinds 2008 als senior manager. Eerder studeerde zij accountancy aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Jolanda woont “al twintig jaar” samen, is moeder van een zoon van vijftien en een dochter van dertien. Ze houdt van wandelen en van mooie avonden met goede vrienden.

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.