Magazine

Be smart! - Dilemma

Be smart! - Dilemma: tel uit je winst.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Be smart!

Innovatie in de praktijk. Dit keer: de Digital Finance Scan van Beert Kuiken.

Björn Remmerswaal

“Voor accountants kan het goed zijn om eens de thermometer erin te doen, dan kom je erachter wat je nodig hebt”, zegt Beert Kuiken RA van Fitch Finance. Een toepasselijke uitspraak in coronatijd, maar het gaat hier niet om koorts meten, maar om digitale vaardigheden. Fitch Finance ontwikkelde de Digital Finance Scan, bedoeld om kwaliteiten, ontwikkelpunten en eventuele ontbrekende kennis vast te stellen bij financials.

Fitch Finance is een bedrijf met ongeveer vijftien medewerkers, waaronder een aantal accountants, die sinds 2016 als consultants actief zijn. “In 2016 zagen we kansen; finance en data gingen steeds sneller naar elkaar toe groeien, maar veel organisaties konden geen gelijke tred houden met die ontwikkeling.” Om inzichtelijk te maken wat organisaties en financials nodig hebben, ontwikkelde Kuiken samen met Anco Bruins en andere collega’s de Digital Finance Scan. Die scan bestaat uit 42 vragen en duurt ongeveer een uur. “De scan laat zien waar iemand staat op het gebied van digitale ontwikkeling. Je weet vervolgens welke skills je mist of juist in huis hebt, waardoor je enerzijds beter weet waar je in een organisatie goed op je plek bent, en anderzijds weet wat je moet bijleren als je een andere positie ambieert.” Volgens Kuiken biedt een scan zoals deze ook de mogelijkheid voor accountants om op basis van de uitslag een afgepast cursusprogramma te maken; in lijn met het nieuwe PE-model, waarbij de focus meer komt te liggen op wat de individuele accountant nodig heeft om van waarde te zijn voor de maatschappij en het beroep. “Wij gaan bij het doorontwikkelen van de scan ook aan de slag met competentieprofielen van de NBA, om te kijken of we die goed kunnen matchen. Het is de bedoeling om daarvan ook twee keer per jaar verslag te doen in een artikel.”

Dilemma: tel uit je winst

Een aansprekend dilemma, zoals eerder aan NBA-leden voorgelegd via de DilemmApp. De geheel vernieuwde DilemmApp (blauwe icoontje) is beschikbaar in de appstores voor Androïd en Apple. Verificatiecode voor inloggen: Accountant. Meer dilemma’s via nba.nl.

Twee klanten van een accountantskantoor, broer en zus met een online marketingbureau (vof), draaien redelijk. De zus neemt veel privé op, de broer organiseert de administratie. Op zeker moment wordt besproken dat er een groot verschil is in de verhoudingen, door de privé-opnamen van de zus. De broer stelt zijn zus voor dat hij haar vakantiewoning koopt, waardoor de verhoudingen rechtgetrokken worden. Iedereen tevreden.

Enkele maanden later constateert u dat de broer de vakantiewoning heeft doorverkocht met een enorme winst. Hij geeft toe dat hij zijn zus daarin niet heeft gekend. Dat hoefde ook niet, want het was nu toch zijn eigendom geworden. Wat doet u?

  1. U bemoeit zich hier verder niet mee.
  2. U vertelt de klant dat hij zijn zus moet inlichten, anders doet u het.
  3. U belt de benadeelde zus gelijk op.
  4. Anders, namelijk…

53 procent van de deelnemers aan dit dilemma koos optie 2 en gaat praten met de broer. Dertig procent bemoeit zich er niet mee en slechts één procent belt gelijk de zus op.

Opvallend in de reacties: “Het snel achter elkaar (door)verkopen van onroerend goed met hoge winst is een aanwijzing voor ongebruikelijke transacties.” En ook: “Verifieer of de taxatiewaarde afwijkt van de verkoopprijs, om mogelijke witwaspraktijken te identificeren.” Voor één van de deelnemers is de kwestie reden om afscheid van de klant te nemen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.