Magazine

Op de stoel: Joris Ebbers

De Slimste Accountant van 2020. Zo mag Joris Ebbers zich noemen als winnaar van de bloedstollend spannende quiz, die de NBA ter ere van 125 jaar accountancy organiseerde. Wie is deze bolleboos, die werkt bij Deloitte in Arnhem? In ieder geval een nuchter mens: "De titel die ik heb veroverd, is eigenlijk niet correct. Ik ben namelijk nog geen accountant, want ik zit in het laatste jaar van de praktijkopleiding."

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Adrie Boxmeer

Waarom heb je je voor de quiz opgegeven?

“Ik deed mee op aanraden van enkele collega’s. Het was ze opgevallen dat ik van veel dingen veel weet. Ik onthoud nu eenmaal gemakkelijk. Zo ken ik, een afwijking van me, de wet- en regelgeving in de accountancy bijna uit mijn hoofd. Maar ik heb ook veel algemene kennis, over geschiedenis, de historie van het accountantsberoep, actualiteiten en sport. Ook kijk ik veel naar quizprogramma’s als De Slimste Mens, Met het mes op tafel en 2 voor 12.”

Je bent nog accountancystudent, waar werk je?

“Ik heb mijn theoretische studie gevolgd aan de Tilburg University praktijkopleiding. Dan nog een mondeling examen en hoop ik accountant te zijn. Ik werk bij Deloitte in Arnhem sinds september 2017. Ik werk in de controlepraktijk private, dat zijn onder meer de wat grotere familiebedrijven. Voordeel van het werken bij een grote organisatie is dat je veel kansen krijgt geboden. Nadeel is dat veel mensen aan je trekken en
dan lang niet altijd zien dat je het al heel druk hebt.”

Werk en studie, is dat zwaar?

“Het is soms best pittig. Maar het vormt je wel als accountant, het hoort bij de opleiding: drukke agenda’s en deadlines.”

Stromen nu de aanbiedingen binnen van andere kantoren?

“Ik had een bericht op LinkedIn geplaatst over het winnen van de quiz. Dat is door twintigduizend mensen gelezen. Een aantal bedrijven stuurde me een uitnodiging om een keer te praten als ik interesse had. Maar ik zit heel erg op mijn plek bij Deloitte.”

Wat doe je als je niet werkt of studeert?

“Ik heb zeer veel hobby’s. Parachutespringen bijvoorbeeld. Ik ben lid van Parachute Group Holland. Wij doen herdenkingssprongen uit originele vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog op herdenkingsmomenten. Ik ben zeer geïnteresseerd in de oorlog, met name in operatie Market Garden. Ik woon in Groesbeek, midden in het gebied van deze slag. Andere hobby’s zijn hardlopen, wielrennen en mountainbike rijden.”

Nog even terug naar de quiz. Doe je volgend jaar weer mee, als de quiz weer wordt gehouden?

“Dat weet ik nog niet. Ik ben gevraagd om mee te helpen bij de organisatie van de editie van volgend jaar. Daarbij komt dat je beter op het hoogtepunt kunt stoppen, haha.”

Wat was de raarste vraag die je moest beantwoorden?

“Tel het aantal interlands van Wesley Sneijder op bij het aantal pianoconcerten van Mozart en het aantal olifanten waarmee Hannibal over de Alpen trok. Ik weet het antwoord niet meer, maar volgens mij had ik het goed. En dat met een tijdslimiet van hooguit zo’n tien seconden. Dus dat was een gok.”

CV

Joris Ebbers (25) volgde zijn bachelor bedrijfseconomie en master accountancy aan de universiteit van Tilburg. Hij werkte tijdens zijn studie enkele jaren als commercieel-administratief medewerker bij het assurantiekantoor van zijn vader in Groesbeek. In februari 2017 begon hij als stagiair bij Deloitte in Arnhem. Nu werkt hij daar in de audit- en assurancepraktijk. Op 13 november 2020 won hij de verkiezing van De Slimste Accountant van de NBA. Hij woont in Groesbeek.

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.