Magazine

Dilemma: ziek van

Bij een klant van ons accountantskantoor is de controller door zware werkbelasting uitgevallen. Vlak voor de uitval heeft deze ook ontslag genomen. Dit ontslag gaat pas over een halfjaar in. Wij worden gevraagd om gedurende de uitvalperiode het werk over te nemen.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Na twee maanden meldt de controller, op wiens werk niets was aan te merken, zich weer beter. In een gesprek met de directie van onze klant verzoekt de controller om het ontslag terug te draaien, omdat de ontslagaanvraag was ingegeven door de gemoedstoestand van dat moment. De directie is van mening dat de controller het werk kan hervatten, maar onder leiding van de medewerkers van ons accountantskantoor. Het ontslag wordt echter niet ongedaan gemaakt. Dit leidt ertoe dat de controller zich opnieuw ziek meldt. Ons accountantskantoor krijgt de vraag om de werkzaamheden langer voort te zetten. We hebben de afgelopen maanden geconstateerd dat de organisatie onze kosten eigenlijk niet kan dragen, onder meer omdat het bedrijf in zwaar weer is beland.

Wat moeten we doen?

 1. U zegt alleen tegen de bedrijfsleiding dat het, vanuit het bedrijfsbelang, beter is dat de controller terugkomt en geeft aan dat u niet beschikbaar bent.
 2. U denkt aan uw eigen omzet, benadrukt de inmiddels getroebleerde verhoudingen met de controller en zegt dat u bereid bent de werkzaamheden te blijven doen.
 3. U vindt dat u niet objectief en onafhankelijk hierop een antwoord kunt geven en zegt tegen de
  onderneming dat u hierover geen uitspraak kan doen.
 4. Iets anders, namelijk...

Reacties

Op dit dilemma werd veelvuldig gereageerd. Enkele suggesties richting de vragensteller:

 • Geef aan dat het uit oogpunt van continuïteit van de onderneming beter is als een goedkoper iemand dit doet. Wel aangeven dat je bereid bent te helpen bij de selectie.
 • Transparant communiceren en de beslissing bij de directie laten. Wij bepalen niet het beleid. Uiteraard wel adviseren om voor een goedkopere oplossing te kiezen. Als je niet onafhankelijk kunt adviseren omdat het ook omzet is, hoor je niet thuis in ons beroep.
 • Informeer de klant over de financiële situatie en leg hem uit dat het kostenbesparend is als de controller zijn werkzaamheden hervat, maar dat de principiële vraag of het ingediende ontslag teniet gedaan moet worden, er een is die de klant voor zichzelf moet beantwoorden.
 • Als er een getroubleerde verhouding is tussen directie en controller, ga ik daar niet tussen zitten. Mijn kosten zijn te hoog. Advies om een advertentie voor een nieuwe controller te plaatsen en aan te stellen.
 • De financiële situatie van het bedrijf belichten en adviseren dat er per direct een vervanging moet komen voor de functie. De interim functie zou ik niet laten invullen door ons kantoor.
 • Geen controleklant hopelijk, dan was het in eerste instantie al niet handig om de controller te vervangen...
 • Omzet maken is fijn, maar niet ten koste van een relatie.

Deze casus werd aangedragen door een NBA-lid. Heeft u zelf een werkgerelateerd dilemma dat u graag (anoniem) wilt voorleggen aan anderen? Deel het via de DilemmApp en kijk hoe uw beroepsgenoten handelen.

Een aansprekend dilemma, zoals eerder aan NBA-leden voorgelegd via de DilemmApp. De DilemmApp (blauw icoontje) is beschikbaar in de appstores voor Androïd en Apple. Verificatiecode voor inloggen: Accountant. Meer dilemma’s via nba.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.