Magazine

Mag ik de onderbouwing?

Ook bij de NBA was het tijd voor de kritische blik van de externe accountant. Die had er zin in dit jaar, vastbesloten om ondanks corona en thuiswerk alle relevante controle-informatie op tafel te krijgen.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Eerder kreeg ik al een mailtje van een collega. “Graag een pdf van het artikel van Henk V. over de sekswerkers en een screenshot waaruit blijkt dat het artikel daadwerkelijk is gepubliceerd.” Henk V., dat is onze gewaardeerde freelance journalist Henk Vlaming, voordat u gaat denken dat we op onze redactie met verdachte figuren te maken hebben.

Ja, zo gaat dat: we publiceren eens een verhaal over een branche waar vanuit de accountancy minder aandacht voor is, maar die het ook zwaar heeft door de coronacrisis. Eerzame medeburgers met een contactberoep. Dat verhaal was deel van een reeks over hard getroffen sectoren, allemaal geschreven door dezelfde Henk V. Maar blijkbaar popt er dan iets op in de controlesystemen van de externe accountant: een verhaal over sekswerkers, dat kan toch niet waar zijn op die keurige NBA-website. Even dubbelchecken. Dus wel, het verscheen eind augustus 2020. Mooi artikel, nul reacties. Ook dat zegt iets.

Hoe dan ook: het was controletijd, ook binnen de muren van de beroepsorganisatie. Dit jaar had ik zelf enige bemoeienis met ons jaarverslag en dat leverde in de meimaand de nodige extra zweetdruppeltjes op. De externe rekenmeester liet zich niet met kluitjes in het riet sturen. Graag onderbouwing van dat aantal pageviews op de website. Van het aantal bezoekers aan die fysieke en online evenementen. Van die ene verschenen publieke management letter. En hoe zit het met de naleving van de gedragscode van het bestuur en met het diversiteitsbeleid? Zo hoort het, denk ik dan, na het zoveelste belletje met Pim, onze eigen controller. Een publiekrechtelijke beroepsorganisatie moet transparant zijn en elke euro aan contributie kunnen verantwoorden.

In dezelfde maand fileerde de Algemene Rekenkamer de boekhouding van de verschillende ministeries, want in het coronajaar was er gretig met miljarden gesmeten. Vooral door de minister van Volksgezondheid, bekend om zijn fraaie pattas. Moet kunnen, reageerde hij, want het moest allemaal meteen en niet over zes weken. Dan maar even niet aanbesteden, Sywert regelde die mondkapjes wel. De minister vergat te erkennen dat zijn ministerie er al langer in financieel opzicht een rommeltje van maakt. En dat zijn ambtenarenapparaat in ieder geval bij de start van de pandemie niet echt had zitten opletten. Zelf ben ik geen arts of viroloog, maar eind januari 2020 plofte hier al een doos met mondkapjes op de deurmat. Toen nog voordelig online te bestellen; anderhalve maand later was de prijs vertienvoudigd. Ben ik helderziend? Nee, ik lees gewoon de krant. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Het meest zorgwekkend vond ik vooral dat de rapportage van de Algemene Rekenkamer maar twee dagen lang in het nieuws was. Daarna ging het weer gewoon over de kabinetsformatie. Maar we praten over miljarden euro’s, van uw en mijn belastinggeld. Dat vraagt om gedegen onderbouwing, ook in crisistijd. De strenge bevindingen van de rekenmeesters verdienen meer dan eens per jaar een ritueel dansje op Gehaktdag.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.