Magazine

In beeld: Jelle Mattias Holwerda

‘De samenleving vraagt om verbreding van een overheidsaccountant.’

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 5, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Henk Vlaming

Sommige ambtenaren bij ministeries worden zenuwachtig als Jelle Mattias Holwerda bij ze aanschuift. Vriendelijk maar beslist voelt hij ze aan de tand: Hoe ze de middelen van het Rijk hebben ingezet, met welk mandaat, met welk resultaat, hoe zijn ze verantwoord?

Zulke lastige vragen zijn ze niet gewend van een collega. Maar als Jelle Mattias aan het werk is voor de Auditdienst Rijk voelt hij zich niet uitsluitend de rijksambtenaar die hij wel degelijk is, maar ook de controlerend accountant waarvoor hij is opgeleid. Tien jaar werkte hij in de controlepraktijk van EY. Tientallen bedrijven zag hij van binnen. Hij doorgrondde niet alleen de financiën, maar ook de tone-at-the-top, de risk appetite en de bedrijfscultuur. Soft controls worden volgens hem alsmaar belangrijker om zekerheid te geven bij een steeds breder scala aan onderwerpen, zoals duurzaamheid of technologie.

“De samenleving vraagt om deze verbreding van een overheidsaccountant, niet in de laatste plaats de Tweede Kamer”, stelt hij. “Dat is publiek belang pur sang.” Daarom is het zo belangrijk de nadruk te leggen op de onafhankelijke positie van de overheidsaccountant wanneer hij zekerheid verschaft vanuit de derde lijn, stelt hij. De controle leidt tot betrouwbare informatie over verantwoording, het gedrag en de beheersing binnen het Rijk.

Uiteindelijk valt deze werkwijze goed bij de ambtenarij, want die ervaart dat dit leidt tot heldere informatie, die de bedrijfsvoering ten goede komt. Het is uiteindelijk de maatschappij die ervan profiteert. Voor dat resultaat gaat Jelle Mattias als ervaren accountant elke dag graag aan de slag bij de Auditdienst Rijk.

Lees het interview met Jelle Mattias Holwerda op Accountant.nl.

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.