Magazine

Op de stoel: Ingrid Hems

Als vertegenwoordiger van de accountants in business (AiB) heeft Ingrid Hems zitting in het bestuur van de NBA. Medio juni van dit jaar werd ze door de ledenvergadering benoemd tot plaatsvervangend voorzitter. Tegelijk is zij cfo van sociaal ontwikkelbedrijf Ergon. In de zomer haalde die organisatie de media met een loket voor medewerkers met financiële problemen. “Doel is de schaamte er vanaf te halen.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 4, 2022

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Na zes jaar in de accountantspraktijk bij PwC koos je voor een rol als accountant in business. Waarom die overstap?

“Als accountant mag je bij veel bedrijven in de keuken kijken. Die dynamiek als onderdeel van een bedrijf, dat wilde ik ook. Daarom vind ik een lijnfunctie leuk en tegelijk combineer ik die met mijn liefde voor cijfers en de mensen achter die cijfers. Maar een valkuil binnen een bedrijf is verlies van je kritisch vermogen. Omdat ik ook toezichthouder ben, hoop ik dat ik ‘fris’ blijf. Mijn ervaringen bij Ergon neem ik mee naar de NBA en de wooncorporatie en andersom.”

Je bent directeur Financiën en bedrijfsvoering bij Ergon, wat trok je aan in die organisatie?

“Ik kom het best tot mijn recht op het snijvlak van maatschappelijk en bedrijfsmatig. Bij Ergon zit je midden in de samenleving, alles komt voorbij. Je valt ervoor of je wordt gillend gek, er zit niet veel tussen. Ik heb mijn hart er aan verloren en werk er alweer zes jaar. Wij zijn deels met maatschappelijke middelen gefinancierd, dat dwingt ons om dingen efficiënt en bedrijfsmatig te regelen. Nog maar weinig bedrijven kunnen zonder strakke bedrijfsvoering overleven. Ook hier is krapte, we missen nog tweehonderd mensen.”

Waarom heeft Ergon een loket om werknemers met financiële problemen te ondersteunen?

“Ergon deed onderzoek naar het ziekteverzuim onder de circa 2.300 werknemers die via onze organisatie aan de slag gaan. Meer dan vijftig procent van dat verzuim had een niet-medische achtergrond en daarbij ging het vaak om financiële zorgen. Dat was reden om werknemers te helpen met ‘financieel fit’, een loket voor financiële gezondheid. We zijn gestopt met erover te vergaderen en zijn gewoon begonnen. Met de sterk gestegen kosten van levensonderhoud en torenhoge energierekeningen is de groep belangstellenden duidelijk gegroeid. De drempel naar echte schuldhulpverlening is voor velen te hoog en dan biedt dit loket uitkomst. Doel is de schaamte er vanaf te halen.”

Je bent plaatsvervangend voorzitter van de NBA, wat spreekt je aan in die rol?

“Het ging me aan het hart wat er allemaal werd gezegd over het beroep. Dan kun je langs de zijlijn staan mopperen, of een stap naar voren doen en zelf meedoen. Ik zie de accountant ontwikkelen naar een trusted advisor en tegelijk een critical friend. Een brede, gewaardeerde adviseur voor de klant en de maatschappij. De NBA kan daarin helpen en ondersteunen. Ik zie een verharding in het maatschappelijk debat en ook onderling tussen accountants. We moeten de boel bij elkaar houden, ook voor jonge mensen die voor ons vak willen kiezen. Een tegengeluid is goed, maar we moeten het wel met elkaar doen. Ik vind dat we daarin allemaal een verantwoordelijkheid hebben.”

Wat doet Ingrid Hems als zij niet werkt?

“Brabantse gezelligheid zit wel in mij. Ik houd van mijn familie en gezin, van het gezellig maken. Na corona was mijn hardloopconditie helemaal weg, dat moet ik weer opbouwen. En mijn guilty pleasures zijn het verslinden van zelfhelpboeken en alles over het Koninklijk Huis. Ik moet me soms inhouden om geen abonnement op Vorsten te nemen. Het is een tegenhanger voor mijn werk, niet altijd met serieuze dingen bezig zijn.”

CV

Ingrid Hems AA (1976) is directeur Financiën en bedrijfsvoering bij sociaal ontwikkelbedrijf Ergon in Eindhoven. Zij heeft sinds eind 2018 zitting in het bestuur van de ledengroep Accountants in Business en is sinds 27 mei 2020 voorzitter van die ledengroep. Sinds juli 2020 is zij namens AiB lid van het bestuur van de NBA en sinds juni 2022 tevens plaatsvervangend voorzitter. Daarnaast vervult zij een rol als lid van de raad van commissarissen en voorzitter auditcommissie bij Woonkwartier. Ingrid begon haar loopbaan als accountant bij PwC en werkte vervolgens onder meer in diverse rollen bij de Gemeente Eindhoven.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.