Magazine

Dilemma: uit de school klappen?

U bent werkzaam als consultant bij Accountancy&Consult. Na jarenlang als accountant te hebben gewerkt, heeft u de overstap gemaakt naar een rol als adviseur. Uw eerste consultancy-opdracht betreft het opstellen en versterken van beheersmaatregelen bij de firma SoZo Efficiënt.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 6, 2022

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Tijdens uw werkzaamheden spreekt u nogal wat medewerkers bij de klant, waarbij sommigen in de gesprekken wel erg eerlijk zijn over hoe zij de externe accountant, uw vorige werkgever, in de maling nemen.

Wat doet u?

  1. U besluit om uw oude werkgever op de hoogte te brengen van de situatie.
  2. U rapporteert uw bevindingen aan de directie van SoZo Efficiënt.
  3. U adviseert de werknemers bij SoZo Efficiënt om hiermee te stoppen.
  4. U doet iets anders, namelijk...

Reacties

Twee derde van de bijna vierhonderd deelnemers aan dit dilemma (66 procent) kiest voor optie 2 en rapporteert aan de directie van de opdrachtgever, want die moet immers de medewerkers aanspreken op hun omgang met de externe accountant. Zestien procent kiest ervoor om zelf de werknemers van SoZo Efficiënt erop te wijzen dat ze hiermee moeten stoppen (optie 3). Negen procent besluit toch maar om de vroegere werkgever, de externe accountant, op de hoogte te stellen van de verhalen die over de omgang met de accountant zijn verteld (optie 1).

Eveneens negen procent reageert op het dilemma met een toelichting. “Bij een opdracht van een oud-werkgever zou ik niet als zelfstandige aan de slag gaan”, stelt een deelnemer resoluut. Een ander zou proberen vast te stellen of er materiële fouten in de jaarrekening zijn gekomen door de leugentjes van de medewerkers. “De accountant baseert zich nu op verkeerde gegevens.”

Eén van de respondenten verwacht dat de kwestie het eigen toekomstig functioneren stevig kan gaan beïnvloeden en maakt een analyse van de acties van de medewerkers. “Als ik het niet zacht gekeerd en verbeterd krijg, informeer ik de directie en de raad van commissarissen. Direct alles aan de grote klok hangen werkt waarschijnlijk averechts.”

Een deelnemer vreest dat de houding van het personeel van SoZo Efficiënt het eigen werk negatief kan raken. “Als er niets gebeurt en afhankelijk van hoe ik afscheid heb genomen van mijn vorige werkgever, ga ik een hapje met de betrokken accountant eten.” Ook een helder commentaar: “Ik bespreek dit met de opdrachtgever en geef duidelijk aan dat ik niet kan blijven functioneren als deze houding niet stopt.”

Deze casus is aangedragen door een NBA-lid. Heeft u zelf een werkgerelateerd dilemma dat u graag (anoniem) wilt voorleggen aan anderen? Deel het via DilemmApp en kijk hoe uw beroepsgenoten zouden handelen.

Een aansprekend dilemma, zoals eerder aan NBA-leden voorgelegd via de DilemmApp, beschikbaar in de appstores voor Androïd en Apple. Verificatiecode voor inloggen: Accountant. Meer dilemma’s via nba.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.