Magazine

Op de stoel: Gerdien Vlot

Sinds 1 januari is Gerdien Vlot voorzitter van de Commissie MKB van de NBA. Als AA-accountant en belastingadviseur met een eigen kantoor in Gorinchem nam ze de voorzittershamer over van Steef Visser. “Je moet weten hoe lang je eigen polsstok is en wanneer je een specialist moet inschakelen.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2023

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Je hebt bestuurlijke ervaring bij de NOvAA, de RB, Novak, in de eigen regio en nu bij de NBA. Is Gerdien Vlot vooral bestuurder of toch meer accountant?

“Ik vind beide leuk, maar ben toch vooral accountant. Kennelijk heb ik de behoefte om vanuit bestuurlijke kant een bijdrage te leveren aan mijn vak. Het is makkelijk om commentaar te leveren, maar je kunt ook in commissies en besturen plaatsnemen en kijken of je daar je ei kwijt kunt. Ik rolde in het vak via een stage bij een accountantskantoor, vond het leuk om bij bedrijven binnen te kijken. En dat vind ik nog steeds; bij heel diverse klanten over de vloer komen en toegevoegde waarde leveren. Niet alleen in euro’s, maar ze ook behoeden voor ellende.”

Welke ontwikkelingen zie je voor de mkb-accountant in de komende jaren?

“Ik zie het vak steeds meer ontwikkelen naar adviseur en sparringpartner. Het vakgebied wordt steeds uitgebreider en je kunt niet alles weten, dat is onmogelijk. Je moet weten hoe lang je eigen polsstok is en wanneer je een specialist moet inschakelen. Er is veel gaande in de markt, steeds vaker ook het samengaan van kantoren om krachten te bundelen. Dat zal de komende jaren verder toenemen, om staande te blijven bij alles wat op ons afkomt. Door de toenemende regeldruk zie ik ook accountants hun titel inleveren. We moeten de opleiding aantrekkelijker maken want ons beroep vergrijst, er gaat straks meer uitstromen dan er nieuw bijkomt.”

Hoe kijk je naar de huidige discussie rondom duurzaamheid en ketenaansprakelijkheid?

“Grote ondernemingen die gaan verduurzamen komen ook bij onze mkb-klanten terecht, dat raakt het mkb sneller dan wij wellicht nog denken. Ook van duurzaamheidsverslaggeving moeten we dus als mkb-accountant iets weten. Daarom ben ik blij met duurzaamheid als verplicht PE-onderwerp, je moet niet te laat zijn met kennis ophalen. Op zijn minst moet je op hoofdlijnen kennis hebben van waar het over gaat en welke specialisten je moet inzetten, om relevant te blijven voor je klant.”

Hoe ziet de agenda van de Commissie MKB voor de komende tijd eruit?

“Onder Steef Visser maakte de commissie flinke stappen. Ik wil samen met de andere commissieleden graag zijn werk voortzetten, als het gaat om het beroepsprofiel of de schaalbaarheid van de regelgeving. De ondernemer in het mkb wil bezig zijn met ondernemen, dus regelgeving moet werkbaar zijn en niet de hoofdmoot worden. We moeten ook veel aandacht geven aan de instroom in het beroep, het vak aantrekkelijker maken. Bij jonge mensen heeft het nog een wat stoffig imago, maar als je ze vertelt wat het vak echt inhoudt, vinden ze dat veel interessanter dan gedacht. Ook de digitalisering staat nadrukkelijk op de agenda. Om de werkdruk en personele bezetting op orde te houden kom je toch bij automatisering terecht.”

Wat doet Gerdien Vlot als zij niet werkt?

“Ik sport graag in de buitenlucht, houd van lekker eten en een stadswandeling maken. En ik lees alles wat los en vast zit. Je moet een beetje op jezelf passen en zorgen voor een goede mix tussen werk en privé. En anders zegt het thuisfront van mijn drie mannen (56, 18 en 15 jaar) er wel wat van. Die houden me bij de les. Soms is een uurtje ontspannen tussendoor beter dan maar door blijven bikkelen.”

CV

Gerdien Vlot (1971) woont en werkt in Gorinchem, is directeur van Raadviseurs Zwetsloot & Vlot BV en zowel AA-accountant als register-belastingadviseur. Zij was eerder actief binnen de commissie Praktijkopleiding NOvAA, bestuurslid van de Nederlandse Federatie Belastingadviseurs (nu RB), vice-voorzitter Bedrijfskern Hardinxveld-Giessendam en penningmeester van Vereniging Novak. Gerdien Vlot is gehuwd en heeft twee zoons.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.