Magazine

Dilemma: in de lucht hangen

Een dilemma, zoals eerder aan NBA-leden voorgelegd via de DilemmApp, beschikbaar in de appstores voor Androïd en Apple. Meer dilemma’s via nba.nl.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2023

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

U bent openbaar accountant. Uw klant maakt gebruik van een cloud based medewerkersregistratiesysteem, met data-opslag in het buitenland. Volgens de Nederlandse wetgeving is het niet toegestaan gegevens van werknemers in Amerika op te slaan zonder de juiste afspraken. Maar uw klant kan de gegevensopslag niet verplaatsen, vanwege groepsbeleid en buitenlands recht en regelgeving.

Wat doet u?

  1. U bespreekt het met de raad van commissarissen van uw klant.
  2. U bespreekt het met de groepsaccountant.
  3. U laat de klant overleggen met de Autoriteit Persoonsgegevens om tot een oplossing te komen.
  4. Iets anders, namelijk...

Uitkomst

Optie 3 - ‘Laat de klant overleggen met de Autoriteit Persoonsgegevens’ - geniet bij de meeste deelnemers aan dit dilemma de voorkeur; 49 procent van de deelnemers koos hiervoor. Ook een aanzienlijk deel kiest voor de suggestie om in gesprek te gaan met de raad van commissarissen van de klant. En 16 procent brengt het te berde bij de groepsaccountant.

Respondenten geven aan een en ander met de directie en het management te willen bespreken, om te kijken of hierover alsnog afspraken mogelijk zijn. In de reacties wordt ook een combinatie voorgesteld van overleg door de rvc en de klant met de Autoriteit Persoonsgegevens. Een opmerkelijke andere reactie: “Ik zou onderzoeken of het mogelijk is de Nederlandse wet- en regelgeving te ontwijken.”

Hom of kuit?

De NBA bracht in april 2023 een publicatie uit onder de titel ‘Hom of kuit; 25 dilemma’s voor accountants’. Hierin zijn dilemma’s uit de periode 2020 tot 2022 na te lezen, afgewisseld met een aantal interviews om het belang van de DilemmApp te duiden. De uitgave is beschikbaar via nba.nl.

Heeft u zelf een werkgerelateerd dilemma dat u graag (anoniem) wilt voorleggen aan anderen? Deel het via de DilemmApp en kijk hoe uw beroepsgenoten zouden handelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.