Magazine

Op de stoel: Arnout van Kempen

Na vijftien jaar als freelancer trad Arnout van Kempen (53) per 1 juni in dienst bij Baker Tilly, als senior manager risk & compliance. “Regelgeving is een hulp en steun voor mensen die hun vak goed willen uitoefenen.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2023

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Je hebt een indrukwekkend cv. Ben je niet veel te rusteloos om na zoveel jaar als zelfstandig adviseur toch weer bij een accountantskantoor in dienst te treden?

“Mijn belangrijkste reden om dit te doen is het wij-gevoel; het idee dat je ergens aan bijdraagt. De sense of belonging. Nu ik deze stap zet, krijg ik opeens reacties van ‘hadden we dat geweten, dan hadden wij je wel gevraagd’. Maar ik wilde alleen ergens werken als het liefde op het eerste gezicht was. Er zijn niet zoveel kantoren waarbij ik dat gevoel heb.”

Wat maakt de regelgeving voor accountants, een rode draad in je loopbaan, voor jou zo boeiend?

“Als kind wist ik zeker dat ik advocaat zou worden, maar ik bleek vooral goed in exacte vakken. Ik ben het accountantsberoep ingegaan met romantische ideeën, dat bleek in de praktijk niet zo uit te pakken. De maatschappelijke rol van de accountant is voor mij cruciaal, regelgeving helpt daarbij. Het is spelen met taal. Daar houd ik erg van, kijken naar ‘Wat is nou de bedoeling, hoe moet je dit in samenhang zien?’ Regelgeving is een hulp en steun voor mensen die hun vak goed willen uitoefenen.”

Ooit haakte je kort voor de eindstreep af bij de opleiding tot registeraccountant, recent probeerde je weer even om AA te worden. Blijft de titel trekken?

“Ik heb de opleiding tot RA afgemaakt tot de scriptie en praktijkopleiding. Ik werkte toen bij de AFM, dat combineerde buitengewoon slecht en de studie liep vast. Een scriptiethema over soft controls werkte ook niet; ik ben geen wetenschapper. Het niet halen van die eindstreep is wel een permanent knagende frustratie. Ik zou ontzettend graag spreekrecht hebben op de ledenvergadering. Een nieuwe poging om AA te worden begon op een camping in Noorwegen, maar drie jaar praktijkstage gaat niet meer passen. Ik heb er vrede mee.”

Draagt risk & compliance niet bij aan het steeds meer vastlopen van de samenleving in bureaucratie?

“Slechte compliance heeft precies dat effect, dus moet je goeie compliance hebben. Dat is de vangrail langs een bergweg: Je kunt hard door de bocht en als het misgaat schuur je er tegen aan. Het zorgt ervoor dat je durft te ondernemen, dat je hebt nagedacht over risico’s en een besluit neemt. Nederland is een klein rotlandje, maar een van de grote economieën van de wereld, omdat we het randje hebben durven opzoeken. Als het land overstroomt bouwen we dijken en daarna een Deltaplan dat een wereldwonder is.”

Wat doet Arnout van Kempen als hij niet werkt?

Ik houd van klooien met computers. Accountants die niet snappen dat ze in de IT werken, snap ik weer niet. Wat is accountancy anders dan bezig zijn met betrouwbaarheid van informatiesystemen? Ook doe ik aan handboogschieten, inmiddels met een compound boog, een heel modern ding. Een mentale sport, ongelofelijk rustgevend in je hoofd. Verder ben ik diaken in het bisdom Den Bosch, een ‘Eerwaarde Heer’, met als missie het geloofsgesprek met niet-katholieken via mijn werk. En ik houd van gamen met mijn vier zoons; voorheen Fortnite en nu Starcraft. De strijd tussen goed en kwaad, die is nooit voorbij.”

CV

Arnout van Kempen studeerde accountancy aan Nyenrode en werkte eerder bij de VB Groep, PwC en BDO. Bij de AFM was hij nauw betrokken bij het schrijven van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta). Bij het NIVRA hield hij zich onder meer bezig met public affairs en internationale contacten. Daarna was hij vijftien jaar zelfstandig compliance officer en docent voor SRA, NBA en Saxion Hogeschool. Vanaf 1 juni is hij senior manager risk & compliance bij Baker Tilly Nederland.

Arnout is onder meer lid van de Signaleringsraad van de NBA, lid van de Commissie Financiële Verslaggeving & Accountancy van de AFM, lid van de Vereniging van Compliance Officers en ‘vriend’ van de BusySeasonTalks. Daarnaast is hij diaken van het bisdom ‘s-Hertogenbosch.

Hij is getrouwd met Marinka, vader van vier zoons en woont in Sint Michiels Gestel.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.