Magazine

Van hoofdstad naar Hoofddorp

De NBA verlaat na vijftien jaar het bekende pand aan het begin van de Amsterdamse Zuidas. Tijden veranderen, net als de eisen die tegenwoordig aan een kantoorlocatie worden gesteld. Vanaf 1 juli opereert de beroepsorganisatie vanuit Pharos, een kantoorgebouw direct naast het station van Hoofddorp. Duurzaam, flexibel en eigentijds ingericht. Toch is het even wennen, vertrekken uit de hoofdstad. Een terugblik, na ruim vijftien jaar Antonio Vivaldistraat.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2023

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Voor zover er aan de Zuidas sprake kan zijn van historische grond, is dat zeker het geval bij het bekende witte gebouw van de NBA aan de Boelelaan. Op foto’s van eind jaren zestig uit de vorige eeuw is het pand al te vinden. Waar nu glanzende kantoortorens staan, was er toen verder slechts uitzicht op voetbalvelden. Aan de Europaboulevard stond wel al het Holiday Inn-hotel en een aantal woon- annex kantoorflats. Na de brand op de Herengracht (1967) verhuisde het toenmalige NIVRA daarheen; eerst naar de kantooretages onder de woonflat aan de Mensinge en later naar één pand verderop, aan de A.J. Ernststraat.

Maar in 2008 kiest de beroepsorganisatie voor een nieuwe locatie, passend bij de wensen van dat moment: een eigen, herkenbaar pand aan de rand van het nieuwe financiële centrum van Amsterdam. Met zicht op de grote banken, accountants, consultants en advocaten met hun glazen torens iets verderop aan de Zuidas, betrekt het NIVRA haar “huis van het accountantsberoep”. Ingericht met een vergadercentrum op de begane grond en twee werketages erboven. De aparte werkkamers van voorheen, zoals die waren gebruikt door de advocaten van Holland Van Gijzen, de vorige huurder, worden ingeruild voor een open space-kantoor met oranje accenten. De vergaderzalen krijgen de namen van grondleggers van het vaderlandse accountantsberoep: Limperg, Starreveld, Kraayenhof en Van Dien.

Zuchten en steunen

Het zijn roerige jaren; niet alleen door de wereldwijde kredietcrisis, maar ook rondom het accountantsberoep. Sinds de Enron-affaire ligt het beroep onder een vergrootglas en komen meer boekhoudschandalen naar buiten. De regelgeving voor accountants gaat op de schop, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) neemt het toezicht op de wettelijke controlepraktijk onder haar hoede. Het beroep zucht en steunt. Niet voor niets organiseert het toenmalige NIVRA rondom de ingebruikneming van haar nieuwe huis een reeks debatten over de rol van het beroep in het maatschappelijk verkeer. “Een bloeiend beroep”, luidt het overkoepelende thema.

Koningin Beatrix opent op 16 april 2008 het nieuwe NIVRA-pand door de onthulling van een plaquette. De koningin woont samen met minister van Financiën Wouter Bos ook een speciaal kindercongres bij, dat het NIVRA organiseert ter gelegenheid van de opening. NIVRA-voorzitter Jan Helderman spreekt van “een nieuw basiskamp”, gericht op het samenbrengen van accountants, gebruikers van accountantsdiensten en het maatschappelijk verkeer.

Helderman stelt bij die gelegenheid samen met het bestuur van zusterorganisatie NOvAA te bekijken hoe de “intensieve samenwerking in de toekomst nog verder kan worden uitgebouwd”. Dat resulteert in de fusie van NIVRA en NOvAA tot NBA; formeel per 2013, maar in de praktijk al vanaf eind 2010, als beide organisaties samen het kantoor aan de Antonio Vivaldistraat gaan bewonen en de NBA-vlag wordt gehesen. Ook de NOvAA-medewerkers, eerder werkzaam in Den Haag, werken voortaan vanuit Amsterdam.

Verbeterplan

Ondertussen is de kredietcrisis in alle hevigheid voelbaar en wordt ook de rol van de accountant daarin nader bekeken. De AFM rapporteert kritisch over de controlekwaliteit. Nieuwe schandalen raken met name grote kantoren en de media storten zich bij herhaling op de accountant. Begin 2014 stelt de wetgever het beroep een ultimatum: Kom met verbetermaatregelen en snel graag. Enkele maanden later ligt er het rapport ‘In het publiek belang’, met daarin 53 maatregelen. Het is het begin van de lange weg naar herstel van vertrouwen en verbetering van kwaliteit voor het accountantsberoep. In de jaren die volgen leggen duizenden nieuwe accountants, ten overstaan van familie en geliefden, in de Limpergzaal van het NBA-pand de beroepseed af; de eerste van de 53 maatregelen uit het verbeterplan.

Eindeloos veel vergaderingen worden er gehouden op de begane grond aan de Antonio Vivaldistraat. Ondertussen wordt er een verdieping hoger ingeschoven: De NBA zit wat ruim in de jas en verhuurt daarom de bovenste etage van het gebouw aan een advocatenkantoor. De NBA-medewerkers kunnen op de eerste etage samen goed terecht. Het restaurant op de begane grond wordt voortaan gedeeld met de juristen.

Nieuwe eisen

En dan komt de coronapandemie. Op 13 maart 2020 sluit de NBA noodgedwongen de deuren, net als zoveel andere werkgevers in Nederland. Pas in juni gaat het kantoor voorzichtig weer een beetje open, voorzien van dreigende aanwijzingen voor smetvrij
werken, afgeplakte werkplekken en met veel beperkingen. Ook de beroepsorganisatie van accountants worstelt met de pandemie, maar leert tegelijk in hoog tempo veel over het werken op afstand, vergaderen via Teams en Zoom en het vinden van een nieuwe balans tussen werk en privé.

Dat maakt de bezetting van het pand aan de Antonio Vivaldistraat sindsdien wezenlijk anders. Ook de eisen aan de huisvesting van de NBA veranderen. Meer accent op ontmoeting en overleg, minder op dagelijks individueel werken. Minder noodzaak om iedereen tegelijk een werkplek te bieden, want er wordt veel meer thuisgewerkt. Meer oog voor duurzaamheid in de huisvesting. Dat alles is voor het bestuur reden om bij de naderende einddatum van het huurcontract de knopen opnieuw te tellen. Een inventarisatie resulteert uiteindelijk in de keus voor een nieuwe behuizing, die beter past bij de NBA anno nu. Van de hoofdstad verhuist de beroepsorganisatie per 1 juli 2023 naar Hoofddorp. Met dank aan een fijn huis van het beroep, dat gedurende vijftien onrustige jaren veilig onderdak bood.

Nieuw adres

De NBA is vanaf 1 juli officieel gevestigd in kantoor Pharos in Hoofddorp; een verzamelgebouw met meerdere huurders, gebouwd in 2004 maar recent geheel gerenoveerd en aangepast aan de huidige eisen.

De NBA krijgt hierin, in lijn met de gemiddelde bezetting van het kantoor sinds de coronacrisis, circa zeventig werkplekken op de eerste etage. Het kantoorgebouw, direct gelegen naast het treinstation van Hoofddorp, beschikt over ruime vergaderfaciliteiten; ook voor commissies en werkgroepen en voor evenementen zoals het afleggen van de beroepseed.

Het kantooradres van de NBA is vanaf 1 juli Mercuriusplein 3, 2132 HA Hoofddorp. Het postadres is voortaan Postbus 242, 2130 AE Hoofddorp. Recent zijn de telefoonnummers van de NBA al aangepast. Het centrale telefoonnummer is nu 088-4960 301. Net als bij het centrale nummer blijven ook bij interne doorkiesnummers de laatste drie cijfers gelijk aan voorheen.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.