Magazine

In beeld: Richard Knops

Portret van een opmerkelijke accountant

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2023

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Henk Vlaming

Richard Knops is sinds 1 september als accountant werkzaam bij Lenssen Advies, maar hij geniet meer bekendheid als blogger en spreker op events. Vorig jaar schreef hij het boek Waarom ben ik accountant, dat in tien landen is verschenen. Persoonlijke drijfveren ziet hij als de hoeksteen van strategie. “Hebben bedrijven de intentie om geld te verdienen, klanten te helpen of werkvoldoening te schenken? Zulke motieven hebben een fundamentele invloed op de cultuur van een organisatie en op vraagstukken die daaruit voortvloeien. Daarom puzzel ik over leiderschap, financiën en innovatie, met als doel om situaties te creëren die voor iedereen voordeel brengen.”

Richard typeert zich als een gedreven puzzelaar. Als dreumes was hij al hele dagen bezig met legpuzzels. Als accountant is puzzelen voor hem meer dan spel. Elke puzzel draagt logica in zich en die wil hij achterhalen. Wie deze logica beheerst, is in staat om organisaties te veranderen. Accountancy bevat bij uitstek de skills daarvoor: financiële kennis, analytisch vermogen en strategisch inzicht. “Is feedback nodig, dan ga ik die uitdaging nooit uit de weg. Zie ik dat een organisatie meer politiek bedrijft dan beleid voert, dan zeg ik dat.”

Zijn aanpak oogst niet alleen lof. Als jonge assistent-accountant werd hij al aangesproken op zijn directe omgangsvormen. “Ik heb meer oog voor de inhoud van een vraagstuk, dan voor de grootheid van organisaties en mensen. Het politieke spel rond besluitvorming is aan mij niet besteed. Vraag me niet als leider, die rol past mij niet.”

Zijn enige drijfveer is om een organisatie beter te maken. Daarvoor is het nodig om de organisatie af te pellen naar het meest basale niveau en dat is de mens, meent hij. “Van daaruit help ik als accountant om de strategie te verbeteren voor iedereen. Ik kan niet anders en ik wil niet anders.”

Lees het hele interview met Richard Knops op Accountant.nl.

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.