Magazine

Op de stoel: Liane Vlaskamp

Sinds 1 september 2023 is Liane Vlaskamp de nieuwe algemeen directeur van de NBA. Eerder werkte zij bij de Belastingdienst. Nu stapt ze over naar de beroepsorganisatie. “Ik vind het een eer om aan het beroep te mogen bijdragen.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2023

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Je werkte hiervoor jarenlang bij de Belastingdienst. Waarom nu deze overstap naar de NBA?

“Het kwam op mijn pad, zogezegd. Met het vertrek van Berry Wammes als algemeen directeur kwam de positie vacant. In mijn loopbaan zag ik al veel facetten van het accountantsberoep. Ik vind het een eer om nu te mogen bijdragen aan de NBA en de doorontwikkeling van het beroep.”

Veel instituties en beroepen hebben te maken met verlies van vertrouwen, ook de accountant. Hoe krijgen we dat vertrouwen van de samenleving weer terug?

“Belangrijk is om in gesprek te gaan met de samenleving; de dialoog aangaan, vragen wat de verwachtingen zijn. Als organisatie duidelijk zeggen wat we gaan doen en ook doen wat je belooft. Openheid is de achilleshiel van veel beroepen, maar voor vertrouwen is het essentieel. Geheimhouding en transparantie zijn lastig verenigbare begrippen, maar binnen de grenzen van je beroepsregels is het wel zaak om te vertellen wat van belang is voor het maatschappelijk verkeer.”

De afgelopen jaren zijn belangrijke stappen gezet voor het accountantsberoep. Is het vooral zaak om de verbeteringen vast te houden?

“Als het om kwaliteitsverbetering gaat, zitten we in een afrondende fase. Vervolgens moeten we kijken of dat in de dagelijkse praktijk echt functioneert, elkaar bij de les houden. Dat is meer dan op de winkel passen. Het accountantsberoep transformeert mee met wat er gaande is in de maatschappij en de economie. Verbeteren en veranderen is nooit af, dit is geen statisch beroep.”

Wat zijn je verwachtingen voor het beroep, gelet op ontwikkelingen als digitalisering en duurzaamheid?

“Verandering zie je overal in administratieve processen. Als je een ticket boekt, heb je binnen een tel een bevestiging in je mail; daaraan komt geen menselijke handeling meer te pas. Dat menselijke zit onder andere in het programmeren van de technologie om die transactie mogelijk te maken. Een auditor zal zich moeten verdiepen in processen die daarmee hebben te maken, of experts inhuren om feiten te interpreteren, zoals een IT-auditor of rondom duurzaamheid een ESG-auditor. Auditteams zijn de afgelopen decennia veranderd, vragen om meer specialismen.”

Voel je je meer registeraccountant of meer EDP-auditor?

“Ik voel me meer RA, maar van mijn opleiding en werkervaring als IT-auditor heb ik mijn hele loopbaan baat gehad.” 

Wat moeten NBA-leden en -medewerkers in ieder geval van jou weten?

“Ik kan goed luisteren en vertalen wat ik daarmee kan doen. Ik word wel eens een dwarsdenker genoemd; zelf zeg ik liever dat ik out of the box denk, om te zien of daar een sleutel ligt tot verandering of verbetering. Soms is gezamenlijke moed nodig om iets uit te proberen, daar ben ik wel van. Daarnaast draag ik de emancipatie in het beroep een warm hart toe, dat is tegenwoordig een stuk breder dan alleen vrouwen. Het vraagt om aandacht voor culturele verschillen, iets waarmee we aan de slag mogen.”

Wat doet Liane Vlaskamp als zij niet werkt?

“Ik ga graag de natuur in, heb het nodig om regelmatig buiten te zijn. Wandelen, fietsen, werken in mijn mooie tuin met veel bloemen en struiken. Ik lees graag en houd van fotograferen, maar ook van op stap gaan met mijn zoon, met familie of vrienden; naar het theater, kunst kijken of muziek luisteren.”

CV

Drs. Liane Vlaskamp RE RA (56) is algemeen directeur van de NBA. Hiervoor was zij jarenlang verbonden aan de Belastingdienst, onder andere als regiodirecteur Grote Ondernemingen in Noordoost Nederland, directeur/plaatsvervangend landelijk directeur Grote Ondernemingen en sinds februari 2019 algemeen directeur Particulieren, bij het ministerie van Financiën in Den Haag. Eerder in haar loopbaan werkte zij onder meer als openbaar accountant, IT-auditor en accountant in business. Liane Vlaskamp studeerde bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.