Magazine

De reizende kunstenaar

Hoe word je van sedentaire accountant een rondreizende digitale kunstenaar? Roland Stuijts runt samen met zijn vrouw (ook een ex-accountant) de online posterwinkel Daring Dutch Designers, vanuit hun zelfgebouwde camper. Op het moment van het interview zitten ze in de zonnige Zuid-Spaanse heuvels van de Costa Blanca. Dat is nog eens iets anders dan een jaarrekeningcontrole in Nederland. “We wilden niet meer te lang op één plek blijven.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2024

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Luc Quadackers

Schoenmaker, leest

Roland groeit op in Den Helder en ontdekt al vroeg zijn voorliefde voor wiskunde en economie. Gecombineerd met de wens om ondernemer te worden, kiest hij uiteindelijk voor een studie economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Ik voelde me het meest aangetrokken door finance en accountancy. Uiteindelijk rondde ik een master in finance af en daarna deed ik alle mastervakken accountancy erachteraan, met uitzondering van een tweede afstudeerscriptie.”

Aangezien Rolands studiehonger nog niet is bevredigd, begint hij als accountant bij PwC en volgt tegelijkertijd succesvol de opleiding tot registeraccountant. Hij werkt ruim vier jaar bij PwC, maar nooit met het idee om partner te worden. “Ik zag het als een mooie mogelijkheid om veel te leren, te studeren en veel verschillende bedrijven te bekijken. Je bouwt in een aantal jaren waardevolle kennis en ervaring op.

Ik had geen vooropgezet plan over wat ik precies zou gaan doen. Ik had echter steeds meer het gevoel dat er geen tijd was om echt naar de cijfers te kijken, om eens achterover te leunen en goed na te denken of het allemaal logisch was wat je zag. Het ging vooral om het afwerken van checklists, het vullen van het dossier, het behalen van de wekelijkse deadlines, om dan zo snel mogelijk weer door te gaan naar de volgende klant. Dat werd na ieder schandaal weer erger, met nog meer checklists.”

Het roer om

Daarom verlaat Roland PwC en gaat enkele jaren als controller aan de slag bij apotheekketen Mediq. Daarna vertrekt hij met zijn vrouw - die een baan krijgt in Peru - naar het buitenland en wordt zijn bestaan jarenlang, naar eigen zeggen, “vrij chaotisch”. Van een niet doorgezet exportbedrijf in oude VW-busjes in Zuid-Amerika, via een baan als internal auditor in Duitsland, een wereldreis door Australië, Azië en Nieuw-Zeeland, volgt het Franse Lyon waar zijn eega een baan als cfo aanvaardt. Daar verandert hun invalshoek drastisch.

“In Frankrijk besloten we het roer om te gooien en niet meer te gaan voor de negen-tot-vijf-kantoorbaan. Ik deed daar toen een korte opleiding tot barista. Op de terugreis van die cursusweek hoorde ik in de metro dat de coronalockdown in zou gaan. Dat werd dus eerst thuiszitten, in plaats van cappuccino’s maken. Met veel tijd om plannen te bedenken. We hadden toen al het idee om een bus te kopen en daarmee te gaan rondreizen in Europa. We wilden niet meer te lang op één plek blijven. En ik zou dan overal als barista mijn diensten kunnen aanbieden.

Ik ging ook nog verder zoeken naar werk dat onafhankelijk was van een vaste locatie. Op een blog las ik dat het mogelijk was om kunstwerken te verkopen via het creatievelingen-platform Etsy. Op de middelbare school bouwde ik al websites en maakte daarvoor zelf ontwerpen. Dat vond ik leuk en ik besloot daarom om dat weer te proberen met kunstwerken. Creatief bezig zijn dus, maar nu gekoppeld aan ondernemen.”

Vrij snel daarna begint Roland zijn digitale kunstwerken aan te bieden via Etsy. “Er werd meteen al wat verkocht en door inbreng van mijn vrouw hebben we meer stroomlijning aangebracht. De omzet was al gauw een paar honderd euro in de maand en we zagen dus zeker de mogelijkheden, ook met onze reisideeën in het achterhoofd. We bouwden het aanbod steeds verder uit met nieuwe kleuren en nieuwe kunstwerken, geïnspireerd door plekken waar we op wereldreis zijn geweest, bijvoorbeeld Australië en Japan.”

Camper

De ideeën voor een reizend en werkend bestaan krijgen dan steeds meer vorm. In 2022 bivakkeert het stel vier maanden bij Rolands ouders op de oprit. Daar bouwen zij een aangeschafte bus om tot een volwaardige camper en trekken Europa in. “We zijn nu anderhalf jaar onderweg. We werken meestal ’s ochtends, tot een uur of één. Het maken van de kunst beslaat ongeveer 25 procent van de tijd en het online ondernemen neemt ongeveer 75 procent van de tijd in beslag. In de middagen zijn we meestal sportief bezig.”

Op het platform Etsy hebben zij inmiddels twee shops, DaringDutchDesigners - waarmee het allemaal begon - en ShibuiPrintStudio, met ‘Japandi’-interieurkunst. “Japandi is een trendy combinatie van minimalistische Japanse en Scandinavische stijlen. We verkopen via die shop vooral posters die aan de klanten worden verstuurd door een grote drukkerij met wereldwijde vestigingen. Dat loopt erg goed. We laten ons bij die kunstwerken leiden door onze eigen ervaringen, bijvoorbeeld de prachtige bloesemperiode in Japan. Op dit moment zijn we trouwens ook meer bezig om onze leef- en werkwijze meer te gebruiken als ‘merk’. We gaan dat meer inbedden op onze website daringdutchdesigners.nl en op ons Instagram-account @daringdutchdesigners.”

Roland heeft geen seconde spijt gehad dat hij de accountancy verliet. “Het vrije leven bevalt uitstekend en ook qua inkomen is het goed te doen. We kunnen doen en laten wat we willen, maar wel van een klein budget. Als je een hypotheeklast hebt en kinderen moet opvoeden, dan ben je met een vaste baan waarschijnlijk beter af. Maar hoe langer je dit doet, hoe lastiger het wordt om een stap terug te zetten naar een twee-onder-een-kapwoning in Nederland met een Tesla voor de deur. Dat willen we zeker niet meer.”

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.