Magazine

In beeld: Evelien van Proosdij

Portret van een opmerkelijke accountant

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2024

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Henk Vlaming

Drie jaar geleden opende Evelien van Proosdij haar eigen accountantskantoor, EVA accountancy. In haar eenpersoonszaak bedient ze ondernemers in het kleinbedrijf. Maar zelf ondernemer worden, dat was wel even spannend. “Ik ben normaliter van de zekerheden. De meeste accountants houden niet van onzekerheden, daarvan ben ik een goed voorbeeld.”

Evelien maakte carrière bij kantoren, het bedrijfsleven en de overheid en ontwikkelde zich tot specialist in het samenstellen. “Juist door kritisch te zijn. Assistent-accountants leerde ik na te denken waarom ze iets doen, in plaats van automatisch terug te grijpen naar het dossier van vorig jaar. En verdiep je in de mens achter de cijfers, dan ga je anders kijken naar de administratie.”

Haar kijk op de accountancy kwam niet altijd overeen met de belangen van een accountantskantoor, waar budget en planning ook van belang zijn. “Werkdruk, minder tijd voor de klant, minder begeleiding van assistenten, soms de regels niet helemaal naleven, ik zag het steeds vaker. Toen is het idee ontstaan om voor mijzelf te beginnen.”

Het opzetten van een eigen kantoor had Evelien onderschat. “Softwarepakketten kiezen, een eigen rekeningschema inrichten, een kantooradministratie opzetten. Alles kost tijd en geld en dat zonder dat je nog inkomen hebt. Ook de juiste waarnemer zoeken, een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten en werkprogramma’s ontwikkelen, alles om te voldoen aan de beroepsregels vanuit de NBA.”

Dat is de prijs, als je als accountant je eigen weg wilt gaan, stelt Evelien. “Dan kun je er zijn voor ondernemers op de manier zoals jij het wil. Ook als ze soms meer tijd kosten, of er financieel slecht voorstaan. Ook zij hebben iemand nodig die ze helpt, dat behoort ook tot de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een accountant.”

Lees het hele interview met Evelien van Proosdij op Accountant.nl.

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.