Magazine

Op de stoel: Jan Rijken

Sinds medio december 2023 is Jan Rijken lid van het bestuur van de NBA. Hij is partner bij VDGC accountants en belastingadviseurs in Zeist en zet zich in voor de accountant in de mkb-samenstelpraktijk. “Ik snap best dat er kritiek op de NBA is, maar veel is vooral onbekend.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2024

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Met jouw komst telt het NBA-bestuur twee leden uit de mkb-praktijk. Wat gaan mkb-accountants daarvan merken?

“Steef Visser en ik vragen binnen het bestuur nadrukkelijk aandacht voor de mkb-praktijk. Dat betekent dat we ons actief inzetten voor zaken als vereenvoudiging van regelgeving en specifieke ondersteuning van mkb-leden. Op basis van het strategisch plan 2024 van de Commissie MKB gaan we in het bestuur met het mkb als strategisch thema aan de slag. Mkb-kantoren die ik spreek willen vooral praktische ondersteuning. Goed voorbeeld is de COMPact-tool die in februari is gelanceerd, een heel handige tool voor compliance-planning bij kleinere kantoren.”

Welke thema’s spelen er voor de mkb-praktijk anno nu?

“Natuurlijk de werkdruk, de krappe arbeidsmarkt, de aantrekkelijkheid van het beroep en digitalisering. De accountant van de toekomst moet meer digitale vaardigheden ontwikkelen; zaken als data-analyse en AI gaan zo rap, als accountant moet je daarmee bezig zijn. Duurzaamheidsvraagstukken ervaar ik nog maar sporadisch in mijn eigen praktijk, maar die gaan
wel komen. Ons kantoor koos er voor zelf richting klanten met duurzaamheid aan de slag te gaan, er een gespreksonderwerp van te maken. Duurzaamheid betekent vooral goed en toekomstbestendig ondernemen. Maar benader het praktisch en pragmatisch. Ik snap ondernemers wel die zeggen ‘als ik overstap naar elektrische bestelbusjes moet ik onderweg naar Friesland drie keer laden, dat stel ik zo lang mogelijk uit’.”

Hoe zijn je eerste ervaringen binnen het bestuur van de NBA?

“Mijn eerste ervaringen zijn erg positief, er is een open cultuur, we kunnen alles tegen elkaar zeggen. De NBA moet bruggen bouwen tussen stakeholders, daar gaat veel aandacht heen: toezichthouders, de overheid, eigen leden, gebruikers van accountantsdiensten. Dat er nu even geen AA in het bestuur zit, vind ik totaal niet relevant. Ik ben een RA die al lang in de mkb-samenstelpraktijk werkt. De titeldiscussie verdient wel nadere aandacht, die komt door de adviezen van de Expertgroep Educatie nu weer op gang.”

De NBA wordt soms verweten vooral oog te hebben voor de belangen van grote kantoren. Wat vind je van die kritiek?

“We zijn een beroepsorganisatie voor alle accountants, maar veel dossiers raken de markt voor oob’s en wettelijke vergunninghouders. Binnen de NBA hebben veel mensen een focus op het mkb, hetis jammer dat dat onvoldoende over de bühne komt, dat zaken als de helpdesk en de mkb-bundel niet altijd bekend zijn. Ik snap best dat er kritiek op de NBA is, maar veel is vooral onbekend. Ik ben bewust commissiewerk binnen de NBA gaan doen om zelf bij te dragen aan de positie van de mkb-accountant, in plaats van alleen kritiek te hebben. Als toetser voor de Raad voor Toezicht heb ik in het kader van het toezicht op nieuwe leest vier ontwikkelgesprekken gepland, daarop wordt positief gereageerd. Ik hoop dat door zulke vernieuwingen de afstand tussen de NBA en leden ook kleiner wordt.”

Wat doet Jan Rijken als hij niet werkt?

“Te weinig. Ik houd van verre reizen, zonvakanties en stedentrips, steeds nieuwe plekken bezoeken. Ik wandel graag en heb interesse in beleggen in allerlei vormen. Ik heb een wat bourgondische levensstijl en houd van Italiaanse wijnen.”

CV

Jan Rijken (1966) maakt sinds medio december 2023 deel uit van het NBA-bestuur, namens de ledengroep openbaar accountants waarvan hij voorzitter is. Hij is sinds 2019 vennoot bij VDGC accountantsen belastingadviseurs in Zeist. Binnen de NBA was Jan Rijken al actief als NBA-ambassadeur, toetser voor de Raad voor Toezicht en lid van de Commissie MKB. Hij woont in Oud-Zuilen, is getrouwd en heeft twee dochters van 24 jaar.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.