Magazine

Belastingplan 2012 en andere btw-actualiteiten

Voor de btw stond er weinig nieuws in het Belastingplan 2012. De belangrijkste wijziging is de aanpassing van de correctie van het privégebruik van de auto naar aanleiding van een uitspraak van Rechtbank Haarlem.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 11, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Rechtbank Haarlem deed op 1 juni 2011 een uitspraak over de privécorrectie van de auto van de zaak (zie ook Accountant, oktober 2011). Op grond van het gelijkheidsbeginsel mocht de ondernemer volgens de rechtbank twaalf procent van veertien procent van de cataloguswaarde corrigeren, net als personen met een zeer zuinige auto. Met deze uitspraak kon iedere ondernemer een beroep doen op het lagere bijtellingtarief van veertien procent.

Privégebruik auto

Kort na de uitspraak van Rechtbank Haarlem kondigde de staatssecretaris aan dat hij de wet per 1 juli 2011 zou wijzigen. Dit is gebeurd in het Belastingplan 2012. Artikel 15 uit de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting, die geldt voor ondernemers, is vervallen en in het BUA (Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting), die geldt voor werknemers, wordt toegevoegd dat dit niet van toepassing is voor het ter beschikking stellen van een auto.

Vanaf 1 juli 2011 werd het privégebruik van de auto belast als een ‘interne’ dienst als deze kosteloos ter beschikking wordt gesteld. Als de ondernemer of werknemer een eigen bijdrage betaalt voor het privégebruik van de auto, is er geen sprake van een interne dienst. De staatssecretaris heeft aangekondigd een antimisbruikmaatregel te treffen om te voorkomen dat de btw-heffing wordt ontgaan door de auto niet kosteloos maar tegen een te lage vergoeding ter beschikking te stellen voor privégebruik. Over deze maatregel is nog niets bekend.

75 procentregeling auto

Tot 1 juli 2011 geldt een bijzondere regeling voor auto's die een ondernemer zonder btw (marge-auto) of in privé koopt. Voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt, mag de onderneming de btw op de onderhouds- en gebruikskosten in aftrek brengen. Is het zakelijke gebruik niet eenvoudig uit een kilometeradministratie te herleiden, dan mag tot 1 juli 2011 75 procent van de btw op de onderhouds- en gebruikskosten worden afgetrokken. Met ingang van 1 juli is deze regeling komen te vervallen, ook voor bestelauto's en autodealers.

Voor de kosten van brandstof en onderhoud wordt voor de aftrek gekeken naar de verhouding tussen de zakelijke en de privékilometers. De verwachting is dat de ondernemer deze aannemelijk moet kunnen maken.

Tarief paarden

Het Europese Hof van Justitie heeft, als gevolg van een inbreukprocedure, op 3 maart 2011 geoordeeld dat Nederland onterecht een verlaagd btw-tarief toepast op alle leveringen, invoer en intracommunautaire verwervingen van paarden. Volgens het hof is het verlaagde tarief voor de levering van levende dieren alleen van toepassing als zij bestemd zijn voor het gebruik bij de bereiding van levensmiddelen. Het hof oordeelt specifiek dat een verlaagd tarief alleen maar geldt voor de levering van een paard met het oog op slachting. De staatsecretaris van Financiën zal het oordeel van het Hof van Justitie moeten implementeren in de Nederlandse btw-wetgeving door middel van een wetsvoorstel. Het zes-procenttarief voor paarden blijft gelden zolang de Nederlandse wet niet is aangepast. De wetswijziging zal naar alle waarschijnlijkheid op 1 januari 2012 worden doorgevoerd.

Koeien melken

Btw-adviseurs zijn al zo'n anderhalf jaar in discussie met het ministerie van Financiën over het btw-tarief dat zzp'ers zouden moeten berekenen wanneer ze koeien melken voor melkveehouders. De Belastingdienst is van mening dat het normale tarief van negentien procent van toepassing is. De btw-adviseurs zijn van mening dat, mede gelet op de bepalingen in de btw-richtlijn, het verlaagde tarief moet worden toegepast. De laatste bespreking was in juli 2011.

Reisbureauregeling

Per 1 april 2012 wordt de Nederlandse reisbureauregeling gelijk getrokken met de Europese reisbureauregeling. Volgens de Nederlandse reisbureauregeling wordt reizen gezien als ‘vervoer van personen’, waarbij in beginsel uitsluitend het Nederlandse deel van de reis belast wordt met zes procent Nederlandse btw. De reisorganisatie heeft daarbij volledig recht op aftrek van voorbelasting. Per 1 april 2012 betaalt een reisorganisatie uitsluitend Nederlandse btw over zijn marge: het verschil tussen de verkoopprijs en de kostprijs van de ingekochte diensten.

Noot

Carola van Vilsteren is eigenaar van Van Vilsteren BTW Advies te Heelsum.

Carola van Vilsteren is eigenaar van Van Vilsteren BTW Advies.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.