Magazine

Boeken - september 2011

Wellink aan het woord - Accountancy en andere zaken onder de loep (2) - Menselijke gebreken voor gevorderden - Tuchtrechtspraak voor accountants.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 9, 2011

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tekst: Rob Heinsbroek

Wellink aan het woord

“Ik krijg nog steeds pijn in m'n buik als ik aan dat dossier denk.”’ Oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is aan het woord en hij is op momenten zeer openhartig. Deze quote komt uit het hoofdstuk over ABN Amro. Elk hoofdstuk wordt van een kort intro voorzien door schrijver en interviewer Roel Janssen. Zo vertelt Wellink een en ander over de financiële crisis, het Bazels Comité en de verschillende ministers van Financiën. De leukste hoofdstukken zijn met voorsprong diegene die ook de meeste publicitaire aandacht hebben getrokken: over ABN Amro, Icesave en DSB Bank. Nuchter en verhelderend doet Wellink de gebeurtenissen uit de doeken met ruime aandacht voor de lastige positie van de toezichthouder, die moet laveren tussen wettelijke vereisten en voorschriften enerzijds, en publieke en politieke verwachtingen anderzijds. En hij is niet bang enige kritische noten te kraken. Zo zegt hij over het rapport en sommige conclusies van de commissie De Wit: “Ik heb respect voor hun opvattingen, ik vind dat zij respect mogen hebben voor de opvatting van iemand die er serieus mee bezig is geweest.” En ook voor de door de politiek zo gewenste cultuurverandering bij DNB kan hij weinig enthousiasme opbrengen. Zeker in het hoofdstuk over de ondergang van DSB Bank wordt duidelijk dat Wellink enige dingen recht wil zetten. Maar is Wellink dan zijn eigen straatje aan het schoon vegen? Nee, die indruk heb ik niet. Hoewel zijn aandacht voor wettelijke en formele details enige irritatie zou kunnen opwekken - zeker bij notoire Wellink-criticasters - is het tegelijkertijd verhelderend om te lezen hoe de toezichthouder heeft geworsteld met de diverse dossiers en hoe in de dagelijkse praktijk de (on)mogelijkheden van het toezicht op de financiële sector nu eenmaal zijn. Het wachten is op meer boeken van hoofdrolspelers uit de financiële sector van de afgelopen jaren die hun licht op de publicitair gevoelige dossiers en onderwerpen doen schijnen. Deze is in elk geval prima.

Roel Janssen, Wellink aan het woord, De Bezige Bij 2011, ISBN 9789023466079

Accountancy en andere zaken onder de loep (2)

Deel 2 van de verzamelde weblogs van Marcel Pheijffer. Het leeuwendeel van de inhoud van deze bundel is gepubliceerd op Accountant.nl tussen mei 2009 en december 2010. Aangevuld met enkele columns van Pheijffer op Rtl-z.nl en zes opiniestukken van Bob Hoogenboom, is hier weer een duidelijk kritisch en ook beschouwend geluid te horen over vele zaken in en rondom de accountancy.

Marcel Pheijffer en Bob Hoogenboom, Accountancy en andere zaken onder de loep (2), Boom Lemma Uitgevers 2011, ISBN 9789059316560

Menselijke gebreken voor gevorderden

Gelukkig geen opdringerig zelfhulpboek, maar een collectie psychologische observaties waarin sociaal psycholoog Roos Vonk op een zeer toegankelijke wijze diverse onderwerpen van commentaar voorziet. Variërend van ‘zijn topvrouwen bitches?’ (dat valt reuze mee) via ‘het herkennen van een leugenaar’ (hier zijn we ronduit slecht in aldus Vonk), tot ‘plagiaat’ (hier maak je je vaak onbewust schuldig aan). Op een positieve wijze wordt aldus een heel lijstje van menselijke gebreken prettig doorgewerkt.

Roos Vonk, Menselijke gebreken voor gevorderden, Scriptum 2011, ISBN 9789055948185

Tuchtrechtspraak voor accountants

Er zijn meer spannende titels voor boekjes te verzinnen, maar leg desalniettemin deze wel even boven op de stapel van uw leesvoer. In 117 pagina's schetsen Hans Blokdijk en Jan Achten niet alleen een korte geschiedenis van het tuchtrecht, maar ook schrijven zij over de procedurele aspecten van het nieuwe tucht- en klachtrecht sinds de invoering van de Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra). Veel aandacht besteden de auteurs aan de in de loop der jaren ontstane jurisprudentie; uit de inhoud van de uitspraken is immers bijzonder veel kennis en inzichten te distilleren, en met de deskundige duiding van beide auteurs is hier een wereld aan inzicht te winnen die de kwaliteit van de beroepsuitoefening direct aangaat én kan verbeteren. Vandaar ook dat ik niet aarzel deze publicatie als verplichte kost aan te bevelen. Nihil obstat.

Hans Blokdijk en Jan Achten, Tuchtrechtspraak voor accountants, IFO 2011, ISBN 9789090262482

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.