Magazine

Road map

Wie kent de Magische Kwadranten van Gartner niet? Menig powerpoint-presentatie wordt versierd met één van de mooie vierkanten van dat Amerikaanse IT-onderzoeksbureau.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Het bedrijf heeft grote faam weten te verzamelen met het categoriseren van bedrijven. De Kwadranten worden niet voor niets door velen erg serieus genomen.

Onlangs circuleerde via LinkedIn een Magisch Kwadrant, gericht op accountancy software en opgesteld door mensen vanuit het werkveld. Weliswaar niet afkomstig van Gartner, maar toch erg interessant om de vertrouwde applicaties eens op deze manier te vergelijken.

Al jaren is het wachten op een partij die de accountancymarkt met een geniale nieuwe applicatie echt eens flink op zijn kop zet. Er lijken toch grote kansen voor het grijpen. De aardverschuiving heeft echter nog altijd niet plaatsgevonden. De paradigmashift in de accountancy lijkt zich heel geleidelijk te voltrekken. IT, als concept en als hulpmiddel, is inmiddels wel ingedaald in het brein van de meeste accountants. Steeds meer kantoren grijpen de nieuwe technologische vernieuwingen aan en proberen deze te integreren in hun bestaande dienstverlening. Als accountantskantoren data-analisten in dienst nemen en zelfs meedoen aan hackathons, dan moet het toch wel de goede kant opgaan.

Begin februari streek FinoVate weer neer in Londen. FinoVate is een uniek conferentieconcept, waarbij jaarlijks de laatste technologische ontwikkelingen in de financiële sector worden gepresenteerd. Wereldwijd worden er tweedaagse evenementen georganiseerd, waar in razend tempo een groot aantal nieuwe snufjes voor het voetlicht wordt gebracht. Direct toepasbare applicaties voor de accountancy heb ik niet voorbij zien komen, maar het blijkt weer dat de techniek met een ongelofelijk tempo door blijft stomen.

Ondertussen blijven de vertrouwde leveranciers in de markt voor accountancysoftware natuurlijk ook door ontwikkelen en proberen in te spelen op nieuwe behoeftes van accountants. Misschien niet zo vernieuwend als de technieken op FinoVate, maar toch worden er mooie stappen gezet.

Een belangrijke graadmeter om hoge ogen te gooien in een Gartner Kwadrant is de mate waarin de visie van een leverancier is ontwikkeld. Ik heb er een internetzoekopdracht aan gewaagd, maar van onze vertrouwde softwareleveranciers vind ik hierover weinig tot geen informatie. Zou het niet geweldig zijn als elke softwareleverancier zijn eigen road map openbaar zou maken? Dit kan zo maar veel invloed hebben op de strategische keuzes van veel accountantskantoren.

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.